Op internationale kraamtranendag staat de babyblues centraal

Op de derde dag na je bevallig komt er een storm van emoties, adrenaline en slaaptekort over je heen wat resulteert in de welbekende kraamtranen. Het ultieme geluk en de vermoeidheid komen samen en dan kan het meest kleine en lieve gebaar ervoor zorgen dat je in tranen uitbarst. Om aan dit bijzondere gebeuren aandacht te geven heeft Difrax de internationale kraamtranen dag gelanceerd waarbij ze op 3 januari internationaal stil staan bij dit bekende fenomeen. Wel een mooie datum trouwens, 3 januari, de 3 die centraal staat voor de 3de dag waarop de emoties over je heen komen. Ik vertel je in deze blog wat Kraamtranendag is, wat kraamtranen zijn, hoe je ermee om kunt gaan en ik deel wat persoonlijke ervaringen met mijn kraamtranen.

Internationale kraamtranendag

De Internationale kraamtranendag is een jaarlijks terugkerende thema dag waarop we stilstaan bij kraamtranen, baby blues en alles wat daarbij komt kijken. Professionals aan het kraambed weten als geen ander dat na de geboorte van bij veel vrouwen de “baby blues” er behoorlijk inhakt. Vooral tijdens deze dagen zijn deze professionals een steun en toeverlaat voor het gezin. Vaak met veel relativeringsvermogen, een luisterend oor en bemoedigende woorden slepen ze jou erdoorheen.

Kraamtranen is een bekend fenomeen waar Difrax – initiatiefnemer van deze themadag- en ook ik graag bij stil staan. Wij begrijpen als geen ander dat de komst van een kleintje de wereld van kersverse ouders volledig op zijn kop kan zetten.

kraamtranendag NICU-periode prematuur

Wat zijn kraamtranen precies?

Wist je dat meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen? Dit wordt ook wel babyblues genoemd. Je kunt kraamtranen herkennen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt omdat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen ‘van slag’ zijn, én je hebt ineens baby waar je voor moet zorgen.

Of misschien heb je net als ik een helse vroeggeboorte gehad met nadien een manuele verwijdering van de placenta. én een bloedtransfusie omdat je meer dan 3,5 liter bent verloren waardoor je meer dood dan levend lijkt. Waardoor je het gevoel hebt dat je op alle vlakken hebt gefaald als moeder, je helemaal geen moeder voelt omdat je kindje in een couveuse ligt en haar amper mag aanraken en géén idee hebt hoe je dit allemaal moet doen.

Je kunt daarom op de 3de tot 5de dag ineens heel erg emotioneel worden. Alles kan je teveel worden en je begint ineens te huilen.

kraamtranendag kraamtranen baby blues NICU-periode prematuur omgaan met vroeggeboorte

Wanneer verdwijnt de baby blues?

Had ik zelf op de NICU echt heel erg last van bij de geboorte van Leia. Vooral de momenten dat ik alleen op een zaal lag met vrouwen die wél hun kindje bij hun mochten houden, terwijl mijn dochter op een afgesloten kamer lag te knokken voor haar leven. Of het feit dat ik uiteindelijk werd ontslagen, maar zonder mijn mooie meid naar huis ging. Lees hier mijn bevallingsverhaal.

Meestal verdwijnt de baby blues vanzelf, na een paar dagen. Mijn advies is om op deze dagen rustig aan te doen en niet te veel kraamvisite te ontvangen. Wij mochten zelfs geen eens kraamvisite ontvangen. Onze ouders zijn geweest, maar mochten alleen op een afstandje kijken.

Wat zijn de symptonen?

  • Huilbuien (de kraamtranen)
  • Nervositeit
  • Slapeloosheid
  • Negatieve gedachten
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Overgevoeligheid
  • Het gevoel hebben dat je de verantwoordelijkheid voor een baby niet aan kunt.

Kun je kraamtranen voorkomen?

Nee. Simpelweg niet. Ga er maar gewoon vanuit dat ze komen en laat het over je heen komen. De meeste vrouwen, ook ik, weten niet eens waarom die kraamtranen komen en waarom ze om de haverklap emo zijn. Hoeft ook helemaal niet. Zolang de kraamverzorgster jou maar in de watten legt en vraagt waar jij behoefte aan hebt. Ik heb dan wel geen kraamzorg aan huis gehad, maar op de NICU waren de zusters ontzettend lief voor me.

NICU-periode prematuur

All you need is a Little help

De zusters van de NICU hebben mij alle handvatten gegeven om te leren omgaan met zowel de vroeggeboorte als met onze Leia. We hebben gezamenlijk een dagboek bijgehouden in een schriftje. Die ik tot op de dag van vandaag met regelmaat lees. Komen er dan nog steeds tranen. Soms wel, soms niet. Het helpt me wel om te helen.

All you need a little help. Een beetje hulp doet al wonderen. Je moet leren vertrouwen op jouw moedergevoel. Is eng. Snap ik als geen ander. Maar daarom bestaat er hulp. Difrax neemt de zorgen van kersverse ouders weg met A little help. Bekijk deze mooie video hieronder maar eens!

 

Hoe ga je om met de baby blues en kraamtranen?

Zo ga je om met kraamtranen:

  • Laat ze lekker stromen
    Ik kan me nog goed herinneren dat ik na het huilen echt zo’n blik had van ” ik weet ook niet waarom”. De verzorgende op de NICU keek me dan met een lieve glimlach aan, maakte een kop thee voor me en vroeg of ik even wilde kletsen. En dat is precies wat je kunt doen met de kraamtranen: vind ze normaal, laat ze stromen.
  • Praat erover met anderen
    Praat over je gevoelens als je dat wilt, en maak er geen punt van. Ook van deze kant van de kraamtijd kun je ‘genieten’. Al voelt dat misschien niet direct zo. Deskundigen praten zelfs over een verband tussen de tranen en het vloeien van borstmelk. Laat die tranen dus maar stromen!
  • Pas het kraambezoek aan
    Bij ons was het heel simpel: geen kraambezoek ivm overprikkeling van mijn premature baby. Heb jij echt last van jouw kraamtranen, laat dan alleen mensen komen waarbij je je op je gemak voelt. Laat verre familieleden en collega’s maar even buiten de deur. Dan verminder je de last bij jezelf om je groot te houden. Het is belangrijk dat je je deze dagen geliefd, geborgen en begrepen en voelt.
  • Blijven de kraamtranen aanhouden? Bel de huisarts
    Blijven de kraamtranen aanhouden? Zorgen de kraamtranen ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren en staan ze in de weg bij de verzorging van je versgebakken baby? Kun je niet genieten van je kraamtijd? Bel de huisarts. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist, zodat je iemand hebt om mee te praten en je handvatten kan geven. Vergeet niet dat een bevalling en een kind krijgen niet niets is. Als jij psychische aandacht nodig hebt, dan is dat oké! Daar zijn ze voor. En het resulteert erin dat jij de mama kunt worden en zijn die jij voor ogen had.

Neonatoloog prematuur

Op 15 december wordt kraamtranendag officieel wereldkundig gemaakt . Bouw jij ook mee aan deze nieuwe themadag? Deel dan dit bericht zoveel mogelijk op je social kanalen. Tag een kersverse moeder die deze info even nodig heeft om haar een steun in de rug te bieden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.