Wanneer de Neontale gehoorscreening negatief blijkt te zijn
Elk kind dat in Nederland wordt geboren krijgt gelijktijdig met de hielprik een gehoortest. De neontale gehoorscreening wordt uitgevoerd door de jeugd gezondheid zorg, oftewel consultatiebureau. De test vind in de meeste gevallen thuis plaats. Wat houdt deze test precies in? Waarom wordt deze gedaan? Vandaag deel ik mijn persoonlijke ervaringen met jullie
Waarom de Neontale gehoorscreening
Ik weet dat de neontale gehoorscreening bij mijn oudere nichtjes pas rond 9 a 10 maanden op het consultatiebureau plaats vond. Tegenwoordig komen ze al tussen de 4de en 7de dag na de geboorte de neontale gehoorscreening doen. Waarom zo vroeg al? Hoe sneller afwijkingen in het gehoor ontdekt worden, des te sneller kun je gericht gaan begeleiden, handelen. Op deze manier kun je ernstige achterstanden beperkt houden.
De gehoortest, OAE Methode
De gehoortest zelf, stelt eigenlijk niet heel veel voor. Je kindje krijg een dopje in het oor en daarmee wordt er gekeken of er reacties op geluiden zijn. Ze noemen dit ook wel de OAE Methode, Oto Akoestische Emissies. Een gezond oor produceert een soort reactie geluid op geluid. Het reageert daarmee op geluid. Deze geluid terug zijn alleen te meten als het oor afgesloten is. Het dopje wat ze in het oor doen bevat dan ook een luidsprekertje die de geluid stuurt, en een microfoontje die de geluiden opvangt.
Wanneer de test negatief is, zal deze herhaald worden. Een eerste test die negatief is wil niet meteen zeggen dat er iets aan de hand is. Veel kindjes hebben bijvoorbeeld nog vocht in de oortjes zitten. Een test mag maximaal 2 keer negatief zijn. Als de gehoortest voor de tweede keer negatief is, volgt er een uitgebreidere gehoortest thuis.
Uitgebreidere test, A-ABR, Automated Auditory Brainstem Response
Als een de gehoortest via de OAE- Methode twee keer negatief is, volgt een uitgebreidere test via de A-ABR methode. Deze test vind ook thuis plaats. Ook hiervoor is het weer van belang dat het stil is, en je kindje slaapt of erg ontspannen is. Bij deze test krijgt je kindje plakkertjes op zijn hoofdje, nek en schouders geplakt, waaraan elektrodes verbonden zijn. Je kindje krijgt een soort hoofdtelefoon op, waarbij kapjes over de oortjes zitten. Hierdoor worden geluiden aangeboden. De elektroden meten de elektrische activiteit als reactie op geluid tot in de hersenen.
Wanneer deze test negatief is word je doorverwezen naar het audiologisch centrum. Hier zal dan een Bera onderzoek plaatsvinden.
BERA, Brainstem Evoked Response Audiometry, beratest
Dit onderzoek vind plaats bij het audiologisch centrum. Je kindje krijgt vier plakkers op het hoofdje waarvan elektrodes verbonden zitten. Via een hoofdtelefoon of dopjes die het oor afsluiten worden geluid aangeboden. De reacties hierop worden gemeten door middel van de elektrodes. De elektrodes meten zowel de activiteit in de gehoorzenuw als in de hersenen, en registreren deze.
Wat gebeurd er als deze test ook negatief is? Dat kunnen verschillende dingen zijn. In de volgende blog meer over hoe het bij ons ging.
Nicole Orriëns says:
Deze test ken ik niet. Mijn kinderen werden destijds getest met zo’n koptelefoon op toen ze wat ouder waren.