Dreumes en hond | Stress signalen

Niks is schattiger dan als je huisdieren overweg kunnen met de kleine. Maar hoe zorg je ervoor dat het leuk en vooral ook veilig blijft. Vooral als ze niet altijd leuk met elkaar overweg kunnen! Bij ons was dit helaas niet direct het geval. De baby kreeg natuurlijk heel veel aandacht en maakte gekke geluidjes. Ik herkende een aantal stress signalen bij onze hond dus was extreem alert als ze bij elkaar in de buurt waren. Maar hoe zien die stress signalen er nou uit?

Stress signalen hond

De gemiddelde honden eigenaar zal deze signalen vaker niet dan wel opmerken. Terwijl deze signalen juist zo belangrijk om te leren herkennen. Zeker als je een kleine in huis hebt lopen die wellicht wel over de grenzen van je hondje heen gaat. Het kunnen voortekenen zijn van een mogelijke escalatie.
Een hond kan zich in bepaalde situaties ongemakkelijk en onzeker voelen wat een beetje stress met zich mee brengt. De stress kan oplopen en vervolgens escaleren als je niet op tijd ingrijpt. De hond zal zich dan gedwongen voelen om letterlijk van zich af te bijten. En mocht de hond dan snauwen of zelfs bijten dan krijgt hij de schuld. Dit is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Door de signalen te leren herkennen kun je nare situaties voorkomen.

Hoewel er een heleboel signalen zijn zal ik er hier een aantal opsommen.

  • Tongelen: Met de tong likt hij kort over zijn neus/lippen.
  • Gapen: De hond gaapt soms met piep geluid.
  • Krabben: De hond krabt zich plots en kort.
  • Wegkijken
Tongelen

Dit zijn de eerste signalen die je kunt opmerken. Dit doet de hond in een poging om zichzelf te kalmeren. Mocht de situatie niet veranderen of verergeren dan kunt uw hond het volgende gedrag gaan vertonen:

  • Trillen
  • Hijgen
  • Uitschudden
  • De ogen wegdraaien, er is nu oogwit te zien
  • Blaffen

Nu heeft de hond echt last van stress en kan zichzelf niet meer kalmeren. Gaat de hond hierna grommen en de lippen optrekken dan is hij klaar om aan te vallen. Dan ben je echt al te laat.

Meestal gaat het goed, maar toch vinden er ieder jaar ongeveer zo’n 150.000 bijtincidenten plaats. Vaak zijn het kinderen die hiervan het slachtoffer zijn. Meer dan 40% van de kinderen die door een hond wordt gebeten, is onder de tien jaar. In verreweg de meeste gevallen was het bijten door de hond een reactie op iets dat het kind deed en was er op dat moment geen actief toezicht door volwassenen.
-bron Raad van beheer

lees ook: Huisdieren en baby’s 

Stress door de dreumes

Vertoont jouw hond stress signalen als hij in de buurt te is van de kleine? Dan moet je dit goed in de gaten gaan houden. Verander de situatie door bijvoorbeeld het kind weg te halen bij de hond.
Om  er voor te zorgen dat ze elkaar wel leuk gaan vinden kun je leuke dingen gaan doen samen met je kleine en de hond. Laat je kleine de hond eten geven onder begeleiding. Zorg ervoor dat je hondje op een afstandje zit te wachten, zo voorkom je ongelukken in de enthousiasme van de hond. Is de hond de brokjes aan het eten dan laten we hem met rust.
Ga samen wandelen, geef de hond een koekje als je de kleine ook eten geeft of speel samen met de bal. Zo voelt de hond zich nog steeds een deel van het gezin en gaat hij de dreumes met positieve dingen associëren. Loopt het echt uit de hand dan kun je het beste contact opnemen met een hondengedragstherapeut.
Het meest belangrijke is natuurlijk dat je ze nooit alleen laat samen.

Vinden jou huisdier en kind elkaar leuk?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.