Manieren om je verbouwing te financieren
Het is een drama momenteel hier. Sinds vorig jaar december hebben we helaas problemen met onze riolering. De beste rioolman is inmiddels al drie keer bij ons aan huis geweest, maar we moeten de zooi helaas toch vervangen. Maar zo’n verbouwing kan flink in de kosten lopen dus heb ik een beetje rond lopen zoeken naar manieren om dit kunnen financieren. Heb jij wel eens zo’n onvoorzien probleem gehad?
Hebben we eindelijk die tuin mooi, mogen we alles weer eruit trekken en opgraven. Echt hoor, het huilen staat me nader dan het lachen. Het is gewoon geen doen als je riool niet fijn werk en die achterlijke vorige bewoners hebben ook echt niet hun best gedaan bij het verleggen van de zooi. Nu zijn wij dus de pineut, maar voor zover ik weet is het aanpakken van je riool een behoorlijk dure klus omdat het dus zo smerig werk is. Leuk zo voor de feestdagen beginnen…. -_-
Dit zijn de manieren om een verbouwing te kunnen betalen:
Nu moeten wij dus onze financiën onder de loep nemen en kijken wat we kunnen doen. Daarvoor stelden wij onszelf een aantal vragen. Hoeveel eigen geld hebben we? Hoeveel willen we daarvan besteden aan de verbouwing? Wat kunnen en willen we eventueel lenen? Wat wil de Belastingdienst van ons? En kunnen we ook nog terugverdienen aan onze verbouwing?
- spaargeld opnemen
- een persoonlijke lening bij de bank afsluiten
- een lening afsluiten bij familie of vrienden
- tweede hypotheek, hypotheekverhoging en bouwdepot
Spaargeld opnemen
De goedkope manier om je verbouwing te financieren is natuurlijk met spaargeld. Want ze adverteren natuurlijk niet voor niets met ; geld lenen kost geld. Maar goed, dan is je spaargeld op en heb je niets meer achter de hand voor bijvoorbeeld moeilijke tijden zoals een onverwacht ontslag. Dan is het wellicht verstandiger om te kijken of je een tweede hypotheek kunt nemen of een lening afsluiten. Kies je wel voor je spaargeld, dan moet je ook goed nadenken over hoe je deze buffer weer gaat aanvullen.
Persoonlijke lening bij de bank
Wanneer je een klein bedrag wilt lenen kun je wellicht een persoonlijke lening overwegen. Dit is bij kleine bedragen vaak goedkoper dan bij het aanvragen van een tweede hypotheek voor een bouwdepot. De rente ligt bij een persoonlijke lening wel hoger, maar als je het alleen uitgeeft aan de verbouwing van je woning, mag je het opvoeren bij de belasting en komt het dus onder de hypotheekrenteaftrek te vallen. Het is wel belangrijk dat dan alle bonnen en facturen van de verbouwing bewaard worden. Pas overigens wel op met doorlopende kredieten. Die komen namelijk ivm met het niet hebben van een aflossingsschema, niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Lenen bij Moneyou is bijvoorbeeld wel een optie. Wij hebben hier zelf een spaarrekening voor onze dochter lopen en die bevalt ons super goed. Via de app hebben we makkelijk inzicht in haar spaarrekening.
Lenen bij familie of vrienden
Je kunt uiteraard ook een lening bij vrienden of familie afsluiten. Wel met marktconform rent want anders moet je schenkbelasting betalen over het bedrag wat boven de schenkvrijstelling komt. Dat is natuurlijk zonde want die belasting ligt vele malen hoger dan een leenrente. Maar daar zijn ook weer wat handig heidjes in. Want stel ze willen niet dat je rente betaalt, dan kunnen zij ook elk jaar de rente schenken. Zo betaal je in de praktijk dus geen belasting en geen rente. Maar of je een lening bij familie of vrienden moet afsluiten is dan nog maar de vraag. Je krijgt er sneller problemen van dan dat er iets goeds uitkomt. Wees daar voorzichtig in.
Hypotheek en bouwdepot
Een verbouwing met hypotheek kun je op diverse manieren financieren. Zo kun je bijvoorbeeld je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Je spreekt dan over een bouwdepot. Het bouwdepot is simpelweg een rekening waar de hypotheekverstrekker het geld van de lening op stort die jij nodig hebt voor je verbouwing. Hiermee betaal je dus de bouwmaterialen, een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer of de facturen van de aannemer. Maar goed, dat is dus pas lucratief bij hele hoge bedragen… Zeg aar tegen de 8.000 euro bijvoorbeeld.
Voor nu denk ik dat we eerst rustig een plan van aanpak gaan maken. Kijken wat de exacte kosten gaan worden en wat we op voorhand alvast zelf kunnen doen om de kosten te drukken. Ik bedoel hiermee bijvoorbeeld dat wij zelf de vloeren eruit kunnen bikken door een drilhamer te huren (kost dacht ik iets van 20 euro per dag deel). Dat zal dan weer enorm schelen in de werkuren van de Rioolmannetjes en dus ook in onze portemonnee. Verder zouden we de tuin dus zelf leeg kunnen trekken en het hand om de buizen weg kunnen scheppen. Dan maar even bellen met hen om te kijken wat dit in mindering gaat brengen. Wat een gedoe joh!
Heb jij al eens gekloot gehad met je riolering? Hoe hebben jullie dat opgelost? Was het een hoog kosten plaatje? Want dat is waar ik zo erg tegenop zie, zo vlak voor de feestdagen… Want vorig jaar was het een kapotte cv-ketel, nu dit weer…