Hello baby, exit friends? Het moederschap vs vriendschap

Door de komst van een kindje, verandert je leven ingrijpend en dat dit verstrekkende gevolgen heeft, is logisch. Dat het van invloed kan zijn op vriendschappen, merk je pas als het zover is. Soms groeien vriendinnen dichter naar elkaar toe, soms groeien ze uit elkaar. En soms verandert er tijdelijk iets omdat je elkaars taal even niet spreekt.

Jonge moeder

Ik was 21 toen ik voor de eerste keer moeder werd, een bewuste keuze, maar super jong nog! Mijn vriendinnen waren over het algemeen met andere dingen bezig. Uitgaan en studeren of werken. En hoewel ze super blij voor me waren, zaten we op dat moment niet in dezelfde levensfase. Ik was bezig met voedingen, poepluiers en fruithapjes. Zij waren aan het reizen, studeren of carrièremaken.

Leven en laten leven

Kinderen krijgen an sich heeft me gelukkig geen echte vriendschappen gekost. Maar vooral de eerste jaren heeft het er wel voor gezorgd dat vriendschap een andere invulling kreeg dan het had. Want zoals ik niet van mijn vriendinnen kon verwachten dat ze zich helemaal konden verplaatsen in mijn momlife. Zo konden zij niet van mij verwachten dat ik nog nachten door kon halen of de vrijheid had om last minute allemaal dingen te ondernemen. En wanneer beide partijen een beetje water bij de wijn doen, gaat dat prima.

Eenzaam

Maar eerlijk is eerlijk, ik heb me in de eerste jaren van het moederschap best wel eens eenzaam gevoeld. Vriendinnen sprak ik sporadisch en ik had eigenlijk weinig mensen om me heen met wie ik het moederschap kon delen. Social media was nog niet echt een ding (12 jaar geleden), mombloggers waren er bij mijn weten niet en het moederschap was niet echt een hip iets. Met een vlaag van jaloezie kan ik nu wel eens kijken naar hoé anders dit nu is. Ik hoef mijn instagram maar te openen en de ene hippe moeder na de andere vliegt over m'n beeldscherm voorbij.

Moederschap vs vriendschap;  erkenning is het sleutelwoord

Inmiddels zijn bijna al mijn vriendinnen ook mama geworden. En daarbij, er zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan met andere moeders, van het schoolplein bijvoorbeeld of via werk.  Erkenning is het sleutelwoord wat betreft moederschap vs vriendschap. Life changes, mensen veranderen (zeker wanneer ze kinderen krijgen!) en relaties veranderen. Erkennen dat dat zo is zonder het te willen veranderen of over te oordelen, is een must in deze.

Iedereen doet het op haar manier en het één is niet beter dan het ander. Erkenning, oprechte interesse, de wil om betrokken te zijn/blijven bij elkaars leven, maar ook de acceptatie dat het gewoon niet altijd gaat… Dat is het voor mij wel zo'n beetje.

Hoe ervaren jullie vriendschap in combinatie met het moederschap?

6 thoughts on “Hello baby, exit friends? Het moederschap vs vriendschap

  • Dat eenzaam voelen herken ik heel erg. Ondanks dat ik dan blog, zie ik maar weinig mensen. Ik druk met leia en de site, anderen druk met stappen, reizen of werken. Daarnaast heb ik zelfs op deze leeftijd (volgende week 28) geen vriendinnen met kinderen, en die ik wel heb wonen allemaal in het noorden, erg ondhandig zonder rijbewijs en rete dure treinen ☹️ Daarom heel blij met jou in het team en nu als vriendin erbij. Alleen moeten we nodig nog eens een date plannen ❤️

  • Ik was tegelijker tijd zwanger met een van mijn beste vriendinnen, en inmiddels zijn er nog 3 kleintjes bijgekomen/onderweg van andere vriendinnen. Nu waren we allemaal al getrouwd, huis.. Echt huisje, boompje, beestje situatie dus ik heb mij niet echt alleen gevoeld. Maar ik kan mij zeker voorstellen dat jij die eenzaamheid hebt gevoeld, zeker op zo’n jonge leeftijd. Het klinkt misschien een beetje raar om te zeggen, want voor jou was het de meest normale keuze op dat moment, maar wat stoer dat je gewoon al op je 21e een kindje kreeg. Het is echt niet niks en dat op zo’n jonge leeftijd vergt echt best wel wat van je! En wat je zegt, je leeft en laat leven, maar toch kan ik mij zo voorstellen dat er over je gedacht is ‘sjonge kan ze nou weer niet afspreken’. Wel super dat je vriendinnen nu ook kinderen hebben en jullie dichter bij elkaar zijn gekomen/gebleven.

    • Ha lief dank je en leeftijd zal zeker mee hebben gespeeld. Maar ook daarna heb ik toch wel s gemerkt dat ik persoonlijk de combi kind/vriendschap soms best ingewikkeld vind. Lijkt me trouwens ontzettend leuk zoals jij het omschrijft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.