Mama met ambitie? Dit zijn 7 voordelen van thuiswerken

Ik had nooit van mezelf verwacht dat ik ooit voor mezelf zou gaan beginnen en dus thuis zou gaan werken. Ik riep altijd heel hard dat ik zo graag 24 uur per week buiten de deur wilde blijven werken wanneer ik een kindje zou krijgen. Maar nu ben ik inmiddels bijna 3 jaar moeder en werk ik sinds een paar maanden vanuit huis. Vandaag vertel ik jullie wat ik de voordelen van thuiswerken vind en hoe het tot nu toe bevalt.

De voordelen van thuiswerken voor moeders en wat tip

Balans tussen werk en privé

Het allergrootste voordeel van thuiswerken is toch wel dat ik nu iedere dag thuis ben voor onze dochter. Waar ik altijd schreeuwde dat ik verplicht 24 uur buiten de deur wilde blijven werken, ben ik nu dagelijks thuis.We bouwen een veel stabieler leven op voor mijn gevoel. En yes, ze gaat nog wel 2 dagen naar het kdv en om de week ook nog 1 dag extra. Maar dat vind zij heerlijk, het is goed voor haar ontwikkeling en dan vooral het delen haha! En een goede voorbereiding op school. Maar de balans tussen privé en werk is sinds ik thuis ben gaan werken zoveel lekkerder. Ik werkte hiervoor ongeveer 32 uur maar was daarnaast ook nog een uur onderweg qua woon-werk verkeer. Heen en terug. Daardoor zag ik Leia vaak in de avond uren niet en praktisch alleen op de donderdag, zaterdag en zondag. Dat wilde ik gewoon echt niet. Ik wilde er voor haar zijn. Als er nu ook wat aan de hand is, dan leg ik alles stil en kan ik haar direct ophalen en schakelen. Dat is gewoon fijn.

Timemanagement

Effectief met mijn tijd omgaan is een belangrijke factor om succesvol te kunnen thuiswerken. En daar is time-management voor nodig. Op de dagen dat Leia naar de opvang is hanteer ik kantoortijden, maar op de dagen dat ze wel thuis is dan werk ik wanneer ze slaapt. Ik houd via een timer bij hoelang ik bezig ben met een opdracht en begin eigenlijk ook altijd als eerst met declarabele uren. Boekhouding is iets wat ik eerst dagelijks deed, maar wat een onzin. Daar pak ik nu een vaste dag in de week voor. Hoe langer ik bezig ben, hoe beter ik mijn tijd weet de verdelen over de hele dag. Daarnaast maak ik uiteraard gebruik van een planner. Zonder mijn planner ben ik echt nergens en loop ik rond als een kip zonder kop haha.

thuiswerk tip: Zorg voor een goede verbinding

Een internetverbinding is voor mij cruciaal om te kunnen thuiswerken. Wij hebben geen standaard basisverbinding thuis. Mijn man is nogal fervent gamer en ik heb ook gewoon een goede en betrouwbare snelheid nodig. Sinds een jaar of drie zijn wij in het bezit van betrouwbaar internet van KPN doormiddel van een glasvezelverbinding. Downloaden, uploaden, alles gaat rete snel. Echt heerlijk! Verder moet je telefoon het uiteraard gewoon goed doen om met opdrachtgevers te kunnen bellen, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Skype en dat scheelt je dan weer in abonnementskosten bij je telefoonprovider.

Een plek voor mezelf creëren

Hier struggle ik nog wel eens mee. Ik heb een paar keer geprobeerd om boven in een eigen ruimte te gaan zitten, maar dat bleek toch niet echt een succes. Ik vind het op de een of andere manier toch gezelliger om beneden te zitten aangezien mijn man in de avond ook nog wel eens plaats neemt achter zijn eigen pc om een spel te spelen. Daarnaast kan ik dan’s avonds juist niet werken omdat dochter dan op bed ligt en ze me dan als een wilde op mijn toetsenbord hoort tikken. Nu staat mijn bureau dus lekker in de woonkamer, een stuk gezelliger, maar ik moet mezelf wel regelmatig toespreken.

Doen alsof je op kantoor bent

Dat toespreken doe ik omdat ik een stuk sneller afgeleid raak door het huishouden om mij heen. Even snel een wasje hier doen, daar eentje opvouwen, oh wacht die stofzuiger knal ik ook nog even door de kamer heen en hoppa, je bent zo een uur verder. Want niets is heerlijker dan als een wervelwind door het huis gaan als dochter niet huis is. Ze loopt dat even niet in de weg en trekt niet de net opgevouwen was weer uit elkaar. Ik doe dus vaak net alsof ik op kantoor ben. Zet social media uit en ga lekker aan de slag

voordelen thuiswerken iPhone oordopjes werkplek georganiseerd YouTube op de achtergrond

Neem voldoende pauze en gebruik geen Facebook

Net als toen ik op kantoor werkte, probeer ik zo nu en dan even een pauze te nemen. Wanneer ik echt gefocused ben wil ik dit namelijk nog wel eens overslaan. Niet de bedoeling uiteraard. Samen met mijn voedingsdeskundige ben ik nu bezig om een goed eetpatroon te creeeren tussen de drukte door en daarmee ook meteen mijn Red Bull verslaving de kop in te drukken. Ik neem nu netjes een lunch pauze en eet die, als het weer het toelaat, lekker buiten op. Op de momenten dat ik echt aan het werk ga, probeer ik zoveel mogelijk social media uit te zetten. Geen Whatsapp, Facebook of Instagram want dat leidt alleen maar af, gigantisch ook!

Duurzaam ondernemen

Door thuiswerken ben ik meteen ook duurzamer bezig. Ik heb geen kantoorruimte waar ik huur, gas, licht en water hoef af te nemen. Zowel duurzaam voor onze portemonnee als voor het milieu. Daarnaast doe ik het reizen naar opdrachtgevers en events altijd met de trein en dat ik dan weer een stuk duurzamer dan met een auto. Maar stiekem is dat vooral omdat ik geen rijbewijs heb natuurlijk haha!

Maar goed, al met al bevalt het dus ontzettend dat werken vanuit huis. Mijn eigen omgeving, lekker thuis voor Leia. Gewoon mijn ding doen, iets wat ik leuk vind. Waar ik ontzettend gelukkig van word. Helemaal door al jullie leuke en positieve reacties. Dat geeft een extra drive om nog beter mijn best te doen. En ja daar horen helaas ook rotklussen zoals boekhouding bij. Maar hoe meer ik daarvan leer, hoe leuker ik het vind worden.

 Ben jij ook een thuiswerkende moeder? Wat vind jij de grootste voordelen van thuiswerken?

14 thoughts on “Mama met ambitie? Dit zijn 7 voordelen van thuiswerken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.