Puberale onzekerheden

door Melanie – Puberale onzekerheden. Ik denk altijd dat ik de enige ben die er last van heeft. Na het schrijven van dit artikel, hoop ik natuurlijk van jullie allemaal te horen dat dat niet het geval is.

Ik las afgelopen week een artikel van een BN’er die toch wel vindt dat Nederlandse vrouwen eens wat beter hun best mogen doen voor hun uiterlijk, voordat ze de straat op gaan. Regelmatig hoor ik op de radio van die BN’er stylisten die zich blijven afvragen hóe het zo kan zijn dat mensen nog steeds in kleren van H&M of Primark over straat gaan. Kijk… Op het moment dat ik dan tevreden in de spiegel heb gekeken en in mijn autootje stap richting werk, en ik hoor dát, dan loop ik me de rest van de dag af te vragen wat anderen wel niet van me denken in mijn jeans (besteld op Bonprix) met basic tanktop (Primark) en blazer (H&M).

Puberale onzekerheden

Maar die puberale onzekerheden wil ik van me af durven gooien. Waarom boeit het mij wat een ander ervan vindt? Waarom wil ik er (in de ogen van een ander) op en top bij lopen? Maar vooral, waarom laat ik mij onzeker maken, ongeveer twintig minuten nadat ik mijn eigen aangeklede en opgemaakte spiegelbeeld had goedgekeurd?

Sinds ik moeder ben heb ik zoveel andere onzekerheden, vooral in de beginperiode met zoonlief, moeten overwinnen, dat je zou denken dat zoiets onbelangrijks als uiterlijk me niet meer in de koude kleren moet gaan zitten. Maar tóch wel.

Mannen hebben makkelijk praten

En dan laten we het eens over een andere boeg gooien. Die mannen (stylisten) die dat allemaal roepen: die hebben het zó makkelijk. Wat moet je nou als man doen om er stylish bij te lopen? Jeans, shirt of overhemd, jasje erover. Als het bij je stijl past, doe je een leuk hoedje op, nette schoenen of sneakers eronder en je bent van boven tot onder klaar.

Doe mij ook maar zo’n stylist voor BN-ers

Maar nee, van vrouwen wordt zoveel meer verwacht. Gladde benen, laagje (sexy) lingerie, die alleen mooi afkleedt op het moment dat je 0 gram vet aan je billen en buik hebt. Ja, dán voel je je sexy!
In het geval van 1 gram vet of meer gebruik je, om het alsnog goed af te kleden, een corrigerende onderjurk (tenzij je de hele dag je adem in kan houden ook nog enorm oncomfortabel). Mooi designer-jurkje erover, waarvoor de gemiddelde Nederlander minimaal vier maanden moet sparen, niet te bedenken hoe lang je moet sparen voor elke dag een ander designer-kledingstuk.

Minimaal tien centimeter hoge hakken, want tja, dat is vrouwelijk. Goede laag make-up, want mocht je ooit eens onherkenbaar over straat willen gaan, kun je dat gewoon doen door geen make-up op te doen, TOP! Ohja en je haar. Het bést is natuurlijk om als vrouw elke dag naar de kapper te gaan om je haar te doen. Of  beter nog, zo’n stylist voor BN’ers ‘s ochtends bij je langs laten komen om de puntjes op de i te zetten. Op dat moment is het zeker dat zoonlief nooit zal kunnen studeren, maar hey! Uiterlijk gaat toch voor alles!

Voor de deur van kantoor kunnen die hakken ook wel aan!

Ja, ik ben gek op mijn laagje make-up (CHECK!), maar ik word er niet iemand anders van. Die hakken, daar heb ik nu mijn oplossing voor gevonden. Als ik die aan wil hebben naar het werk, ga ik op slippers van huis, zodat ik zoonlief fatsoenlijk, zonder drie keer met hem op de arm te vallen, bij de gastouder kan afleveren. Voor de deur van kantoor kunnen die hakken ook nog wel aan! CHECK! Ik blijf alleen toch wel vaak hangen bij de basics met daarover een jasje of een leuk (zomer)jurkje en eigenlijk vind ik dat wel prima, ondanks deze puberale onzekerheden.

En zodra ik financieel kan, zal ik me eens gek shoppen (online dan, want ik háát winkelen) in leuke stylish kleding, gewoon omdat ik dat dan zelf wil.

En nu ga ik, in mijn joggingbroek en zonder make-up, nog even de laatste wandeling van de dag met de hond maken. En mijn puberale onzekerheden laat ik thuis. De groeten!

5 thoughts on “Puberale onzekerheden

  • Wat een stom figuur joh, om zoiets te zeggen. Vind het oppervlakkig als mensen zo praten, het is de vrouw die de kleding maakt en niet andersom (nouja, meestal). Bovendien hebben we idd niet allemaal het geld om maandelijks hele dure jurkjes en bijpassende Louboutins te kopen.

    Puberale onzekerheden verdwijnen met de jaren gelukkig. You go rock that sweatpants ?

  • Hahahah prachtig geschreven weer! Ik herken het wel wat je zegt. Maar ik blijf desondanks gewoon lekker m’n basics van oa de primark & h&m dragen!! Heerlijk! Die joggingsbroek ook btw!! ?

  • Heel leuk geschreven, maar heel herkenbaar. Ik wil er niet als een slons bijlopen en doe er moeite voor om er leuk uit te zien, maar het komt vaak genoeg voor dat ik zelfverzekerd de deur uit ging, en onzeker weer thuis kwam, puur door wat “de maatschappij” vind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.