Peuterspeelzaal | Waarom dit goed is voor mijn peuter

Kinderen in de leeftijd van twee tot vier kunnen terecht bij de peuterspeelzaal. Gemiddeld komen peuters hier één of twee dagdelen in de week. Sinds een paar weken gaat Quinten twee ochtenden in de week naar de peuterspeelzaal. Waaraan merkten wij dat hij daaraan toe was? 

Voor de peuterspeelzaal

Voordat Quinten naar de peuterspeelzaal ging, ging hij op maandag, dinsdag en donderdag naar zijn gastouder. Vanaf dat hij een maand of vier is, bracht ik hem daar op die dagen, dus dit is letterlijk zijn tweede thuis. Op woensdag was ik vrij en vrijdag manlief. Bij de gastouder is Quinten natuurlijk (meestal) poeslief, maar de afgelopen paar weken begon hij thuis de boel af te breken (lees de blog: 6 Uitdagingen met een schuimbekkende peuter onder je hoede). Tijd voor een extra uitdaging.

Dus naar de peuterspeelzaal

Sinds een paar weken mag Quinten op maandag- en woensdagochtend naar de peuterspeelzaal en op dinsdag en donderdag naar zijn gastouder. Maandag- en woensdagmiddag ben ik vrij. Op vrijdag blijft het de ‘papadag’ (god, wat heb ik een hekel aan dat woord…) van manlief.

Wat een verandering voor die kleine vent. Van maximaal 5 opvangkindjes (waaronder ook baby’s), naar maximaal 16 peuters met twee leidsters. Hij moet leren wachten op zijn beurt (tot nu toe: mislukt…), zich niet laten ondersneeuwen door andere kindjes (hij heeft COG (conflict ontwijkend gedrag), behalve thuis natuurlijk, hè!).

Zien wij verschil?

Echt superveel verschil zie ik nu nog niet. Behalve dat hij ineens veel langer met één ding aan het spelen is. Kleien houdt hij soms zo een halfuur vol en tekenen hetzelfde. Normaal gesproken was na vijf minuten de aandacht weg en moest er weer wat anders (liefst onderuit) uit de speelgoedkist getoverd worden. Hij leert bij de peuterspeelzaal ook zijn spulletjes op te ruimen, voordat hij wat anders pakt, waar we gelukkig thuis ook profijt van hebben. Niet dat ik hem dat de afgelopen 2,5 jaar niet heb geprobeerd te leren… Maar goed, vreemde ogen krijgen meer gedaan.

Ik zie wel één verschil. Hij is iets kalmer, hoewel hij echt nog z’n buien kan hebben. Maar daar is hij peuter voor. Hij lijkt beter uit zijn woorden te kunnen komen en minder gefrustreerd. Komt dat door de uitdaging die ze hem bij de peuterspeelzaal bieden? Of komt dat doordat hij gewoon weer ietsje ouder is? Hoe dan ook, hij doet het fantastisch en dan vind ik het fantastisch.

 

En jullie kind(eren)? Zijn ze naar de peuterspeelzaal (geweest)? En was dat een bewuste keuze?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.