Kom gezellig een dagje naar het Doe museum!

Via Facebook zag ik de oproep waarin Cassandra zocht naar een gezin dat een dagje naar het Doe museum in Veendam mocht, in ruil voor een review. Dat leek me wel wat voor mij en al mijn mannen. Na een kort gesprekje met Cassandra (we go way back; lees middelbare school) was het geregeld.

Op de afgesproken dag is het druilerig weer, perfect voor een dagje museum! We; Stephanie & Rutger, stappen op zaterdag vroeg in de auto met onze drie kinderen Roan, Levi en Jahmairo voor ons museum-avontuur.

Aankomst Doe Museum, een familiebedrijf

Aangekomen worden we hartelijk ontvangen door Marjon Edzes, eigenaresse van het Doe museum, met heerlijke koffie en een nog lekkerder pecannotengebakje! Al snel wordt duidelijk dat zij zelf groot onderdeel is van de werkzaamheden in museum. Naast dat zij haar eigen expositie heeft met haar bijzondere Lego schilderijen en Lego bouwwerken, staat ze ook klaar om de kinderen te ondersteunen bij hun bouwwerken of om iets interessants te vertellen over de andere kunstwerken die er in overvloed zijn.

Ook blijkt het Doe museum tijdens de korte maar duidelijk introductie/instructie een heus familiebedrijf, de dochter van Marjon legt ons uit wat wij allemaal kunnen doen en zien in het museum. Naast dat er een aantal betaalde activiteiten zijn, zijn er nog veel meer activiteiten bij de entreeprijs inbegrepen.

doe museum
Bezoekers-museum.

LEGO!

Bij binnenkomst rennen onze jongens direct naar de Lego-hoek waar ze aan het bouwen gaan. Er zijn keurig op soort gesorteerde bakjes in de kasten langs de wand, boeken met voorbeelden om na te bouwen en er zijn grote speeltafels met bakken met allerlei soorten en maten Lego door elkaar waaraan je kunt gaan bouwen.

De kinderen mogen hier bouwen zo lang ze willen en voor slechts €3,- per 100 gram kun je je eigen bouwwerk kopen. Aangezien Lego heel licht is kun je voor €3,- een aardig kunstwerkje mee naar huis nemen! Leuk detail is dat de kunstwerken die niet mee naar huis kunnen een plaatsje krijgen in het ‘bezoekers-museum’. Daar blijft het een tijdje staan, zodat de bouwwerken nooit voor niks zijn gemaakt. Dit voorkomt de nodige discussies met de jongens omdat ze eigenlijk heel trots zijn op hun eigen heuse expositie!

doe museum
Marjon helpt Levi met zijn bouwwerk.

Zoveel te doen!

Verder kun je paard rijden op de pony cycles. Er is een route uitgestippeld waarop je op je zelf gekozen paard door het museum kunt galopperen. Heel erg grappig om te doen, er zijn kleinere paardjes voor de kinderen en grote paarden voor volwassenen. Daarnaast is er een ballenbak, kun je bij mooi weer buiten bellen blazen, is er een verkleedhoek en een grote plaats met skippyballen. Er zijn wigwammen om in te spelen en er is een tractorbaan.

Ook leuk is de speurtocht, waarbij je kunt kiezen uit 2 soorten: 1 tot en met 6 en 1 vanaf 7 jaar. Voor volwassenen ook erg leuk omdat je word gedwongen nog meer naar details te kijken in de verschillende schilderijen/kunstwerken. Bij inleveren van de speurtocht krijgen de kinderen een klein maar leuk kadootje!

Workshop Graffiti Spuiten

Een van de betaalde workshops is graffiti spuiten. Compleet in overall, met masker en bril kun je voor €3,- je eigen canvas maken. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen. Daarnaast kun je een canvas kopen om te schilderen in het schildersatelier of kun je je eigen schaal maken van papier-maché.

doe museum
Graffiti spuiten!

Kunstcollectie

De kunstcollectie op zichzelf is al een tripje naar dit museum waard. Momenteel is er een expositie met prints van 200 van de beroemdste schilderijen ter wereld waaronder klassiekers zoals de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en de misschien nog meer beroemde Mona Lisa. Ook is er op dit moment een expositie van Nel Kamphuis. De werken vind ik modern en kleurrijk en spreken denk ik een breed publiek aan. Het Doe museum is dus zeer geschikt voor een bezoekje met kinderen maar zeer zeker ook zonder kroost de moeite waard.

Horeca, de pecannotentaart is heerlijk!

In de horeca van het museum is een kleine maar uitstekende menukaart met broodjes en snacks voor een gezellige lunch, of voor koffie met wat lekkers. Ik zei het al eerder maar de pecannotentaart is een aanrader!

Entreegelden

Al met al is een gemiddeld gezin van twee volwassenen en twee kinderen €26,- kwijt aan entreegeld (€9,- per volwassenen en €4,- per kind). Je kunt een kan ranja kopen voor een schappelijke prijs en een frietje als je de lunch niet te duur wil maken. Je hebt de mogelijkheid om alleen aan alle onbetaalde activiteiten mee te doen of om ook te kiezen voor een van de betaalde workshops. Ik vind het slim om op deze manier de entree voor een grotere groep mensen aantrekkelijk te houden.

Al met al vonden wij het allemaal in ieder geval een leuke ervaring en zullen we vast en zeker eens terugkeren wanneer er nieuwe exposities zijn.

Bezoeken jullie ook wel eens een museum met jullie kinderen?

Stephanie

16 thoughts on “Kom gezellig een dagje naar het Doe museum!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.