Op dieet? Dan kies je voor deze wijnen

Wat kun je toch ontzettend genieten van een lekker glas wijn. Maar kun je dat nog steeds als je je bedenkt dat er behoorlijk wat calorieën in een glas wijn zitten? Want ja, drankjes doen op dat vlak niet onder voor een snack. En dat is nou net wat je niet wilt, als je op dieet bent om deze zomer net wat zelfverzekerder op vakantie te kunnen. Welke wijn kun je het best drinken als je aan de lijn bent? 

Wijn is beter dan bier

Wijn is sowieso een betere keuze dan een glas bier. Er wordt weleens gezegd dat een glas bier evenveel calorieën bevat als twee boterhammen met boter en kaas! Reken maar uit hoeveel boterhammen je dan eigenlijk op hebt, na een gezellige avond met vrienden. Wat wijn betreft geldt, hoe zoeter, hoe hoger in calorieën. Je kunt dus beter een droge wijn kiezen. 

Een wijn wordt zoet als de druiven lang gerijpt zijn. Hoe langer de wijnmaker zijn druiven laat rijpen, hoe meer zondoorstoofd en zoeter ze dus worden. Over het algemeen bevatten witte wijnen minder calorieën dan rosé en rode wijn. En als je nóg beter wilt opletten, kies dan voor een witte wijn uit een relatief koel wijngebied, zoals Duitsland of Noord-Frankrijk. 

Wijnen waarbij je heerlijk kunt ontspannen

De hoeveelheid calorieën in wijn

De hoeveelheid calorieën in mousserende wijnen loopt uiteen. Maar soms vraagt een dag of een gelegenheid om een glas bubbels. Als je dan een – enigszins – bewuste keuze wilt maken, kies dan voor een Champagne waar ‘Brut’ op staat, wat ‘droog’ betekent. 

Zin in rosé? Kies voor een frisse rosé uit de wijnstreek Provence, gelegen in het zuiden van Frankrijk, dan zit je best goed. Deze wijnstreek staat bekend om zijn rosé wijnen. Die rosés staan op hun beurt weer bekend om hun elegante frisheid en subtiliteit. Provence rosé is loepzuiver en je ruikt en proeft zomer door de overduidelijke aanwezigheid van aardbeien, frambozen en rode bessen. 

Rioja rode wijn

Ben je verzot op Rioja rode wijn? De meeste rode wijnen uit deze Spaanse wijnstreek zijn vol en krachtig en daar hoort vaak bij dat ze lekker zoet zijn, door de volrijpe wijndruiven waar ze van gemaakt zijn. Er zijn echter ook relatief lichte, soepele rode wijnen uit Rioja te vinden. Een waarvan de druiven niet zondoorstoofd zijn, maar die wél die typische Rioja smaak hebben. Laat de Rioja Reserva’s voor nu staan en ga voor een wijn met de kwalificering ‘Rioja’ of ‘Rioja Crianza’. Vooral de eerstgenoemde zijn bedoeld om jong te drinken, ze zijn het kortst gerijpt en hebben daardoor de fruitigste stijl. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.