Hoe kies je een nieuwe bril?

Als je me al langer volgt, is het je wellicht al opgevallen dat ik vaak een bril draag. Hoewel ik houd van mijn grote, donkere montuur, denk ik ook wel eens na over een nieuwe bril, of eentje voor erbij. Maar nu moet ik wel een  nieuwe want hij is vandaag kapot gegaan. Maar omdat een brilmontuur nogal bepalend is voor je gezicht, is kiezen nog niet zo makkelijk. Waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van een nieuwe bril? Hieronder vier dingen die je in je achterhoofd kunt houden tijdens je zoektocht.

Accentueer de goede features in je gezicht

Kijken naar je gezichtsvorm is misschien wel de meest bekende manier om na te gaan of een bril je staat. Om een rond gezicht slanker te laten lijken zijn wat grotere, vierkante monturen een goede optie. Bij een ovale gezichtsvorm staan brillen waarvan het breedste deel van het montuur iets breder is dan het gezicht goed. Een vierkant gezicht komt het best tot zijn recht met een bril die de hoekigheid verzacht; ovale en ronde vormen zorgen voor een mooie balans. Bij een hartvormig gezicht is het voorhoofd het breedste deel. Een bril die aan de onderkant wat opvallender is dan aan de bovenkant is dan ook ideaal voor deze gezichtsvorm.

Houd rekening met de ondertonen van je gezichtskleur

Of een bril je goed staat, hangt meer af van de ondertonen van je gezichtskleur dan van bijvoorbeeld de kleur van je haar of de kleur van je ogen. Ga na of je warme of koude ondertonen in je gezicht hebt. Heb je een warme huidskleur met een gele, gouden of bronzen ondertoon? Kies dan voor bruintinten, goud, honingkleur, beige of olijfgroen. Bij mensen met een roze of blauwe ondertoon zullen zilveren, zwarte, donker tortoise, roze, paarse, blauwe, mauve en grijze frames het mooist staan.

bril kiezen

Houd rekening met je levensstijl

Een bril moet je niet alleen goed staan, maar ook bij je levensstijl passen. Denk hierbij aan de activiteiten die je doet wanneer je je bril draagt. Als je een actief leven hebt, is het erg belangrijk dat de bril op zijn plek blijft zitten. Flexon monturen zijn dan bijvoorbeeld ideaal; deze kunnen tegen een stootje en zijn zeer buigzaam. Flexon brillen zijn onder andere verkrijgbaar bij Edel-Optics. Wanneer je zoals manlief erg van gamen houdt, moet een bril weer aan andere eisen voldoen.

Benadruk je persoonlijkheid

Het soort bril dat je draagt kan ook iets over je persoonlijkheid zeggen. Een speels montuur in een felle kleur zorgt voor een hele andere uitstraling dan een strak, zwart frame. Het kan dan ook handig zijn om verschillende monturen aan te schaffen; zo heb je de mogelijkheid om een bril te kiezen die past bij je humeur of bij de afspraak die je hebt (zakelijke lunch of borrel met vriendinnen).

Wat voor bril draag jij?

afbeeldingen via shutterstock

10 thoughts on “Hoe kies je een nieuwe bril?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.