Hoofdkussen met natuurlijke ingrediënten tegen nekklachten

Al enige tijd kamp ik met vervelende nek en schouderklachten. Een gedeelte stress, een gedeelte overbelasting en een gedeelte eigen schuld door het gebruiken van o.a. een verkeerd hoofdkussen. Na een aantal sessies bij de fysiotherapeut kreeg ik het advies om eens een goed hoofdkussen aan te schaffen die voldoende ondersteuning geeft. En dat deed ik. Maar het kiezen van een juist hoofdkussen is best wel moeilijk. Er zijn zoveel verschillende soorten kussens en daarnaast hebben we ook nog eens verschillende slapers. Denk bijvoorbeeld aan een zijslaper, een rugslaper of een buikslaper. Die laatste ben ik zelf en is eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Wil jij weten hoe je een goed kussen kunt uitzoeken zodat je de beste ondersteuning hebt tijdens je schoonheidsslaapje? 

Het aanschaffen van een nieuw hoofdkussen vanwege nekklachten

Voor het aanschaffen van een nieuw hoofdkussen kan ik je doorverwijzen naar Kussen.nl, een handige webshop met een zeer divers aanbod aan hoofdkussens, kinderkussens maar ook Sierkussens. De kussens worden over het algemeen binnen 1-3 werkdagen bezorgd middels reguliere pakketpost. Daarnaast heb ik via mijn fysiotherapeut adviezen gevraagd bij het aanschaffen van het kussen. Dus wanneer je zelf nek, schouder of rugklachten hebt, dan is het zeker de moeite waard om eens met een specialist te gaan praten over een goed hoofdkussen.

Ik heb afgelopen week inmiddels mijn laatste fysiotherapie sessie gehad en ik kan weer een stuk beter bewegen. Zo’n 10 weken geleden was dit echt totaal anders. Door toenemend stress op het werk met de daarbij behorende uurtjes overwerk en het houden van een gezin met huishouden en een blog werd het mij een beetje teveel. En wanneer het mij een beetje teveel begint te worden, slaat mijn lichaam op slot. Hallo Fibromyalgie. Wat niet leuk dat je er weer bent. Meestal kan ik de Fibromyalgie heel erg goed handelen, maar ik ben er wel een ster in om niet goed naar mijn eigen lichaam te luisteren en gewoon door te gaan. Want met doorgaan laat je zien dat je een vechter bent en niet opgeeft. Toch? Onzin! Tijd om een beetje pas op de plaats te nemen. Meer rust betekend dat ik ook weer beter in mijn vel kom te zitten en een goed hoofdkussen is daarbij wel verstandig want;

Een goed hoofdkussen zorgt dat:

 • Je nek en rugwervels in één rechte lijn liggen.
 • Warmte goed wordt afgevoerd.
 • De nekwervels voldoende extra ondersteuning krijgen.
 • Het hoofd voldoende kan wegzakken in het kussen
 • Transpiratievocht goed wordt verwerkt

De dikte van het hoofdkussen wordt bepaald door:

 • Hoever de bedbodem de schouder laat wegzakken in het bed
 • de breedte van je schouders
 • De zachtheid van het matras in het schoudergedeelte

Hoofdkussens met natuurlijke ingrediënten

Natuurlijke vullingen als speltkaf, boekweit en kapok kunnen nekklachten aanzienlijk verminderen is mij verteld door de fysiotherapeut en daar heb ik dan ook verder naar gekeken. Vooral speltkaf wordt geadviseerd aan personen met reumatische pijnen in de nek, rug en schouders. Het zou een positieve werking hebben op hoofdpijn, stress en slapeloosheid. Speltkaf is een natuurlijk product en heeft een goed vochtregulerend vermogen en daarom handig voor personen die ‘s nachts veel transpireren. Verder vormt speltkaf zich makkelijk naar de vorm van het lichaam wat zorgt dat het hoofd en de nek op een juiste manier worden ondersteunt, ook wanneer je veel beweegt tijdens het slapen.

Van buikslaper naar zijslaper

Mijn huidige kussen was een cheapass kussen van de IKEA. Niets mis mee hoor. Ik heb er jaren prima op geslapen, maar achteraf bleek hij niet heel erg goed voor mijn nek en rug te zijn omdat ik onvoldoende ondersteuning had. Ook wist ik helemaal niet dat je je hoofdkussen na zo’n 3 tot 5 jaar dient te vervangen. Voor mij werd het dus hoogtijd om een nieuw kussen aan te schaffen. Maar wat voor hoofdkussen kies ik dan? Ik ben een mengeling tussen een buikslaper en een zijslaper. Nu is het slapen op de buik niet erg verstandig volgens de fysiotherapeut omdat het dus juist de nek, rug en schouderklachten veroorzaakt. Weer een nieuw weetje. Ik ben de afgelopen weken dus bezig geweest met het slapen op mijn zij om zo mijn klachten te verminderen, dit in combinatie met een nieuw hoofdkussen heeft absoluut zijn werking gedaan. Het afleren heb ik gedaan doormiddel van een kussen tussen mijn knieën te doen, dit deed ik in de zwangerschap ook altijd. Om die manier rol je niet zo snel weer naar je buik.

Vertel eens, hoelang heb jij je hoofdkussen al in gebruik? En wist jij dat je je hoofdkussen tussen 3-5 jaar moet vervangen?samenwerking1-1-2

3 thoughts on “Hoofdkussen met natuurlijke ingrediënten tegen nekklachten

 • Hier worstel ik ook al zo lang mee. Heb al meerdere kussens geprobeerd, maar helpt nog niet. Fijn dat het bij jou wel al effect heeft! Welke heb jij uiteindelijk aangeschaft? En is de breedte van je schouders gelijk aan de hoogte van het kussen dat je kocht?
  Ben benieuwd :-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.