Mama is druk…. en multitasken bestaat niet

Soms dan heb je van die dagen, dat alles langs je heen lijkt te gaan. Dat je de hele dag bezig bent overal achteraan te vangen , multitasken lukt voor geen meter en voor je gevoel ben je telkens een stap te laat. Dat heb ik dus nu, as we speak. Of eigenlijk schrijf. 

Mama is druk…

“Mama is nu even druk”, hoor ik mezelf meerdere keren per dag zeggen. Druk met werk, met schrijven, met een eindshow, met de kids, met het huishouden, met mezelf en van alles en nog wat. Kortom druk, druk ,druk. En eigenlijk hou ik daar helemaal niet van, druk. Ik zeg dan ook altijd; nee, ik ben niet druk, wel altijd bezig. Want “busy is a state of mind” dat is mijn lijfspreuk. Vaak ben ik in mijn hoofd zo druk dat ik door de bomen het bos niet meer zie, wat ten koste gaat van efficiënt en productief bezig zijn. Een uur naar een leeg beeldscherm staren en 200 whatsapp berichten versturen draagt namelijk bij tot niks.

Multitasken

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar multitasken bestaat niet. Net zoiets als alle ballen hooghouden, tenzij je een jongleur bent, is dit een onmogelijke opgave. Ik heb dit niet zelf bedacht, wel ondervonden trouwens. Maar er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan hoor.

‘Niemand kan multitasken’. Universiteitshoogleraar psychologie Paul A. Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen laat er geen twijfel over bestaan. ‘De kans dat jij in staat bent om te multitasken is net zo groot als dat je honderd meter kunt sprinten onder de negen seconden: een normaal mens kan dat niet’.  

Lees het hele artikel van Quest hier.

Duidelijk verhaal dus; multitasken is een ‘cognitieve onmogelijkheid’, ons brein kan het simpelweg niet aan.

Multitasking; the art of screwing up several things at once

Druk, druk, druk

Goed, feit blijft wel dat ik knetter veel binnen korte tijd moet doen. Dat mijn hoofd overloopt van alles wat er moet gebeuren en dat ik soms wat steekjes laat vallen. Vooral het thuisfront moet het ontgelden. Mijn huis lijkt wel een warzone en mijn kinderen komen structureel aandacht te kort de afgelopen weken. Inmiddels is het zo ernstig dat mijn oudste zoon zich uit pure ellende soms spontaan op de grond laat vallen. Shame on me. Onder de noemer “je bent nooit te oud om te leren” ging ik eens op zoek naar tips & tricks over hoe ik dit dan wel aan moet pakken.

Lees ook: Ambitie en het moederschap

Tips & tricks

We laten het multitasken dus maar even voor wat het is, not gonna happen. Hoe dan wel?

 • Focus
  Klinkt easy, is het niet. Richt je aandacht op dat wat je aan het doen bent. Ons brein is zo ingesteld dat we maar één ding tegelijk kunnen doen, dus het heeft totaal geen zin om dan in je hoofd met nog 100 dingen bezig te zijn. Ben je aan het stofzuigen? Richt je aandacht op het stofzuigen. Ben je aan het lunchen met je kind(eren), probeer dan niet in je hoofd met werk bezig te zijn.
  Ben je even aan het werk? Laat je dan niet afleiden door kinderen die aandacht vragen.
 • Stop met moeten
  Heel puberaal misschien, maar zodra ik iets ‘moet’, klap ik dicht. Vaak hebben we het gevoel dat we heel veel moeten. Dit veroorzaakt stress, legt druk op en zorgt ervoor dat we afkeer krijgen van wat we doen.
  Probeer eens te denken van ‘willen’. Niets moet, het is je eigen keuze om iets wel of niet te doen. Je wilt naar je werk omdat het uitdaging biedt. Je wilt nog even boodschappen doen, zodat je het weekend lekker kunt ontspannen.
 • Plan tijd voor jezelf
  Plan regelmatig even tijd voor jezelf. Rustig een boek lezen,een stukje lopen of even genieten van een kop koffie. Rust geeft ruimte.
 • Haal jezelf niet naar beneden
  Stop met jezelf te vergelijken met anderen en accepteer jezelf zoals je bent. “Die andere moeders doen ook maar wat” (uitspraak van Relax mama) en dat is helemaal waar. Jij bent wie je bent en wees trots op wat je allemaal voor elkaar krijgt!
 • Maak een planning
  Een realistische planning geeft richting en duidelijkheid. Ik persoonlijk ben hier ontzettend slecht in. Maar toch zit er wel wat in. Een planning schept orde in de chaos. Trouwens, een SMART plan werkt ook prima binnen een druk gezin ;-)

Er zijn vast nog veel meer goede tips & tricks, misschien kan jij ze mij vertellen?

Hoe ga jij om met drukte en chaos?

16 thoughts on “Mama is druk…. en multitasken bestaat niet

 • Fijn om weer even stil te staan bij dit soort dingen. Druk zijn we allemaal. Wat mij ook heel erg helpt is gewoon even een paar minuten helemaal niks. Ogen dicht. Heerlijk!

 • laurien2017 says:

  Jaa zo herkenbaar haha. Mij helpt het altijd om een lijstje te maken met prioriteiten en daar inderdaad een planning van te maken.

 • Ik heb ook gelezen dat multitasken helemaal niet kan, en ik geloof dat best! Ik probeer het dan ook niet eens meer. Het rottige vind ik alleen wel dat je met kinderen toch vaak gedwongen wordt om meerdere dingen tegelijk te doen. Dat vind ik soms best moeilijk.

 • Heel herkenbaar, soms loopt alles als gepland en andere dagen alles in de soep. Ik probeer met een to-do lijstje overzicht te houden en niet te vergeten wat ik die dag allemaal wel gedaan heb

 • IIk probeer bij drukte en chaos altijd prioriteiten te stellen, even tot rust te komen (douche, even niks hoeven) en ook gewoon te accepteren dat niet altijd alles kan.

 • Als alles volgens schema verloopt is het een goede dag, maar als alles in de war ligt en niet gaat zoals het zou moeten dan kan ik soms ook de druk even niet meer aan. Het scheelt dat ik wel heel veel kan hebben voordat bij mij de stress toeslaat.

 • Vooral het stoppen met “moeten” heb ik de afgelopen tijd geleerd. Werken enzovoort is belangrijk, maar ik maak tegenwoordig meer tijd “vrij” voor mijn gezin en voor mezelf…dat is ook erg belangrijk.

 • Handige tips geef je! Ik ken mezelf echt wel in dat ‘moeten’ en ik kan zo moeilijk nee zeggen, die twee dingen zorgen voor tijdgebrek hier haha.

 • Bianca Ronday says:

  We houden ons zelf graag voor de gek. We willen alles doen, alles kunnen en overal bij zijn. Langzaam aan moeten we echt uit gaan kijken, want straks gaan we van persoonlijke burn-outs naar maatschappijburn-outs. De mensen moeten weer lekker tot zichzelf komen, prioriteiten stellen en lekker 1 ding tegelijk. Hierdoor loopt alles inderdaad vaak beter, doordat je focus beter is. Ik moet wel eerlijk bekennen, ik ben ook nog lerende hierin, ben zelf keihard onderuit gegaan door alles hoog te houden, sterk te zijn voor iedereen en vooral door te gaan met tig dingen tegelijk.

 • thomasculinair says:

  Best herkenbaar, het is soms zo lastig om alles maar op tijd af te krijgen, maar ook om iedereen tevreden te houden. Doe het zelf ook te weinig, maar men zou vaker voor zichzelf moeten kiezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.