Stop de afleiding van telefoon en Social Media

Een artikel vol bekentenissen en spiegels. Want maak jij je er ook wel eens schuldig aan? Iets plaatsen of ergens op reageren op social media, wat je in het dagelijks leven niet persoonlijk tegen iemand zou zeggen? Of je gewoon veel te veel laten afleiden door social media.

SOCIAL MEDIA FOUT 1: Reageren op respectloze reacties

Nee, zo vaak doe ik dat niet, hoor, nooit eigenlijk! Ik maakte alleen wel vaak de fout om iemand anders erop te wijzen als het mij te grof gaat. Een voorbeeld: de wel/niet vaccineren discussie. Het maakt niet uit voor welk standpunt je bent, maar iedereen voelt zich aangevallen. Daar ben ik er ook één van, hoor! Ondanks dat ik weet dat ik dat niet moet doen, voel ik me aangevallen in mijn bekwaamheid als ouder.

Complimentjes voor onze volgers

Even tussendoor wil ik onze volgers graag complimenteren. Ik zie namelijk weinig tot geen respectloze, oordelende reacties onder onze blogs of op onze social media. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

SOCIAL MEDIA FOUT 2: Je laten afleiden van alles wat belangrijker is

Ken je dat? Op je werk éven gauw naar Facebook surfen. Even een Twittertje eruit gooien en tegelijk maar even je timeline bekijken. Of een Insta-stories online plaatsen, want tja, jouw volgers kunnen natuurlijk niet een hele werkdag op je wachten. Ik ben me er al een aantal jaren van bewust dat mijn telefoon een stoorzender is tijdens het werken. Hoe vaak ik wel niet mijn facebook-app open op een dag is zorgwekkend. En hoe vaak ik dan wel niet mijn telefoon weg leg en mij vervolgens afvraag wat ik nou eigenlijk gezien heb.

Tip 1: Opschonen die handel

Schoon af en toe jouw social media op. Zijn jouw social media-vrienden echt nog wel jouw social media-vrienden? Geven de mensen die je volgt op Instagram en Twitter nog steeds de informatie die je daadwerkelijk wilt zien of zit er vervuiling tussen? Zo houd je ook nog tijd over voor het échte leven.

Tip 2: Pushmeldingen uit

Daarnaast heb ik ook (bijna) alle pushmeldingen op mijn telefoon uit staan. Bij mij staan alleen sommige personen op Whatsapp op pushmelding, Telefoon en Berichten staat natuurlijk aan. En als zelfs die uit moeten, zet ik mijn telefoon op niet storen. Dan kan alleen manlief, mijn ouders, schoonmoeder en de gastouder van Quinten mij bereiken. De enige app die daar nog doorheen komt is de HartslagNu-app, voor als er een reanimatie-oproep in mijn omgeving is, waar ik voor opgeroepen kan worden.

Tip 3: Telefoon buiten bereik

Ken je dat gebaar? Even op je telefoon tikken om te kijken of je nog een melding hebt / hoe laat het is. Als je je telefoon buiten handbereik legt, doe je dat niet zo snel meer. Vaak laat ik mijn telefoon in mijn tas, uit het oog, uit het hart, zullen we maar zeggen. Zorg dan wel dat je beltoon goed hard staat, zodat iemand je kan bereiken in geval van nood.

 

En jullie? Ervaren jullie ook veel afleiding van de telefoon / social media tijdens het werken of tijdens de zorg voor de kinderen? Wat is jullie ultieme tip om dat te voorkomen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.