Gordijnen kopen? Let op deze valkuilen

Gordijnen kopen of raamdecoratie uitzoeken an sich, een hel vind ik het. In onze vorige woning was het een enorme klus om de perfecte gordijnen te vinden. In dit huis is dat niet heel anders. Maar raambekleding is nu eenmaal belangrijk om oa verkleuring van je interieur tegen te gaan, voor je privacy, maar ook vanwege de energiebesparende werking. Nu zijn er een aantal valkuilen waar je op moet letten bij het gordijnen kopen. Wat die valkuilen precies zijn leg ik je in deze blog uit.

Valkuil 1 : geen gordijnen bij de entree / voordeur

Laten we beginnen met de entree, je voordeur. Veel mensen vergeten om hier een gordijn om te hangen. Zonde, want je kunt hier stookkosten mee besparen. Door een gordijn bij de voordeur op te hangen zorg je voor een betere temperatuurregulatie in de hal. In de winter blijft het warmer en in de zomer zorgen de gordijnen dat het koel blijft. Nu hebben wij hier een gelukje in.

We wonen in een flat gebouw met een gemeenschappelijke entree. Vervolgens loop je nog een deur deur waar onze voordeur en die van onze buren zit. Ook zit hier de deur naar de gemeenschappelijke berging (fietsenschuur) en een deur naar de trap naar boven wanneer je de trap wilt pakken. In de gemeenschappelijke entree vind je een lift. Handig wel. Wij hebben een volledig dichte voordeur, een gordijn is hier dus niet nodig, wel hebben we hier een tocht kussen liggen in de winter. Puur om even die kier op te vullen en dat de kou van de hal niet naar binnenkomt.

Valkuil 2: Gordijnen in de keuken

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar onze keuken heeft geen raam, het is een verlenging van onze woonkamer. Wel hebben we een balkon deur maar die komt niet eens in de buurt van de keuken. Anyway, een keuken hoort praktisch te zijn. Gordijnen in een keuken vind ik persoonlijk niet heel praktisch. Kies voor deze ruimte liever voor dubbele rolgordijnen, vouwgordijnen of houten jaloezieën. Dat laatste vind ik echt zo mooi! Maar zo duur helaas!

Gordijnen kopen? Let op deze valkuilen vouwgordijnen Waarom raamdecoratie belangrijk is en wat zijn de voordelen?! shutters

Valkuil 3 : Gordijnen kopen die niet gevoerd zijn

Hier ben ik al regelmatig mee in de mist gegaan, zowel in onze oude woning als in dit appartement. Ik dacht ach ik koop een setje van die goedkope en doorzichtige gordijntjes van onze Zweedse vrienden en het kan wel ff. Maar die dingen doen werkelijk niets anders dan zorgen dat mensen niet naar binnen kunnen kijken. Gevoerde gordijnen isoleren een stuk beter waardoor je een duurzaam interieur creëert waarmee je energiekosten kunt besparen. Ook fijn om te weten: gevoerde gordijnen plooien veel mooier, perfect dus wanneer je van een strakke plooi houdt.

Valkuil 4: je hangt de gordijnen precies boven het raam.

Heel veel mensen weten niet dat je een ruimte optisch groter en hoger kunt laten lijken door de gordijnrails aan het plafond te bevestigen. Dus laat je woning het toe: bevestig dan niet boven het raam, maar aan het plafond.

Weet jij nog valkuilen waar we op moeten letten bij het kopen van gordijnen? Laat het dan weten in de reacties zodat ik dit stuk up-to-date houden voor volgende lezers.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.