Kinderopvang wordt duurder en strenger

Er gaan een aantal dingen veranderen op het gebied van Kinderopvang. Zo worden bijvoorbeeld de regels aangescherpt en gaat het tarief omhoog. Wat dit precies in houd vertel ik je graag. 

Kinderopvang wordt duurder en strenger

Er zijn steeds meer mensen die hun kindje naar een kinderopvang brengen. De tijd dat de huur maar 80 euro per maand was en mama thuis bleef bij de kindjes is voorbij. Je krijgt tegenwoordig gewoon een gek gezicht als je zegt dat je een thuis-blijf-mama bent. Het is niet meer zo normaal als vroeger. In steeds meer gezinnen moeten beide ouders gewoon werken om fatsoenlijk rond te kunnen komen. Ook als je nog leuke dingen wilt kunnen doen met je gezin is is extra geld handig. Het leven word helaas steeds maar duurder.

Maar wanneer je allebei werkt, wil je wel dat je kindjes goed opgevangen worden. Lang niet iedereen heeft ouders die een vaste dag op kunnen/willen passen. Naar de kinderopvang is een goed alternatief. Er gaan een aantal dingen veranderen en er komen nieuwe strengere regels.

VOG

Het komt helaas nog voor dat er iemand in de opvang werkt die niet helemaal de beste bedoelingen heeft met de kindjes. Dit is natuurlijk je grootste nachtmerrie. Om dit in de toekomst hopelijk tegen te gaan worden de regels wat aangescherpt. Vanaf maart worden de registratievoorwaarden een stuk strenger. Voorheen moesten alleen de vaste medewerkers, gastouders en huisgenoten zich registreren. Met de nieuwe regels moeten ook de stagiaires, ouders, bouwvakkers die een opvang verbouwen en zelfs buren die regelmatig langs komen registreren. Deze mensen zijn allemaal verplicht om een Verklaring omtrent gedrag te hebben.

Strengere regels voor de kinderopvang = kwaliteit verbeteren

Er worden nog meer regels aangescherpt om de kwaliteit te verbeteren. Ik zal er een paar benoemen:

 • Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen.
  Werken met baby’s vraagt om specifieke expertise. Pedagogisch medewerkers die met baby’s werken, moeten hiervoor aanvullende scholing krijgen.
 • Maximaal 2 vaste gezichten voor 0-jarigen.
  Een kind krijgt twee vaste medewerkers toegewezen. Op de dagen dat het kind komt is er altijd minimaal 1 van deze medewerkers aanwezig
 • Kinder-EHBO
  Op ieder locatie moet tijdens de openingstijden iemand aanwezig zijn met een gecertificeerd ‘kinder-EHBO’ diploma.
 • Mentor
  Elk kind krijgt een mentor toegewezen. Zij volgen de ontwikkeling van het kind en zijn het aanspreekpunt voor de ouder en het kind.
 • 7 jaar en ouder
  Voor kinderen van 7 jaar en ouder gaat het maximale aantal kinderen per medewerker omhoog. Het word verhoogd van 1 op 10 kinderen naar 1 op 12 kinderen.
 • Vrijwilligers
  Deze tellen niet meer mee als pedagogisch medewerker als het gaat om de berekening van het maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker.
 • Stagiaires
  De inzet van stagiaires en medewerkers die nog niet voldoen aan de opleidingseisen van pedagogisch medewerker wordt beperkt. Zo is er voldoende tijd om hen te kunnen begeleiden.

Kinderopvang wordt duurder

Het uurtarief mag stijgen met €0,32 op basis van wat de tweede kamer heeft beraamd. Dan gaat het bedrag dus van €7,18 naar 7,50 per uur. Hiermee stijgt dan ook het maximumtarief voor de kinderopvangtoeslag.
De totale beraamde kosten liggen volgens de tweede kamer op 83 miljoen. Het onderzoek van de Brancheorganisatie Kinderopvang komt echter op een heel ander bedrag, namelijk 163 miljoen.
De kleinere locaties gaan het een stuk lastiger krijgen om de kosten van het extra personeel te kunnen betalen. Het zou dus maar zo kunnen dat als je kindje naar een kleinschalige opvang gaat dat je duurder uit bent omdat ze de tarieven een stuk hoger moeten maken om te kunnen blijven bestaan.

Kinderopvangtoeslag verdwijnt

De kinderopvangtoeslag gaat verdwijnen in 2018. De bijdrage van de overheid aan de ouders gaat dan rechtstreeks naar de instelling. Hierdoor weten ouders van tevoren wat de kinderopvang hun kost. De meeste ouders gaan er door deze nieuwe maatregelen in het invoeringsjaar op achteruit.
Voortaan wordt de eigen bijdrage berekend op basis van het eerder vastgestelde jaarinkomen. Voor de ouders die te maken krijgen met een daling van het inkomen komt een vangnet.

Wil je weten wat er precies allemaal gaat veranderen klik dan hier.

2 thoughts on “Kinderopvang wordt duurder en strenger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.