Eindejaarsstress en tips van een chaotische moeder

Met m’n hart in m’n keel belde ik Cassandra terwijl ik met een noodvaart naar m’n werk fietste.
“Hi schat, sorry, ik heb me vergist, ik dacht dat ik pas volgende week een stukje zou schrijven.” En dat was niet het eerste dat mis ging. In korte tijd maak ik blunder op blunder en vergeet ik van alles en nog wat.
Zou ‘t eindejaarsstress zijn?

Eindejaarsstress

In tegenstelling tot Cassandra ben ik helaas geen lijstjesmeisje en ook mijn agenda fatsoenlijk bijhouden is eerder uitzondering dan regel. Enorm irritant voor de mensen om me heen, sorry daarvoor. Maar elk nadeel heb z’n voordeel, aangezien er weinig in mijn agenda staat, heb ik relatief vaak tijd voor een spontaan kopje koffie ;-)

Maar goed, in drukke periodes niet heel handig en meestal loop ik er in december bij als een kip zonder kop. Want ja, hoewel ik heilig geloof dat busy a state of mind is; december is gewoon een drukke maand. Sinterklaasinkopen, kerst diner samenstellen, wat doen we op oudejaarsdag, kids, werk, festiviteiten voorbereiden etc. Zoveel te doen en zo weinig tijd, mij kun je oprapen. Kortom, eindejaarsstress dus. Heb ik.

Relax

Soms, eigenlijk best vaak, wou ik dat ik een man was. Mijn hubby heeft namelijk op geen enkele wijze last van iets dat in de buurt komt van eindejaarsstress. ‘Joh, relax!’ is zijn mantra. Het maakt hem niet uit wat we eten met kerst en de kado’s voor sinterklaas, die bestellen we toch online? Werk dat je moet doen, moet je ‘gewoon’ even doen, erover zeiken heeft geen zin. En verder: Relax.
Of “komt wel goed schatje”, hoor ik ook vaak de laatste tijd. Grrr, gillend gek wordt ik daar van.

5 tips voor een relaxed eindejaar

Dit moet anders kunnen, dacht ik bij mezelf. En wanneer ik iets niet weet, is Google mijn beste vriend. Ik ging op onderzoek uit en verzamelde 5 tips voor een eindejaar zonder stress. En hoewel ik deze tips dus zelf nog in praktijk moet (leren) brengen, deel ik ze toch. Sharing is caring :-)

 1. Begin op tijd
  Ja ok, dit is wel een beetje een inkoppertje. Wanneer ik op tijd begonnen was, had ik nu minder stress, zo snugger ben ik ook nog wel. Maar inkoppertje of niet, een waarheid als een koe natuurlijk. Ik ben vaak nog zo last minute bezig met inkopen en voorbereidingen, dat ik soms niet eens echt kan genieten van de bijzondere momenten. Zonde! Op tijd beginnen dus met inkopen doen, lijstjes maken en voorbereidingen treffen.
 2. Plannen en noteren
  Kan ik hier ergens een online cursus voor volgen? Niet mijn sterkste kant.. Maar plannen geeft rust. Maak een planning, schrijf deze op en zorg dat je je hoofd leeg maakt door bijvoorbeeld to do lijstjes te maken.
 3. Delegeren
  Yess! Eindelijk iets dat ik wel kan. Heel goed zelfs! Ik heb totaal geen moeite om taken of verantwoordelijkheden uit handen te geven en dat schijnt goed te zijn. Joehoee, hier word ik enthousiast van. Zoek hulp, geef je huisgenoten een taak en zorg ervoor dat iedereen z’n steentje bijdraagt. Moeders let op:
  Dit is de ideale gelegenheid om kinderen iets te leren over organiseren, plannen en budgetteren.
 4. Stel prioriteiten
  Ik laat dingen vaak zo hoog oplopen dat ik uit het oog verlies wat echt belangrijk is. Dus first things first. Wat is echt belangrijk en wat kan nog even wachten? Breng in kaart welke acties ondernomen moeten worden om je doelen te bereiken, maar realiseer je ook dat misschien niet alles haalbaar is.
 5. Batching
  Ooit van batching gehoord? Ik niet.
  Je kunt tijd besparen door te werken met ‘batches’: gelijkwaardige taken groeperen en samen in een ruk afwerken. Zo kun je je e-mails batchen, je huishoudelijke taken, social media activiteiten of kerstinkopen.
  Klinkt logisch en voor iedereen die dit van nature doet, applaus. Ik vind dit dus nuttige info. Ik ga als een ongeleid projectiel van links naar rechts en krijg daardoor weinig gedaan. Dat batchen ga ik serieus proberen.

Heb jij ook last van eindejaarsstress of misschien goede tips voor me? Let me know, want ik heb ze nodig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.