Do’s en Don’ts voor een ontspannen familievakantie.

Eindelijk: tijd om te genieten. Maar al voor de grens is hij geïrriteerd en schiet jij uit je slof. Vandaag deel ik alle Do’s en Don’ts voor een ontspannen familievakantie. 

Do’s en Don’ts voor een ontspannen familievakantie:

Zo ga je op ontspannen familievakantie:

 • Voorkom dat je moe en gespannen vertrekt. Plan voordat je op reis gaat een dag om in te pakken. Regel oppas voor je kind(eren).
 • Stel je verwachtingen bij. Bereid je voor op huilende kinderen, file, hitte of juist slecht weer. En bedenk dat maar weinig ouders met jonge kinderen elke nacht seks hebben (ook op vakantie).
 • Laat de gedachte los dat je móet genieten of uitrusten. Kijk naar wat je wel hebt: met je kind in het zand spelen, extra veel knuffels. Vakantie is om banden aan te halen. Steek geen energie  in gezeur.
 • Geef elkaar de ruimte om iets voor jezelf te doen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag een halfuur lezen, kun jij even op de kinderen letten?’ Vraag het, denk niet dat je partner vanzelf ziet dat je dat nodig hebt.
 • Zie de humor in van onverwachte situaties. Een keer verdwalen is niet erg, later zijn dat vaak de mooiste herinneringen.

Een ontspannen familievakantie hoeft niet duur te zijn:

Spanje is momenteel één van de top 5 vakantiebestemmingen voor Nederlandse en Vlaamse families. De reden hiervan is voornamelijk omdat Spanje toch één van de goedkoopste landen in Europa is wanneer het gaat om uit eten gaan en drinken. Een leuk feitje is; dat Nederlanders gemiddeld zo’n €717,- per persoon besteden aan een familievakantie, voor Vlamingen is dat bedrag volgens Instituut van Statistiek zelfs hoger, namelijk €915,-. Dat moet toch goedkoper kunnen?

Zelf willen wij graag wel naar Spanje aankomende zomer en zo kwamen wij terecht bij VakantiehuizenSpanje.nl, waar zij een speciale sectie hebben met familievriendelijke woningen. Nog een handigheidje op deze site is dat je vakantiewoningen kunnen zoeken met de criteria: ‘Aantal meters van het strand’. Dat is voor ons namelijk wel een belangrijk puntje met het uitzoeken van een vakantie. Zo heb je dus al een ontspannen familievakantie voor €190,25 euro per persoon. Hoe ik op die bedragen kom? Ik leg het even uit:

Ik koos even random een goedkoop familievakantiehuis voor 8 personen (ons gezin van 3, plus opa, oma en manlief zijn broertjes + aanhang), met daarin 3 slaapkamers. We willen 2 weken weg. Het totaal bedrag voor het huisje komt dan op: €1522,- . Deel dit bedrag door 8 personen en je komt uit op €190,25. Wij doen dit bedrag keer 3 omdat ons gezin uit 3 personen bestaat: €570,75. Best een koopje. Nu ben je er dan natuurlijk nog niet en moet je ook eten, drinken en vervoer er nog bij rekenen. Maar wanneer je gezamenlijk op vakantie gaat met familie wordt het verblijf in elk geval al een stuk goedkoper.

ontspannen familievakantie

Check, check, dubbel check

5 dingen die je niet moet vergeten als je met kinderen met vakantie gaat:

 1. Paspoort
 2. Zijn/haar favoriete knuffel/doekje en/of speen
 3. Het bewijs dat je kind is verzekerd voor ziektekosten
 4. Eventuele medicijnen
 5. Drinken voor onderweg (stel dat je in de file komt)

Leuke Zon-weetjes

Zon is niet goed voor huid, maar wel voor: je hart. Zonlicht zorgt dat er nitric oxide in je bloed komt, dat werkt bloeddrukverlagend. Je vruchtbaarheid. Vooral de kwaliteit van sperma verbetert na een half uur zonnen. Je humeur. Door jezelf bloot te stellen aan de zon, maak je vitamine D aan. Vitamine D verlaagt de kans op depressies.

Meer ontspannen Familievakantie tips:

 • Probeer het allemaal niet té verantwoord te doen. Een autoreis met een dvd en snacks, daar wordt je kind geen ontspoorde puber van.
 • Doe vooronderzoek. Moeten je kinderen op vakantie een kamer delen, oefen daar thuis dan al mee. Is er geen ruimte voor een campingbedje, laat je peuter dan thuis al in een groter bed slapen.
 • Neen beddengoed en kussens van thuis mee. Sommige (gevoelige) kinderen reageren daar veel beter op.
 • Vakantie is een fijn moment om bepaalde dingen toe te laten die thuis niet mogen, omdat het zo’n duidelijke andere situatie is. Voor de tent met je handen eten in plaats van met bestek, bijvoorbeeld. Als je weer thuis bent, kun je de oude afspraken en regels weer oppakken.

Waar gaan jullie heen op familievakantie dit jaar? Heb je al geboekt of moet je nog boeken?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VakantiehuizenSpanje.nl

uitgelichte afbeelding van peuter op het strand via Shutterstock

4 thoughts on “Do’s en Don’ts voor een ontspannen familievakantie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.