Online Privacy van je kind beschermen: Waarom ik mijn kind niet (meer) online plaats

Zo trots als ik ben op haar, zo voorzichtig wil ik ook zijn met haar online privacy. Vandaag wil ik jullie graag vertellen waarom ik mijn dochter niet (meer) online plaats, ik weet dat ik het een tijdje wel heb gedaan en daarom wil ik daar nu graag wat verduidelijking over geven. Daarnaast geef ik een aantal tips over hoe je de online privacy van je kind kunt waarborgen. 

De online privacy van je kind beschermen

Mijn dochter is voor mij de liefste, de leukste, de mooiste, de grappigste en de slimste, het grootste cadeautje die ik ooit heb mogen krijgen. Een heel tijd heb ik een heleboel foto’s van onze madam gedeeld. Op Facebook, op Instagram, en ook hier op mijn blog. Vooral van de jongere jaren en de baby periode. Trots als een pauw natuurlijk en ook behoorlijk naïef en niet nadenkend over de gevolgen die hierachter weg kunnen komen. Inmiddels is ze 3,5 jaar en zijn we ons langzaam gereed aan het maken voor een nieuwe fase: school.

Redenen waarom we geen herkenbare foto’s meer plaatsen

 • Haar gezicht wordt steeds meer sprekender en gaat dus ook steeds minder veranderen. Dat is voor ons al een hele grote reden om haar niet meer online te plaatsen.
 • Een andere reden om haar niet online te plaatsen kunnen jullie eigenlijk wel zelf invullen. Vieze mannetjes die rare dingen doen met de foto’s van je kind. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn als het om de online privacy van je kind gaat denk ik dan maar. En ja ik weet heus, dat als ze kwaad in het geschied hebben, ze ook op straat een foto van je kunnen maken, als ze achter je lopen bijvoorbeeld. Maar online kun je hiermee zelf nog een beetje in de hand houden.
 • Eenmaal online, is altijd online. Een foto wordt heel snel opgepikt. Bij Big Brother Facebook Corp (waarvan ook Instagram deel uitmaakt) wordt vanaf de eerste geboortefoto een dataprofiel aangemaakt.  Facebook weet hiermee dat jij een kind hebt, hoe je kind heet, wat voor ouders je kind heeft etc. etc.
 • Ik wil niet dat ik straks dingen online heb gemieterd van haar, waar zij zich later voor schaamt. Weet je nog vroeger, toen je moeder aan je vriendjes en vriendinnetjes een foto album liet zien? Die ene met jezelf op het toilet bijvoorbeeld. Wil je gewoon niet dat het haar gebeurt.
 • Thuis zijn er de nodige discussies geweest over het plaatsen van foto’s van Leia. Ik had momenten dat ik aan het oversharen was en dat kon de man niet echt waarderen. Inmiddels hebben we samen een goede middenweg gevonden. Bij kinderkleding campagnes vindt hij het bijvoorbeeld oké als er een herkenbare foto bij zit. Maar toch heb ik zelf besloten om haar volledig anoniem in beeld te zetten. En dus ook met kinderkleding campagnes.

Je bent momblogger, je moet wel foto’s van je kind delen

Het riedeltje “Je bent een momblogger, dus je moet wel foto’s van je kind delen.” gaat hier dus niet op, want luister mensen, ik moet helemaal niks van haar delen. Ik ben inderdaad (mom)blogger, daar heb IK voor gekozen. Mijn dochter niet. Zij kan die keuze ook nog niet maken, pas als ze meerder-jarig is. Ik zou het bijvoorbeeld verschrikkelijk vinden als ze straks op school wordt gepest omdat ik zo nodig een foto van haar moest plaatsen op een potje (heb ik niet gedaan en zou ik ook nooit doen).

Vindt ze het straks allemaal leuk, dan kan ze er altijd nog weer op geplaatst worden. Maar voor nu gewoon even niet meer. Het is mijn taak als moeder om haar online privacy te waarborgen. Kelly Caresse is hierin bijvoorbeeld een heel groot voorbeeld voor mij. Zij plaats haar prachtige meiden ook niet online, en toch is ze een zeer succesvolle momblogger.

Geld verdienen over de rug van je kind, not at my watch!

Ik wil dan ook niet dat mensen denken dat ik geld verdien over de rug van mijn dochter. Ja ik verdien geld met bloggen, ja het is mijn bedrijf en nee, nooit ten kostte van Leia. Ter voorbeeld: een tijd geleden wilde een grote hotelketen een foto kopen van mijn dochter om in hun beeldbank te verwerken en eventueel ter promotie te gebruiken op zowel social media als in de print media (denk aan billboards, magazines en bushokjes). Een heel serene, slapende foto van Leia. Jullie hebben hem vast wel voorbij zien komen op Instagram, het is dan ook echt een plaatje om naar te kijken.

Zij wilden mij een financiële vergoeding bieden. Ik ga geen prijzen noemen maar het bod lag onder de €100,-. Daarmee moest ik mijn rechten afstaan van deze foto en dat doe ik natuurlijk absoluut niet! Mijn dochter, mijn foto, mijn rechten. Daarnaast is mijn dochter zoveel meer waard dan die paar centen die je er dan even “snel” mee verdient. En ook al ben ik een zakenvrouw, het druist tegen al mijn principes in om zulke foto’s verkopen.

Hoe zit dan dan bijvoorbeeld met een kinderkleding campagne?

En om nog even terug te komen op die kinderkleding campagnes. Laat je je dochter werken voor de foto’s? Absoluut niet! Leia krijgt de kleding altijd aan en dan gaan we gewoon naar buiten. Lekker spelen of rondwandelen. Ze hoeft nooit voor mij te poseren of een pose aan te nemen die voor haar niet fijn is. Ik maak überhaupt het liefst spontane foto’s van d’r en kan dan ook veel beter bovenkant, achterkant of zijkant foto’s maken. Het gaat altijd spelenderwijs en we hebben er ook altijd veel plezier in samen.

Er zijn wel eens momenten dat ze naar me toe komt en zegt “Mama, als ik zo ga staan, maak jij dan even een foto?”, verder heeft ze mijn camera ook (iets te) vaak te pakken en zie ik een boel selfies voorbij komen als ik mijn SD-kaart weer eens leeg op de pc. Stiekem kan ik daar heel erg van genieten.Ze heeft net als ik gewoon een liefde voor fotografie en dat vind ik gewoon snoezig. Wordt misschien maar tijd dat ze haar eigen cameraatje gaat krijgen, zo’n kinderding zoals de Kidizoom ofzo van VTech.

 

Hoe kun je de online privacy van je kind beschermen?

Natuurlijk zijn er een tal van mogelijkheden om de online privacy van je kind te beschermen, ik geef je een paar tips:

 • Stel de privacy instellingen van je Facebookpagina en Instagram bij. (denk aan een slotje op Instagram en op Facebook alleen delen met vrienden bijvoorbeeld)
 • Wil je graag foto’s van je kind versturen nav een verjaardag of een tof uitje? Stuur ze alleen naar mensen waarvan je weet dat ze er respectvol mee omgaan. Dus opa’s, oma’s en je bff bijvoorbeeld.
 • Zet andermans kinderen onherkenbaar op de foto. Dit doe ik tegenwoordig voor mijn social kanalen ook met Leia. Denk aan foto’s vanaf de achterkant, de bovenkant of soms een stukje zijkant.
 • Je kunt gezichten op foto’s eventueel ook afplakken met smiley’s
 • Vraag andere ouders van kinderen waar jouw kind mee speelt, hoe zij tegenover het online plaatsen van foto’s staan. Erg handig wanneer je een kinderfeestje geeft en na afloop de foto’s eventueel wilt delen.
 • Maak met de gastouder/kinderdagverblijf of school hele duidelijke afspraken over wat je wel of niet online wilt hebben. Wij hebben bijvoorbeeld aangegeven dat het kdv geen foto’s mag plaatsen van Leia. Al vanaf het begin af aan. Noem het hypocriet omdat wij zelf destijds wel foto’s plaatsen, maar dat is aan ons. Wij wilden het verspreiden van haar foto’s graag zelf in de hand houden en bij het kdv lukt ons dat niet.
 • Verder is het mogelijk om je blog/website te versleutelen met een bezoekerswachtwoord. Dat vind ik zelf niet echt nodig.

Natuurlijk doe ik regelmatig campagnes voor toffe kinderkleding merken en deel ik regelmatig een Leia’s outfits post. Dat blijf ik, zoals hierboven al is genoemd, gewoon doen, maar ik zal haar gezicht niet herkenbaar in beeld brengen. Zakelijk gezien kan ik er natuurlijk voor kiezen om een persoonlijk afgesloten Instagram account aan te maken en een zakelijk account te hebben. Maar eerlijk gezegd heb ik daar zelf geen behoefte aan. Het steeds schakelen tussen die accounts werkt voor mij alleen maar irritant. En opa’s en oma’s krijgen genoeg foto’s van ons doorgestuurd via whatsapp.

Ik hoop in elk geval dat jullie kunnen begrijpen waarom wij hebben gekozen voor het beschermen van Leia’s online privacy. Als blogger deel ik al best veel van mezelf, ik bedoel denk aan het Biologische vader verhaal, voor anderen kan dit ook als too much worden gezien, begrijp ik ook. Dus laten we haar lekker beschermen. Ik ben tenslotte toch al verdoemd haha!

Hoe anderen mensen omgaan met hun eigen online privacy is dan ook aan hen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor wat jij wel of niet deelt. En ben jij wel een oversharing mom, dan ben jij zo. Ik zal je daar niet om veroordelen of minder aardig vinden.

Hoe ga jij om met de online privacy van je kind? Ik ben erg benieuwd, laat het weten in de reacties, zodat we erover kunnen kletsen!

12 thoughts on “Online Privacy van je kind beschermen: Waarom ik mijn kind niet (meer) online plaats

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.