De ultieme duurzaam leven checklist!

Duurzaam leven wordt met de dag steeds populairder en mensen vinden steeds betere trucjes om duurzamer met onze samenleving om te gaan. Word ik stiekem best wel blij van, want in de huidige maatschappij wordt toch wel heel veel geconsumeerd. Ik heb daarom een checklist over duurzaam leven gemaakt met 30 punten om je leven duurzamer in te richten. Duurzaam leven is niet moeilijk!

Eerder schreef ik zelf al hoe je energie kunt besparen in de zomer, maar ook hoe je je energierekening omlaag kunt krijgen door een paar simpele handelingen. Zo wassen wij op lage temperaturen, hebben we geen droger, gaan alle stekkers ‘s avonds en als we weggaan uit de stopcontacten en hebben we geen afwasmachine. Nee echt, het bestaat hoor, een jong huishouden zonder droger en zonder afwasmachine. Uiteraard heb ik wel een grafhekel aan de afwas, dus is dit een vast klusje van Le Husband geworden gnagna. En ik vind een wasje die aan de lucht is gedroogd veel lekkerder ruiken.  Dit zijn hele kleine voorbeelden van energie besparen op langere termijn waardoor je ook het duurzaam leven stimuleert.

Duurzaam leven checklist.

Maar voor de fun heb ik ook een duurzaam leven checklist gemaakt. Ik ben benieuwd hoeveel punten jij kan afstrepen op gebied van duurzaam leven, vertel je het me in de reacties?

 1. Stap over op groene stroom. Kies voor een maatschappij die energie opwekt in eigen land, zodat je de bouw van windmolens stimuleert.
 2. Laat je gas compenseren bij je energie aanbieder. Op deze manier neutraliseer je automatisch de CO2 uitstoot van je gasverbruik. Nog niet perfect, maar wel een stap in de goede richting.
 3. Programmeer je thermostaat voor energiebesparing. Laat hem meerdere keren per dag (rond de tijden dat je meestal weg bent) automatisch naar 16 graden dalen, en in de nacht naar 15. Zo’n kleine instelling kan je op jaarbasis een hoop gas, CO2 uitstoot en geld schelen.
 4. Zet je koelkast op de laagste stand. Scheelt een hoop energie.
 5. Gooi normale lampen weg? Vervang ze voor LED verlichting.
 6. Kies vanavond voor een hoe je energie kunt besparen in de zomer. Ik ben een vlees-eter hoor, maar wij eten minimaal twee keer per week vegetarisch omdat de productie van vlees een flinke impact heeft op het milieu. Daarnaast is mijn buik dan minder opgeblazen.
 7. Vraag een offerte aan voor zonnepanelen. Je hoeft ze niet meteen aan te schaffen hoor. Maar een offerte is een eerste gratis stap. Weet je meteen wat de mogelijkheden en kosten zijn voor jullie situatie. Blijkt het toch een te grote investering? Dan kun je ook zonnepanelen huren. Het enige wat je nodig bent is een dak met een gunstige ligging en ruimte voor minimaal 8 zonnepanelen. Het huurbedrag van zonnepanelen is altijd nog lager dan de opbrengst, dus je profiteert meteen!
 8. Bekijk meteen de mogelijkheden voor een zonneboiler: Een zonneboiler werkt hetzelfde als zonnepanelen, alleen wordt de zonneboiler alleen gebruikt om water mee op te warmen. Je kunt hier dus gewoon mee koken en douchen.Je bespaart hier qua elektra al snel tot €370 per jaar
 9. Loop met een notitieboekje door je huis. Bekijk waar jij direct energie kunt besparen en daarmee weer een stap et naar een duurzaam leven.
 10. Stuur een lief berichtje naar iemand van wie je houdt. Duurzaam leven begint namelijk ook met een stukje vriendelijkheid. Vraag hoe het gaat, of laat de ander weten hoeveel hij of zij voor je betekent. Verspreid een beetje liefde en bezorg iemand een fuzzy gevoel.
 11. Heb je een plat dak? Overweeg eens een groendak. Met een groendak ondersteun je onder andere de bio-diversiteit, ontlast je het riool van regenwater en houd je het huis koeler in de zomer. SCORE! Staat ook nog eens mega gezellig!
 12. Kijk of je extra categorie afval kunt scheiden. Onze grijze container wordt maar eens in de vier weken opgehaald. Wij sorteren dan ook met een grijze bak, een groene en daarnaast een papier container. Wellicht kun jij in je buurt ook wel de PMD wegbrengen voor nop. (plastic, metaal en drinkpakken).
 13. Overweeg een regenton. Als je er de ruimte voor hebt, waarom niet? Meteen goed water om je tuin bijvoorbeeld mee te besproeien.
 14. Koop minder kleding: Ga voor duurzame favorieten. Creëer een garderobe waarin je alleen favoriete kleding hebt. Kleding die je écht draagt.
 15. Doneer kleding die je niet draagt. Maak je meteen andere mensen blij. Karma Points!
 16. Kijk kritisch naar je boekhouding: misschien kun je wel besparen op je financiële middelen. Denk aan je hypotheekrente, spaarrekeningen maar ook autoverzekeringen en zorgverzekeringen etc. Het kan voordelig zijn om ze over te sluiten, vergelijken? Neem een kijkje op Geld.nl
 17. Pak vandaag de fiets in plaats van de auto. Fietsen is natuurlijk veel beter voor het milieu dan een auto. Mijn man werkt tegenwoordig op 10 minuten afstand, dus onze diesel auto is de deur uit. Hij vindt het heerlijk (behalve bij regen) om te fietsen naar het werk. Krijg je meteen goede beweging en je kunt genieten van de natuur om je heen.
 18. Zoek vandaag iemand om te knuffelen. Een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd. Knuffels zijn gratis!
 19. Haal meer groen in huis. Ik heb het afgelopen jaar echt een mega plantenliefde ontwikkeld. Planten maken je rustiger en productiever tegelijk.
 20. Koop minder plastic. Kies voor verse groente, los fruit of kies voor verpakkingen die recyclebaar zijn.
 21. Gooi minder eten weg. Gebruik restjes voor een lekkere smoothie of als basis voor een volgend diner. V
 22. Kijk een keer geen nieuws. Op het nieuws zie je tegenwoordig een grote stroom aan negatieve dingen die gebeuren. Maar er gebeurt ook zoveel goeds. Skip een keer het nieuws en richt je op de positieve dingen in de wereld.
 23. Schrijf nu drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Als je tevreden bent met je leven word je minder materialistisch. Hierdoor ga je minder spullen kopen.
 24. Schrijf ook op hoe jij meer kunt bijdragen aan een duurzaam leven. Los van geld, succes en status: hoe zou jij je talenten, capaciteiten en interesses kunnen inzetten om anderen te helpen?
 25. Neem je eigen tas mee te shoppen. Bye plastic tasjes waar je 10 cent voor neer legt en vervolgens weg mietert, dat past natuurlijk totaal niet binnen een duurzaam leven. Kies daarvoor in de plaats voor opvouwbare shopper die je altijd in je handtas meedraagt.
 26. Minimaliseer iets in huis. Kijk wat je niet meer gebruikt en doneer het of verkoop het.
 27. Was op lagere temperaturen. Lees hier een paar handige was tips
 28. Verkoop je droger. Wasdrogers zijn enorme energievreters. Hang de was gewoon lekker buiten te wapperen, kan straks weer!
 29. Gebruik natuurlijk wasmiddel. Ken je Seepje al? Seepje maakt wasmiddelen en allesreinigers van superschillen uit Nepal. Ze gebruiken alleen de schoonste ingrediënten.
 30. Kies voor een elektrische auto in plaats van een diesel of een benzine auto en verminder daarmee de co2 uitstoot.
 31. Leer van jezelf houden. Zelfliefde helpt je over veel onzekerheden heen te stappen. Ik zit zelf ook nog flink in dit proces en het is lastig. Verdomd lastig. Maar door minder onzeker te zijn, merk ik dat ik veel meer mezelf ben. Daardoor ben ik ook een stuk liefdevoller, positiever en minder materialistisch ingesteld.

Extra Tip: bespaar in de zomer op energiekosten van de ventilator (of airconditioning) door de temperatuur in huis laag te houden. Doe de gordijnen dicht of installeer zonwering, wij hebben rolluiken, maar die zijn stuk gegaan bij de storm laatst. We willen nu ter vervanging  een mooi knikarmscherm, hier creeer je meteen ook schaduw in de tuin. 

En ja natuurlijk houd ik nog steeds van mooie spullen, maar uiteindelijk word ik er niet altijd even gelukkig van. Ik kies tegenwoordig steeds meer voor duurzamere materialen in huis, maar ook qua ingrediënten in voeding, skincare,cosmetica en zelfs kleding. Hoe dat komt? Eigenlijk door de komst van onze dochter. Door haar komst ben ik meer gaan nadenken over wat we allemaal consumeren en onnodig verbruiken. Ook heb ik door haar geleerd om bewuster naar mezelf als mens te kijken. Waar word ik gelukkig van?

Ik ben benieuwd hoe jullie “scoren” op deze duurzaam leven checklist. Hoeveel van deze punten kun jij afstrepen voor jezelf? Laat het me weten in de reacties, vind ik leuk!

32 thoughts on “De ultieme duurzaam leven checklist!

 • Oeps! Ik zit op het moment dik te stoken met 22 graden (normaal trouwens meestal 18-19), omdat ik het gewoon niet meer warm kreeg. Voel me gelijk schuldig haha. Maar we laten wel de grijze container maar 1 keer per maand ophalen, ik kijk nauwelijks nog nieuws en probeer me inderdaad te focussen op het positieve én we eten scharreleieren van een plaatselijke boer. Dus in elk geval een paar puntjes waarbij het wel goed gaat. Een paar tips ga ik zeker meenemen, zoals door het huis lopen en kijken waarop we kunnen besparen. En het lager zetten van de koelkast.

 • Ik vind het een hele mooie lijst! En alhoewel ik niet alles kan afstrepen, ben ik gelukkig wel steeds duurzamer gaan leven. Ik koop minder kleding, en als ik het wel koop kies ik voor eerlijke kleding, teeedehands of vintage. Ik eet al bijna een jaar geen vlees meer en zelfs helemaal vegan. Mijn cosmetica en verzorgingsproducten zijn allen dierproefvrij. Ik gebruik mijn auto niet dagelijks en ook thuis is het aardig groen. Letterlijk en figuurlijk :) Ik hoop dat je veel mensen mag inspireren iets groener te leven!

 • Mooie lijst! Maar zonder mijn droger en auto ben ik nergens…. Ik probeer wel de droger pas aan te zetten als er meer in zit, we hebben een droger die z’n tijd aanpast aan de hoeveelheid was en daarmee dus ook weer bespaard. Er valt bij ons best wel wat te halen denk ik. Ga ik toch maar eens binnenkort door huis heen om te kijken waar we kunnen besparen.

 • Ik ben me heel erg bewust van duurzaam leven en probeer veel van jouw lijstje al uit te voeren. Het is een heel handig lijstje om voor je zelf eens te kijken hoe en wat.

 • Wow, wat veel punten eigenlijk! Ik probeer me er bewust van te zijn, maar sommige dingen zijn gewoon onhandig of niet haalbaar. Wel neem ik altijd een eigen tas mee, doneer of verkoop ik kleding en we hebben bijvoorbeeld al geen droger.

 • Heel veel punten kan ik afstrepen, al ben ik eerlijk: sommige punten lukken gewoon niet (bijvoorbeeld omdat we in een tijdelijk huurhuis zitten). Maar we doen ons best om zo duurzaam mogelijk te leven ook op het gebied van voeding en verzorging.

 • Ik denk dat ik veel van jouw tips wel toepas. We hebben zonnepanelen, ik was op lage temperaturen, heb geen wasdroger, vervang gewone lampen door ledlampen.Maar helaas zijn er ook nog dingen die niet mileubewust zijn.

 • Ik doe gelukkig al heel veel dingen om duurzamer te leven. Vorig jaar gestopt met vlees eten, dat is denk ik de meest duurzame optie haha. Maar ik vlieg nog wel veel, dus dat is weer killing voor het milieu. Wist je trouwens dat afwassen niet altijd beter is dan een vaatwasser? Je verbruikt natuurlijk minder energie, maar met afwassen kan het zijn dat je veel meer water verbruikt. Verder een goeie lijst, goed om mensen bewust te maken!!

 • Jeetje wat een goede checklist! Wij zijn tegenwoordig ook bezig met wat duurzamer leven. Zo gooien we geen eten meer weg en hebben we een kliekjes dag. We hebben groene stroom en ook nog eens zonnepanelen. Goed dat je andere mensen met zo’n lijstje ook stimuleert!

 • Al flink wat punten kan ik afvinken. Vegetariër, prius, geen droger en de termostaat op max 19. Plastic letten we nu heel erg op. Als je je plasticverbruik onder de loep neem is het echt schrikbarend. Gelukkig dat er steeds meer mensen duurzaamheid hoog hebben staan.
  Next step; huis energiezuinig maken.

 • kvdhelder says:

  Vooral dat met die plastic tasjes, Ik vergeet altijd een tas mee te nemen, koop steeds weer nieuwe shoppers om ze ook te vergeten.. pfffff

 • Tip 14 is onmogelijk hoor ;-) 10 en 17 kan ik me wel weer heel goed in vinden! En stiekem moet ik toegeven dat de verwarming de laatste weken hier hoger heeft gestaan dan ooit. Maar het is/was ook zo ontzettend koud!

 • Ikheb de verwarming nog veel aan want ik heb het steeds koud. Ook hebben we geen koophuis dus geen zonnepanelen. Verder kan ik aardig wat punten afstrepen. Materialistisch ben ik eigenlijk nooit geweest

 • Wel goed om een keer bij stil te staan. Ik kan niet zo geel veel afvinken op het lijstje dus hier valt nog winst voor mij te halen. Mijn droger ging een aantal maanden geleden stuk en ik moet zeggen dat ik hem nog steeds niet mis

 • Handig overzicht. Je kan met vele kleine zaken al een verschil maken. Ik doe al mijn verplaatsingen onder de 3 km te voet. Helaas vlieg ik wel enkele keren per jaar, wat mijn ecologische voetdruk meteen de hoogte in jaagt :-(

 • Wat een mooie lijst. Ik ben steeds bewuster bezig met duurzamer leven. Er zijn nog steeds heel veel verbeterpunten maar de start is gemaakt. Vooral het minimaliseren in huis bied enorm veel voordelen

 • Prettige lijst! Ik kan er zeker wel een aantal dingen vanaf vinken. Leuk ook de persoonlijke dingen tussendoor. Ik kijk al heel lang geen nieuws meer. Veel te negatief. Als er echt iets belangrijks is dan ga ik ervan uit dat H. (die alle nieuwssites volgt op zijn smartphone) het mij wel laat weten. Plastic zakjes herverbruik ik. Verkopen op MP doe ik niet meer. Dat geneuzel om euro’s. Ik geef het liever weg (behalve de echt grote dingen).

 • De meeste dingen van het lijstje kan ik moeilijk toepassen. Ik heb een droger nodig omdat ik op een klein appartement woon en dus geen plaats heb voor een overvol droogrek, en heb ook geen balkon. We huren dit stekje, dus kunnen jammer genoeg geen aanpassingen doen aan het huis.
  Kleding doneer ik wel in de grote containers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.