Hoe bespaar je op de kosten voor kinderen?
Kinderen geven de wereld extra kleur. Net als jouw leven. Toch hebben ze ook een enorme impact. Zeker financieel gezien. Denk alleen maar aan het kopen van extra eten, kleding, meubels en ga zo maar door. Volgens het Nibud kost een kind gemiddeld 80.000 euro totdat hij of zij 18 jaar is geworden.
Ook dan stoppen de kosten niet. Zeker niet als ze nog inwonend zijn. Denk aan studiekosten of het behalen van een rijbewijs. Graag help je je kind hiermee. Dat vraagt echter wel om de nodige financiële voorzieningen. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je minder dan die gemiddelde 80.000 per kind kunt uitgeven. Er zijn verschillende bespaartips die hierbij kunnen helpen. In dit artikel zetten we er een aantal op een rijtje.
Besparen op de slaapkamer
Zodra je in verwachting bent, is het kamertje inrichten misschien wel hetgeen waar je het meest naar uitgekeken hebt. Bij een eerste kind kost dit ook direct het meest. Voor alle meubels en accessoires ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Wanneer de zwangerschap onverwachts komt, heb je misschien geen tijd gehad om te sparen. Geld lenen is dan een optie. Wel wil je zo min mogelijk lenen of in elk geval zo weinig mogelijk uitgeven.
Gelukkig worden er ook heel veel meubels tweedehands aangeboden. Soms zelfs complete kamertjes voor relatief weinig geld. Op die manier kun je gemakkelijk de babyuitzet bij elkaar sparen. Als je niet zeker weet of het gezin compleet is, is het ook slim om de meubels voorlopig te bewaren. Ook wanneer je kind hieruit is gegroeid. Zo kan je deze ook nog voor een tweede, derde of vierde kind gebruiken. Zo bespaar je per kind steeds een beetje meer.
Wil je een lening aanvragen voor de aanschaf van een babykamer? Kies dan voor een persoonlijke lening. Hierbij wordt het totale bedrag in één keer op de rekening gestort en kom je niet in de verleiding – zoals bij een doorlopend krediet – om extra op te nemen. Je weet waar je aan toe bent en wanneer de hogere maandelijkse lasten weer zullen stoppen.
Besparen op kleding
Kleding is een dure kostenpost als je kind nog klein is. Alleen al in het eerste jaar groeien ze als kool en zul je verschillende maten kleding nodig hebben. Bij de geboorte starten kindjes vaak bij maat 50 en rond het eerste jaar gaan ze richting 86. Dat betekent dat je al heel veel kleding nodig hebt gehad in dat jaar.
Ook de jaren hierna zullen ze regelmatig uit hun kleding groeien. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu.
Ontdek waar je recht op hebt
Met de komst van een kindje kom je wellicht ook in aanmerking voor extra toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvangtoeslag. Hiermee wordt het een stuk aantrekkelijker om te blijven werken omdat de kosten grotendeels vergoedt zullen worden.
Ook zijn de richtlijnen met betrekking tot het kindgebonden budget verruimd. Hierdoor komen steeds meer mensen voor een extra maandelijks bedrag in aanmerking. Kijk op www.toeslagen.nl om te ontdekken waar jij recht op hebt. Alle kleine beetjes helpen.