Koffiebonen kopen? Belangrijke zaken om rekening mee te houden

Koffiebonen kopen? Sta je op het punt om een volautomatische koffiemachine te kopen? Vergeet dan niet om ook op zoek te gaan naar koffiebonen. Omdat je op dit gebied nogal wat te kiezen hebt, weet je misschien niet voor welke bonen je moet kiezen. Wij maken het jou graag wat makkelijker. Daarom hebben we hier een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet om rekening mee te houden bij koffiebonen kopen.

Brandingsdatum 

Een veelgemaakte fout bij koffiebonen kopen is dat er vaak niet naar de brandingsdatum gekeken wordt. Toch is dit wel een belangrijk aandachtspunt. Bonen die recent gebrand zijn, hebben namelijk een sterkere smaak en aroma. Is het langer dan een maand geleden dat de bonen gebrand zijn? Kies dan liever voor andere koffiebonen.

Brandingsniveau

Naast de brandingsdatum is het brandingsniveau ook iets om rekening mee te houden. Koffiebonen kunnen namelijk op verschillende niveaus gebrand worden, zoals licht, medium of donker. De manier waarop de bonen gebrand zijn, heeft invloed op de smaak en het aroma van de koffie. Over het algemeen geldt dat de smaak intenser wordt naarmate de koffiebonen langer gebrand zijn. Houd je van sterke koffie? Kies dan voor donkere koffiebonen.

Soort boon

Wie op zoek is naar bonen voor zijn volautomatische koffiemachine, kijkt ook naar het soort boon. De bekendste bonen zijn de Arabica en Robusta. De smaak van eerstgenoemde koffiebonen is vaak wat zachter/zoeter, terwijl de Robusta-boon juist een sterke, bittere smaak aan koffie geeft. Verder kun je ook nog kiezen voor Liberica-, Excelsa-en Maragogype-bonen.

Koffiebonen kopen? 
 welke koffiemachine past bij jou

Verpakking

De meeste mensen die koffiebonen bestellen, hebben geen oog voor de verpakking. Toch is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden. Je wilt immers geen koffiebonen bestellen die niet luchtdicht verpakt zijn. Als de bonen niet goed verpakt worden, kunnen ze blootgesteld worden aan licht en lucht. Dit kan ten koste gaan van de versheid van de koffiebonen en dat proef je terug in de koffie.

Recensies

Als je wilt weten hoe koffiebonen smaken, lees je waarschijnlijk de productomschrijving door. Hierin staat onder meer het smaakprofiel van de bonen. Beperk je overigens niet alleen tot de omschrijving van het product, maar lees ook recensies en kijk eventueel naar beoordelingen. Dit kan je namelijk ook waardevolle informatie opleveren over de koffiebonen. Zijn de reacties van de koffiebonen die je op het oog hebt vooral negatief? Dan is het verstandig om verder te zoeken.

Prijs

Ondanks dat we de prijs hier pas als laatste behandelen, is dit vaak het eerste waar mensen rekening mee houden. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor koffiebonen. Gelukkig heb je de prijs grotendeels zelf in de hand. Zo zijn Lavazza koffiebonen bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan Starbucks koffie. Staar je overigens niet blind op de prijs, want goede koffie is nou eenmaal duurder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.