Nancy | Een tolk bij het zwemmen

Vol trots zit Nancy te kijken naar hoe hij zwemt. Wat is hij vooruit gegaan, ze glimt van trots. Dit was de juiste keus voor hem. Een tolk bij het zwemmen

Nancy | Een tolk bij het zwemmen

Als de wil er is, is dat al voldoende. 

Een jaar gaat onze Vinz nu naar de zwemles. We hebben gekozen voor een wat kleinere zwemschool waar ze de juiste begeleiding kunnen geven. De zwemjuffen waren bereid een gebaren cursus te volgen om zo toch de nodige instructies te kunnen geven in gebaren. Wat zijn we ze hier dankbaar voor. Alleen al voor het feit dat ze het anders willen doen, meedenken en ze bereid zijn. Het hoeft niet meteen perfect te zijn maar te zien en te ervaren dat de wil er is, is al voldoende.

Oma’s hoofdbanden 

Voor het zwemmen van Vinz kochten wij 2 aqua ci’s, zodat hij zijn ci’s in het zwembad zou kunnen dragen. Oma maakte mooie hoofdbanden die de spoelen op zijn hoofdje niet zo snel zouden afvallen. Een jaar lang zwom hij op deze manier. Na een half jaar begon ik mezelf af te vragen of dit wel de manier voor Vinz was. Ik besloot het nog even de tijd te geven, hij was ook een paar keer niet geweest doordat hij ziek was geweest. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat dit hem niet ging worden. Ik besloot dan ook om mijn eigen mannetje eens een hele zwemles nauwlettend in de gaten te gaan houden. Gewapend met een iPad en een grote bak komkommer voor Senn, hij moest immers even stil gehouden worden, zat ik er klaar voor.

tolk bij het zwemmen

Vinz maakt vooral heel veel grapjes 

Vinz zwemt, Vinz maakt grapjes met de juf. Hij kijkt eens wat rond naar wat de andere kinderen doen, en doet dit na. Staart voor zich uit en is wat aan het dromen. Ziet de andere kinderen ineens blokjes pakken en besluit die ook maar te pakken, kijkt wat de andere kinderen doen, en doet ze na. Zijn ci valt af, doet hem goed. De band zit niet meer goed, hij doet hem goed. Hij maakt weer wat grapjes. Spettert op zijn gemak wat rond in het water en maakt vooral heel veel grapjes. 

Het grapjes maken van Vinz is niet alleen omdat hij het leuk vind om grapjes te maken maar ook omdat hij daarmee voor zijn eigen gevoel de situatie in eigen hand kan houden. Hij kan bepalen en daarmee is het duidelijk voor hem. Ik peilde bij Vinz. Vinz hoor jij het wel goed? Begrijp jij de juf. Hij vertelde me dat hij het moeilijk vond. Niet wist wat hij moest doen. Maar het wel gezellig vond.

Een tolk bij het zwemmen 

In de tussentijd ging zijn aqua ci kapot en stapten we over op het gebruiken van de zwemzakjes. Hele ongemakkelijke plastic zakjes voor om de ci heen. Ik keek nog wat lessen aan en zag elke keer hetzelfde. Na een aantal weken was Vinz boos. Het lukte niet, alle kindjes kunnen beter zwemmen als mij, ik kan het niet. Waarom kan ik niet gewoon als dove jongen zwemmen? Op die laatste vraag had ik geen antwoord, het enige wat ik dacht was, sja waarom niet…… 

Ik nam contact op met de vrouw van de zwemschool en vertelde dat ik een tolk wilde gaan inzetten. Op het moment dat je het woord tolk noemt, voel ik toch altijd een soort van weerstand. Maar ze stemde in. Gelukkig hadden twee bekende tolken de mogelijkheid kom voor Vinz te gaan tolken. Sinds begin oktober zwemt Vinz met inzet van een tolk bij het zwemmen als een dove jongen. Hij vond het spannend om die ci in het water af te doen, maar met behulp van de tolk is het op een gemoedelijke manier gegaan en ervaart Vinz nu dat doof zwemmen toch wel heel erg lekker is. Hij was de eerste keren na de zwemles “heel erg veel moe” omdat de tolken “mij zo hard laten werken”. Er wordt nu daadwerkelijk gezwommen en volop geoefend. Wat zijn we blij dat we het op deze manier zijn gaan. Vinz geniet van alle stappen die hij zet, en wij, wij kijken trots toe. 

One thought on “Nancy | Een tolk bij het zwemmen

  • ook wij hebben een gebarentolk in het zwembad en we zijn er zo blij mee !! Wij gebaren vrij weinig thuis maar met de basis aan gebaren uit de periode van het speciale onderwijs begrijpen ze ze toch heel veel en voelen ze zich niet aan hun lot over gelaten. Ik kan het alleen maar aanraden !!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.