Chronisch ziek zijn melden bij een sollicitatie?

Door Melanie – Een tijd geleden kwam er een discussie over het melden van chronisch ziek zijn tijdens een sollicitatiegesprek, tussen mij en een collega een ‘discussie’ (bij gebrek aan een milder woord) op gang.


Fibromyalgie

Tijdens mijn sollicitatie heb ik niets verteld over mijn fibromyalgie. Dit is gewoonweg niet ter sprake gekomen, omdat ik me op dat moment goed voelde, geen tot weinig pijn had. Daarnaast heeft de fibromyalgie mij nooit in mijn functioneren belemmerd. Ik ben wel eens extra moe, heb wel eens extra veel pijn, maar dit vang ik op na werktijd, door vroeg naar bed te gaan of extra te rusten op mijn vrije dagen.

Chronisch Ziek zijn melden bij een sollicitatie?

Maar hoe zit het eigenlijk? Ben je verplicht dit te melden bij een sollicitatiegesprek? En in hoeverre belemmert je dit in de kans op aangenomen worden?

Persoonlijk ben ik van mening dat het niet gemeld hoeft te worden, zolang het je niet belemmert in de werkzaamheden waarvoor je solliciteert. Daarbij, op het moment dat je het dan wel meldt zou de werkgever kunnen denken dat het erger is dan je zegt, omdat je het noemenswaardig genoeg vond om tijdens een sollicitatiegesprek te melden.

Afhankelijk van je werkervaring en eerste indruk is een chronische ziekte zeker een afweging voor een potentiële werkgever. Ik denk niet dat dat wil zeggen dat je daarmee direct wordt afgeschreven, maar ik denk zeker dat het mee wordt genomen in de afweging. Dat wil zeggen dat, op het moment dat er iemand met dezelfde kwaliteiten komt solliciteren, die niét chronisch ziek is, diegene de voorkeur zal krijgen in de procedure.

Ik weet wat chronisch ziek zijn is, maar ik zou denk ik dezelfde afweging maken. Al met al blijft het een lastige kwestie, en zolang mijn fibromyalgie zo stabiel is (het gaat best goed), zou ik het ook in eventuele toekomstige gesprekken niet vermelden. Wel ben ik er open over. Op het moment dat erom gevraagd wordt, zal ik er absoluut niet over liegen.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierin staan. Hebben jullie hier ervaring mee?

5 thoughts on “Chronisch ziek zijn melden bij een sollicitatie?

  • Mocht mijn fibromyalgie stabiel zijn, dan zou ik er ook niets over zeggen tijdens een sollicitatie. Ik denk dat het de werkgever sowieso afschrikt als je vermeld dat je een chronische ziekte hebt. Ik kan momenteel nog niet gaan werken, maar ik zie er best tegenop om in de toekomst te solliciteren als het beter gaat. Want ja, hoe verklaar je dat jarenlange gat op je cv?

  • Ik heb Crohn. Ik meld het ook niet. Het is niet verplicht en het verkleint je kansen. Die andere persoon met dezelfde kwaliteiten heeft misschien ook wel wat… ieder huisje zijn kruisje denk ik dan.

  • Het ligt er denk ik echt aan wat de ziekte op dat moment met je lijf doet. Als het stabiel is of je kunt het opvangen na werktijd, zou ik er zeker niks over zeggen. Maar mocht je minder kunnen werken door de ziekte, is het misschien wel fijn om een melding te maken (maar meestal als dat zo is, ben je ook niet op zoek naar nieuw werk)

  • Ik heb Wajong dus bij mij kwam het wel ter spraken tijdens mijn sollicitatie. Ik denk dat ik het anders ook wel gezegd zou hebben. Ik kan de pijn en vermoeidheid voor een groot deel wel verbijten en dan thuis meteen in bed liggen, maar niet altijd. En ik heb ook dagen dat het zo slecht gaat dat ik me ziek moet melden. En mijn stress- en concentratieniveau zijn ook lager. Daarnaast had ik een gat van 4 jaar op mijn cv, dus dat moet je ook maar net zien uit te leggen. Dus ik zou het denk ik altijd zeggen, hoe moeilijk het ook is omdat je dan misschien wordt afgewezen.

  • Ik moet bekennen dat ik het ook nooit meldt bij een sollicitatie dat ik fibromyalgie heb. In het verleden heb ik dit wel eens gedaan en daardoor werd ik soms niet aangenomen. Nu doe ik het niet meer, Ik weet het namelijk net als jij goed op te vangen wanneer er drukke dagen zijn waarbij ik meer pijn of last heb. Ik heb ermee leren omgaan en daardoor belemmerd het mij niet meer met mijn werkzaamheden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.