Passend onderwijs | Het is elke traan, frustratie en vooral de strijd zó waard!

Al een tijdje volgen jullie onze strijd met het vinden en voor elkaar krijgen van passend onderwijs.  Mocht je nu net voor het eerst instappen, tet begin artikel hierin was stel je eens voor mocht je alles op je gemakje helemaal willen bij lezen en onze reis willen mee volgen. Voor de vaste mensen… Er zijn stappen gezet! Whaaa

bron doof quote

Er zijn stappen gezet naar passend onderwijs!!

Want stel je eens voor dat er geen oog is voor jouw beperking. Wat heeft het ons veel gedaan. Verdriet, frustraties, machteloosheid. Vooral die machteloosheid is zo zwaar. Je staat op zulke  moment volledig met je rug tegen de muur. Maar er zijn stappen gezet, goede stappen!

De juiste personen

Nadat we bij een groot overleg, de oudergroep van dove kinderen hadden “meegenomen”. Zagen we al een verschuiving bij school. Alsof ze zich nu beter dingen konden plaatsen. Ik ben iemand die het zelf wil doen. Het voelt als falen als ik iemand vraag mee te gaan. Achteraf ben ik zo blij dat ik mezelf daarover heen heb kunnen zetten. Wij vonden het van belang dat er een specialist mee kwam kijken, Vinz ging observeren. We  missen immers die kennis en ervaring bij de begeleidende  instelling. Die kennis en ervaring die juist zo enorm van belang is bij passend onderwijs.  De begeleidende instelling blijft volhouden deze wel in huis te hebben wat wij niet terug zien. Een heel getouwtrek, zoals in de voorgaande blogs te lezen is.

Yes, observatie!

Uiteindelijk stemde school in met de observatie door deze specialist. Ik kan niet omschrijven hoe blij en opgelucht we hiermee waren. De afspraak werd gepland en heeft inmiddels plaatsgevonden. Alles is nabesproken, het verslag hebben we ontvangen. Ondanks dat het op sommige punten confronterend is, zijn we hier zo blij mee. Het geeft alles weer wat wij al die tijd hebben proberen uit te leggen. Het laat zien waar onze zorg zit. Deze observatie is zo waardevol, en een goede fundering om hierop verder te gaan. Op naar passend onderwijs!

Gesprek bestuurder

Binnenkort hebben wij weer groot overleg. Naar de aanloop naar dit grote overleg werden we weer niet gehoord door de begeleidende instelling. Wij gaven aan iets niet te willen, hun duwen door en doen exact wat ze willen. Het leek zo’n welles/nietus discussie te worden. Daar passen we voor.  Uit pure frustratie heb ik toen een mail gestuurd naar een “hoger e hand” geplaatst persoon. Hierop heeft een goed gesprek plaats gevonden met hem. Iemand, die als buitenstaander van deze discussie, alles bekijkt. Het heeft goed gedaan. Er zijn nu afspraken gemaakt waar we wat mee kunnen en waarvan we hopen dat deze snel plaats gaan vinden.

Eindelijk op één lijn

Na veel frustraties, verdriet, boosheid, machteloosheid, en vooral het gevoel zit onze vent wel op de juiste school? Zijn we blij dat we dit aangegaan zijn. We stonden al met 1 been buiten, waren al rond aan het kijken naar andere scholen in het dorp. Maar zoals mijn partner zegt, het is overal wel iets, dit moeten we aangaan en niet uit de weg gaan. Is het al deze gevoelens meer dan waard geweest. Met volle overtuiging kan ik zeggen met school samen liggen we op één lijn. Dat voelt zo goed, het maakt alles zo anders. Dat maakt ook dat je anders naar de dingen kijkt.

Vertrouwen

De begeleidende instelling, daarvan weet ik nog niet zo goed waar we staan. Vinz zijn leerbehoeftes zullen opnieuw in kaart gebracht gaan worden door de commissie. Voor ons dus van belang om onze zienswijze goed en sterk te omschrijven. Het verslag van de observatie erbij te doen. In mijn ogen kunnen ze dan bepaalde dingen gewoon niet meer ontkennen. Maar ondanks dit, heb ik er vertrouwen in. Vertrouwen in het feit dat we er wel gaan komen. Dat onze vent goed passend onderwijs gaat krijgen.

We gaan met een gerust gevoel de vakantie in, en met een goed gevoel groep 3 tegemoet! Het is het allemaal waard geweest. Voor iedereen die te maken heeft met passend onderwijs, ga de strijd aan! Laat het er niet bij zitten maar ben de stem van je kind. Want ieder kind heeft recht op goed passend onderwijs!

Liefs Nancy

2 thoughts on “Passend onderwijs | Het is elke traan, frustratie en vooral de strijd zó waard!

  • O, wat fijn om te horen zeg. Het heeft flink wat tijd, moeite, frustratie gekost, maar er zijn eindelijk stappen gezet. Als ouder wil je het beste voor het kind en fijn dat jullie dat nu ook krijgen vanuit andere instellingen/instanties/scholen. Veel succes met het verdere proces en ik hoop dat alle stappen snel gezet worden, zodat je mannetje weer lekker in zijn vel gaat zitten.

  • Wat heftig als je niet krijgt wat je kind nodig heeft! Mocht het nou moeizaam blijven dan zou je een onderwijsconsulent in kunnen schakelen. Dit is gratis! Zij kijken met je mee of er door alle partijen voldoende inspanning wordt geleverd.
    Veel succes en een fijne vakantie.
    Groeten Jikke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.