Kinderen en contactlenzen: wanneer mogelijk?

De meeste kinderen vinden een bril dragen helemaal niet zo fijn. Als ouder zeg je natuurlijk wel honderd keer dat hij of zij er leuk uitziet, maar helaas haten sommige kinderen nog altijd hun bril. Op een gegeven moment ga je je afvragen of contactlenzen ook een optie zijn. In het algemeen mogen kinderen vanaf een jaar of acht contactlenzen dragen, omdat de groei van het oog vanaf die leeftijd niet meer in het geding komt. Daarnaast moet je ook rekening houden met een aantal andere zaken. Welke dat zijn, lees je hier!

Verantwoordelijkheden en contactlenzen

Contactlenzen dragen doe je niet zomaar, want in vergelijking met een bril komen daar meer verantwoordelijkheden bij kijken. Zo moet het kind de lenzen natuurlijk iedere dag in en uit doen. Dit moet op een hygiënische manier gebeuren. Ook zijn contactlenzen klein en kwetsbaar, dus daar moet voorzichtig mee omgegaan worden.

De meeste kinderen vanaf acht jaar kunnen deze verantwoordelijkheid wel aan, maar het kan ook net zo goed zijn dat jouw kind het op die leeftijd toch nog moeilijk vindt. Als ouder kun je het beste inschatten of jouw kind het aankan of niet. Heb je nog aanvullende informatie nodig? Dan is het altijd slim om (samen met je kind!) naar de opticien te gaan om advies in te winnen. Dit is vaak gratis.

Kinderen en contactlenzen: wanneer mogelijk?

Voordelen van contactlenzen

Contactlenzen kennen een aantal voordelen die ook voor kinderen gelden.

Meer vrijheid

Als je kind erg sportief is, dan kunnen lenzen echt een uitkomst zijn. Zeker bij sporten zoals atletiek, zwemmen of voetballen zijn contactlenzen echt handig. Maar ook voor kinderen die nog veel buiten spelen bieden contactlenzen veel vrijheid. Deze vrijheid geldt uiteraard ook voor volwassenen!

Niet onderhevig aan trends

Net zoals bij kleding zijn brilmonturen ook aan trends onderhevig, dus wordt het nogal een dure grap als je steeds de laatste mode wilt bijbenen en om de zoveel tijd een nieuw montuur aanschaft. Contactlenzen zijn daarentegen niet zichtbaar voor anderen als je ze in hebt. Dit betekent dus ook dat je het niet meer als modeartikel kunt gebruiken.

Zonnebril blijven dragen

Met contactlenzen in kun je iedere zonnebril gewoon blijven dragen. Je hoeft dus niet nog eens extra geld neer te leggen om een zonnebril op sterkte te halen!

Contactlenzen kopen voor je kind

Lenzen moeten natuurlijk goed bij de ogen passen en dit geldt dus ook voor je kind. Daarom is goed advies erg belangrijk. Zachte contactlenzen zijn voor kinderen meestal de beste keuze, omdat dit type lenzen de ontwikkeling van het oog het minst zal beïnvloeden. Daarnaast zijn contactlenzen met extra zuurstof doorlatend vermogen ook zeer geschikt voor kinderen. Verder moet het kind leren hoe men contactlenzen inbrengt en uitdoet. Kiest men niet voor daglenzen, dan moet ook uitgelegd worden hoe je de lenzen correct schoonmaakt en bewaart. Om mee te beginnen zijn daglenzen een prima optie. Mocht het kind na een maand al meer behendig zijn, dan kun je nog altijd over op maandlenzen.

One thought on “Kinderen en contactlenzen: wanneer mogelijk?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.