Melissa | Het leed dat borstvoeden heet

Tijdens je zwangerschap kom je voor de keuze te staan: borst of flesvoeding. Mijn man en ik hadden ons zo goed als mogelijk voorbereid op zo’n beetje alles. Voorlichtingsavond in het ziekenhuis, gym, cursus borstvoeding van een lactatiekundige en niet te vergeten: de uren achter de laptop. En toch waren er behoorlijk wat dingen rondom het geven van borstvoeding waar ik niet geheel op voorbereid was. Achja, het leed dat borstvoeden heet. 

Het leed dat borstvoeden heet

De lompe verpleegkundige

Daar issie dan, mijn baby. Na een uur op mn borst te hebben gelegen is het zover. De kleine heeft inmiddels wel honger. Met ‘grof’ geweld werd de baby door de verpleegkundige uit de jaren 80 tegen mijn borst aan geduwd en hij kreeg zelfs even geen lucht meer. Bij de plots ontwaakte pitbull in mij gingen de nekharen overeind staan en gaf aan dat het niet helemaal goed ging, ze stierde met haar staart tussen de benen de kamer uit.

Het zal het einde van haar nachtdienst zijn geweest…

Honger!!

Hmm heerlijke lunch gekregen van de kraamzorg. Twee boterhammen, flinke beker melk en een grote bak met fruit. Dan is de baby weer aan de beurt, na het voeden voelt het alsof ik al dagen niets gegeten heb! Hoe dan?

Ze zeggen wel eens dat borstvoeding goedkoper is, maar ik heb zeker in het begin voor twee gegeten dus of het dan ook echt goedkoper is dan een pot nepmelk…?

De blaren

Dat moment dat je naar beneden kijkt en de blaasjes op je tepels ziet, en dat je kraamzorg doodleuk zegt: ja die moet je baby iedere keer eerst kapot zuigen… auw!

Soepjurk

Hoe ontzettend charmant zijn die borst kompressen die je door al je kleding heen ziet zitten. Na drie strakke shirtjes te hebben gepast, kom ik toch weer uit op een wijde ‘soepjurk’. Dat was ‘t dan met enigszins modieus proberen te zijn.

De eerste keer

Als je vaak moet voeden dan ontkom je er bijna niet aan om een keer in het bijzijn van andere te voeden. Zo makkelijk als ik het thuis doe, zo ongemakkelijk en onhandig ging het in het openbaar. Schichtig om me heen kijkend of niemand het ziet probeer ik de kleine vlot aan te leggen. De kleine heeft mijn lichte paniek opgepikt en begint lekker mee te klungelen. Als het dan toch gelukt is, merk ik dat er weinig mensen staren of vreemd opkijken. Gelukkig baart oefening kunst en een grote hydrofiele doek eroverheen geeft je toch nog een beetje privacy. Het leed dat borstvoeden heet

Kanonnen!

Die goed gevulde melk kanonnen in het wild los te laten hangen is geen feestje. Maar je zult echt gewoon willen douchen en daarom was ik erg blij met de gouden tip van mijn kraamverzorgster: met een strakke sport bh aan douchen. Briljant!

Niet alles is leed

Al met al is het prachtig hoe het allemaal werkt. En er zijn namelijk ook veel mooie dingen. Zoals dat jij als mama de enige bent die jou kindje kan voeden en de intieme momentjes met je kindje zijn echte geluksmomentjes. En als je die lekkere spekbeentjes ziet die mede mogelijk zijn gemaakt door jou melk dan hebben we het er allemaal voor over. Toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.