Omgaan met vroeggeboorte, hoe doe je dat?

In mijn artikel ‘dit zeg je niet tegen ouders van een prematuur‘ hebben jullie kunnen lezen wat wij als ouder van een prematuur kindje niet leuk vinden om te horen. Het artikel heeft behoorlijk wat reacties losgemaakt en ik kreeg dan ook veelvoudig de vraag terug “wat kan ik in zo’n situatie dan wel zeggen of doen tegen een moeder of vader van een prematuur?”. Hoogtijd voor een nieuw artikel dus met daarin tips hoe je kunt omgaan met vroeggeboorte.

Opnieuw ben ik op onderzoek uitgegaan in mijn immens grote netwerk aan prematuurouders. En ja hoor, mijn computer draaide weer overuren, wat een reacties! Wij begrijpen allen echt heel goed dat het voor buitenstaanders moeilijk is om juist te reageren op deze situatie, want ja wat is eigenlijk juist? Naar aanleiding van mijn onderzoek zijn er toch wel wat dingen naar boven gekomen, vandaar mijn nieuwe artikel waarin ik jullie willen laten zien hoe jullie het beste kunnen omgaan met vroeggeboorte omgaan met vroeggeboorte

Toon oprecht begrip voor de situatie en het uitstellen van het kraambezoek

Maaaaar, kom vooral wel langs tijdens bezoekuren, met de nadruk op bezoekuren. Dat je het kindje nog niet mag zien of aanraken wil niet zeggen dat de ouders geen behoefte hebben aan bezoek. Vaak zit moeders dagen, weken of zelfs maanden alleen op de afdeling, vol met spanning en stress over wat er is of wat nog gaat komen. Dus kom eens langs en mag je het kindje nog niet zien? Vraag dan naar foto’s zodat je die kunt bekijken. Wanneer ouders en kind(jes) weer thuis zijn, dring jezelf dan niet teveel op.

Geef ze eerst even een moment samen alleen. Vergeet namelijk niet dat in veel gevallen zij hun eigen kindje al die tijd niet hebben kunnen of mogen vasthouden. Ze willen dus graag even bijkomen met z’n allen. Staat de deur weer open voor bezoek? Kondig je dan niet allemaal tegelijk aan, een prematuur kindje kan niet veel prikkels verdragen, op het moment zelf merk je er misschien niets van, maar na een drukke dag de ouders des te meer. Maar kom vooral wel langs, “vergeet” het kraambezoek niet. Ook al zitten er maanden tussen, zij verdienen alsnog hun kraamvisite en het vieren van de geboorte van hun zoon of dochter. omgaan met vroeggeboorte

Biedt de ouders hulp aan of doe iets uit jezelf voor hen

De ouders maken een ontzettend hectische periode door waarbij ze op en aan vliegen naar het ziekenhuis. Huishouding en koken schiet er eigenlijk altijd wel bij in. Ik kan me nog goed heugen hoeveel maaltijden wij buiten de deur hebben gegeten en hoeveel extra euro’s ons dat heeft gekost. Denk aan ongeveer €10,- tot €20,- per dag en dat 3 weken lang.. De kosten lopen hierbij behoorlijk omhoog (en dan heb ik het nog niet eens over het parkeren) In het ziekenhuis was het eten gewoon té duur dus wij liepen vaak naar de overkant van het ziekenhuis waar zich een Mac Donalds en een shoarmatent bevind (woonboulevard).

Wil je de ouders graag helpen? Biedt ze dan bijvoorbeeld aan om even een dagje door het huis heen te gaan, wat wasjes te doen of om een warme maaltijd maken die ze kunnen opwarmen in het ziekenhuis. Haal de kinderen van school of ga een dagje wat leuks met ze doen.

Wat het ook goed doet is de babykamer in orde maken, in sommige gevallen worden de kindjes zo enorm vroeg geboren, (denk aan bijvoorbeeld 24 weken) dat er nog niet eens is begonnen aan de babykamer, dit kan voor de ouders enorme stress met zich mee brengen omdat ze gewoonweg niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen om dit nog in orde te maken. Het zijn allemaal hele kleine dingetjes die echt enorm veel verschil kunnen maken.

Ik weet hoe ik zelf ben, ik ben geen type die om hulp vraagt, is misschien ook wel mijn eigen gebrek en een punt waar ik aan zou moeten werken, maar probeer iets te doen uit jezelf, want ik weet uit ervaring dat er veel prematuurmoeders zijn die ook niet om hulp vragen maar het eigenlijk goed kunnen gebruiken. omgaan met vroeggeboorte

Hey je doet het goed hoor! Jij kan er niets aan doen dat hij gewoon eerder zijn mama wilde zien.. omgaan met vroeggeboorte

second opinion zorgkosten van een vroeggeboorte omgaan met vroeggeboorte

“Hoe heb je het volgehouden zeg? Ik weet niet of ik dat wel zou kunnen, ik word even niet goed als ik aan mijn eigen kinderen moet denken”

Het klinkt misschien stom, maar dit soort reacties geven ons echt eventjes een boost. We voelen ons even begrepen, dit is namelijk iets wat in onze wereld niet vaak voorkomt. We moeten ons en ons kind namelijk tig keren per dag verdedigen, althans zo’n gevoel krijgen we vaak door reacties die ik beschrijf in mijn artikel over dit zeg je niet tegen de ouders van een prematuur.

Biedt ze een schouder aan en praat over huis, tuin en keuken onderwerpen

Probeer het allemaal wat luchtiger te maken, sla een arm om ze heen, zeg ze hoe goed ze het doen en verander het onderwerp naar iets wat er eigenlijk even helemaal niet toe doet. Even een doelloos en onzinnig gesprek over hoe het weer is, wat de laatste roddels zijn op het werk of wat dan ook. Iets waardoor ouders eventjes niet over de moeilijke periode  en de vroeggeboorte hoeven na te denken. Neem ze mee, even de afdeling af, ga een kop koffie/thee drinken in het restaurant van het ziekenhuis. Er echt zijn voor ons zegt zoveel meer dan woorden kunnen uitdrukken!

 “Wel heb ik na thuiskomst van Nathan een kaartje gehad van mijn beste vriendinnen. We doen altijd een babyshower en ik was bevallen voor de mijne had plaats gevonden. Compleet onverwacht dus ze hadden er ook niet op kunnen inspelen. Ik was 32 weken en zoiets deden we meestal rond de 36 weken. Misschien waren ze er al wel mee bezig, misschien ook niet.

 

Anyway; toen Nathan een maandje thuis was werd ik verrast met een high tea. Erg lief! Ik kreeg een kaartje en daarin stond dat ze erg trots op me waren om hoe ik met de situatie omging. En dat mijn kindjes (alledrie genoemd terwijl er eentje niet meer leeft; dit is zo fijn!!) gezegend waren met mij als mama en dat ik sterk was. Dit geeft me nog een brok in de keel en natte ogen.” – Carly Stroomer

NICU-periode prematuur omgaan met vroeggeboorte

Omgaan met vroeggeboorte, het is zo moeilijk niet.

Het zijn serieus echt de hele kleine dingetjes die het doen! Gefeliciteerd zeggen kan heus wel, (wij begrijpen echt dat dit goed bedoeld is) MAAR toon bij het feliciteren wel begrip voor de moeilijke situatie waarin in de ouders zitten. Zeg dat je hoopt dat het goedkomt, dus niet het komt wel goed, want als artsen dit niet kunnen garanderen dan kan jij dit ook niet. Wellicht zullen er nog meer reacties of handelingen zijn die een zeer toegevoegde waarde hebben voor de ouders.

Mocht je suggesties hebben, neem vooral contact op! Ik besteed graag aandacht aan dit onderwerp, niet om mensen een vingertje toe te wijzen, maar om de stem van een prematuurouder te laten horen en om een buitenstaander meer inzicht te geven in ons leven. En natuurlijk is dit voor iedere ouder ook weer anders, ik hoop oprecht dat ik jullie hiermee een beeld heb kunnen geven hoe wel of niet te reageren in een soortgelijke situatie. omgaan met vroeggeboorte omgaan met vroeggeboorte

Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan mijn tips over hoe je kunt omgaan met vroeggeboorte, liefs Cassandra

4 thoughts on “Omgaan met vroeggeboorte, hoe doe je dat?

  • Super fijne tips. Ik vroeg het me ook af n.a.v. je vorige artikel, dus dit is zeker behulpzaam!
    Het zijn eigenlijk kleine dingen, maar waar je al dan niet bewust, niet zo snel bij stil staat. Vooral die van “Hoe heb je het volgehouden.” Ik zou dat normaliter juist ontwijken, om niet het antwoord te krijgen “je gaat op automatische piloot” en je daarna een beetje lullig voelen, maar nu zie ik dat het ook erkenning kan zijn voor dat wat ze doen, al is dit er natuurlijk al, alleen onuitgesproken.

    Sorry, beetje onsamenhangend verhaal, ik hoop dat je het begrijpt :p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.