Hoe wij onze peuter voorbereiden op een operatie

Aankomende dinsdag is het dan zover, onze Leia gaat onder het mes. Maar hoe kun je een peuter voorbereiden op een operatie? Omdat ik het best wel eng vind; niet de ingreep, maar wel de narcose.. heb ik mij even goed verdiept in de materie en hoe wij dit persoonlijk aanpakken.. Mocht je nog aanvullende tips hebben dan zijn ze zeker welkom!

Buisjes en Amandelen

Leia kampt al vanaf haar geboorte met luchtweg, -en oorproblemen. Vooral met het huidige winter weer, wanneer er dus veel vocht in de lucht zit, is ze de sjaak. Na veelvuldige bezoekjes aan de huisarts, neonatologe kinderarts, (zelfs ruzies tussen beide), opnames in het ziekenhuis en veel te veel antibiotica kuren, is eindelijk de knoop doorgehakt om haar door te zetten naar de KNO-arts. Die hoefde bij de afspraak maar heel kort te kijken. “Dat worden buisjes en de neus amandelen knippen“. En zo werd de afspraak gemaakt. Dinsdag is het dus zover en de hele ingreep zelf vind ik niet eens zo eng, dat is lopende band werk, maar die narcose waar ze in moet. Ja dat is dus wel een puntje waar ik flink tegenop zie. Het is daarom wel zaak dat ik zowel mezelf als haar goed voorbereid, maar hoe doe je dat met een peuter?

Je peuter voorbereiden op een operatie

Een peuter voorbereiden op een operatie hoeft op zich niet heel erg moeilijk te zijn. Spelenderwijs en met wat leuke filmpjes of boekjes kom je al een heel eind.
Ik laat jullie vandaag zien hoe wij het zelf aanpakken :

Informatieve filmpjes

We beginnen met Lucas en de slaapdokter, waar Lucas vertelt dat hij naar ziekenhuis gaat om zijn oortjes beter te maken. Een informatief filmpje over de narcose. Daarna nog een ontzettend handig en informatief filmpje voor je kleintje met Moffel en Piertje die naar het ziekenhuis gaan om amandelen te knippen. Dit filmpje tipte mijn tante, haar zoontje van 4 is de afgelopen maand ook geholpen aan zijn oortjes en heeft ook buisjes. Zij kregen dit filmpje van het ziekenhuis mee. Dit is meteen een puntje wat ik dus jammer vind aan ons ziekenhuis, zij hebben helemaal niet van dit soort leuke animaties of een voorbereidingskoffertje voor de kinderen. Persoonlijk vind ik dat wel een slechte zaak.

 

Informatieve boekjes:

Verder kun je ook nog kiezen voor boekjes, die had ik nog willen ophalen, maar misschien was het ook te dubbel op geweest. Je kunt je kleintje in elk geval ‘s avonds voorlezen uit bijvoorbeeld de volgende boekjes:

Een dokterssetje:

Gelukkig hebben wij hier thuis een dokterskoffertje met instrumenten en uiteraard Maak Maartje Beter. Met deze tools leren we haar spelenderwijs wat er straks in het ziekenhuis precies gaat gebeuren en hoe de dokter haar oortjes en keeltje beter gaat maken. Dat papa of mama met haar meegaan in de de grote witte kamer en bij haar blijven tot dat ze in slaap in gevallen met het kapje op haar gezicht. Daarna gaan papa en mama op haar kamertje wachten tot de dokters klaar zijn.

Een kleinigheidje en ijsjes

Ook hebben wij haar verteld, dat wanneer ze uit de operatie komt en weer wakker wordt, ze een klein cadeautje krijgt omdat ze het zo goed heeft gedaan. Zo heeft ze een vooruitzicht om zich op te verheugen. Ook hebben we haar verteld dat ze zoveeeeeeeel ijsjes mag eten als ze wil na de operatie. Omdat ze daar dan heel snel beter van wordt. Uiteraard hebben we een mooie voorraad in de vriezer liggen en ook flesjes met water in de koelkast.

peuter voorbereiden op een operatie

Haar eigen koffertje

Wanneer Leia uit logeren gaat heeft ze een eigen koffertje. Een mooie roze van Nijntje die ik ooit eens op de kop tikte bij de kruidvat. Voor de operatie hebben we ook samen haar koffertje klaargemaakt. Haar lievelingsknuffel die neemt ze uiteraard mee in de hand, want ze gaat nergens heen zonder. Maar in het koffertje zit een extra setje kleding, haar eigen rietjesfles, en als speelgoed hebben we bewust voor Maak Maartje Beter gekozen. Zo heeft ze dingetjes bij zich uit haar vertrouwde omgeving.

Op de dag zelf

Op de dag zelf moeten we om 9:15 uur in het ziekenhuis zijn. Ze moet makkelijk zittende kleding aan, mag niet eten en drinken en voor we uit huis vertrekken moeten we haar nog een zetpil toedienen van 240 mg. We vinden het best wel spannend

Heb jullie al ervaring met een operatie bij een peuter? Moet je een peuter voorbereiden op een operatie of moet je ze gewoon blanco meenemen? Ik zie namelijk dat ouders dit ook wel doen. Nu ben ik daar persoonlijk geen voorstander van want zo’n kleintje snapt namelijk echt meer dan je beseft. En kan dan nog wel eens flink pissig je op worden als je het van te voren niet hebt uitgelegd

2 thoughts on “Hoe wij onze peuter voorbereiden op een operatie

  • Een beetje voorbereiden is altijd goed, zo weten ze toch ongeveer wat hen te wachten staat. Maar een relaxte mama en/of papa is veel belangrijker! Jullie hebben de meeste invloed op jullie kindje. Ik werk in het operatiekwartier en wij laten de ouders nooit mee naar binnen komen omdat het gewoon zo snel gaat en de ouders meestal voor meer stress zorgen ;)
    Waarschijnlijk zal je kindje bij het begin van de narcose wat tegenspartelen, wat heel normaal is, ze “vechten” namelijk tegen de slaap. Dus het is belangrijk dat de ouders rustig blijven :)
    Veel succes!

  • Wij hebben toen Evi buisjes kreeg ook veel gelezen uit Lucas en de slaapdokter. Ook veel gespeeld met haar dokterskoffer. Ze vond het allemaal redelijk prima totdat we echt moesten wachten dat ze naar binnen mocht en ook toen ze naar huis mocht. Verder al snel weer in de gloria maar dat waren dus alleen buisjes. Ik heb geen moment spijt gehad al vond ik het erg lastig toen ze onder narcose ging. Dat die oorontstekingen eindelijk weg zijn vind ik echt een openbaring en verademing. Succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.