Sinterklaas of Kerst? Wat is jouw favoriet? | Ambitious Advent

Morgen vertrekt de goedheiligman weer naar het warme zuiden en mogen wij weer lekker wegdromen van een witte kerst.  Maar wat vind ik nu persoonlijk leuker? Sinterklaas of Kerst? De echte vaste garde onder mijn volgers weet denk ik wel het antwoord…  En wat vind jij leuker?

Sinterklaas of Kerst? tag

Marijke en Hanneke bedachten een heel leuke “Sinterklaas of Kerst”-tag. Het is de bedoeling dat ik bij ieder antwoord ga kiezen voor of Sinterklaas of Kerst. En uiteindelijk zien we dan wel wat daaruit gaat rollen, al weet ik stiekem het antwoord al in mijn achterhoofd haha!

Sinterklaas of kerst Lekkernijen

(De pepernoten en marsepein of kerstkransjes)

Hmm ik ben geen fan van schuimpjes, maar pepernoten vind ik heerlijk. Marsepein vind ik dan weer echt walgelijk en kerstkransjes doen mij niet zoveel met die discodip rommel erop. Doe mij maar het eten met de Kerstdagen. Vooral vleesgerechten! Ik ben een echte vleesliefhebber.

Sinterklaas of kerst Versieringen

(Sinterklaasversiering of Kerstboom en andere versiering)

Absoluut Kerst! Ik vind het heerlijk om de kerstboom neer te zetten en het huis vol met versieringen te hangen. Dit is dan ook één van de eerste dingen die ik na Sinterklaas doe. Met Sinterklaas versier ik op dit moment nog niks, maar misschien dat dit on de toekomst komt als Leia wat ouder is. Maar Kerst blijft het leukst als het om versiering gaat.

This or That; Sinterklaas style-tag
Leia’s eerste Sinterklaas in het ziekenhuis

Sinterklaas of kerst vervoer?

(Het paard, of de slee met rendieren)

Dit vind ik wel een lastige keuze, maar uiteindelijk ga ik voor de slee met rendieren want dat is gewoon magisch. Kerst is überhaupt Magisch… Volgens mij begint Kerst de overhand te krijgen haha.

Sinterklaas of kerst Knechten

(Zwarte Piet, regenboog piet, of de rendieren en elfjes)

Ik hou van de magie van rendieren, de arrenslee en elven. Kerst is gewoon iets magisch. Daar kan bij echt niets tegen op. Terwijl ik  Pieten ook geweldig vind. Zo levendig. Maar door al die discussies de laatste jaren is de pret van Sinterklaas er wel een beetje af bij mij. Ik heb er sowieso moeite mee om tegen mijn dochter te “liegen” of beter gezegd haar voor de gek te houden. Helemaal nu al die regenboogpieten onzin erbij is gekomen vind ik het hele Sinterklaas verhaal niet echt realistisch meer.

Sinterklaas of Kerst Cadeaus

(In je schoen, met Pakjesavond of onder de boom met een sok op de schoorsteen)

Voor de kids zou ik zeggen Pakjesavond, want ik bedoel… Welk kind wil nou niet een boel cadeautjes krijgen haha! Mocht je nog leuke zoeken, ik heb hier er een aantal Sinterklaas cadeaus onder de 20 euro uitgezocht. Maar persoonlijk ga ik zelf voor cadeautjes onder de kerstboom. Kerst zit hier in hart en nieren. Niet dat het puur om de cadeau’s gaat want we leggen er een kleinigheidje onder. En voor het idee heb ik ook lege dozen ingepakt. Het staat gewoon zo leuk onder boom! En de versiering. Het hele plaatje bij elkaar. Ik denk dat we dit jaar een trein om de boom gaan doen… Is wel heel leuk he?

Sinterklaas of kerst Menu?

(Eet je iets speciaals met Sinterklaas, of een uitgebreid Kerstmenu)

Een uitgebreid Kerstmenu: dat hoort gewoon met kerst. Geen gourmet, want zoals jullie weten ben ik daar geen fan van. Maar een goed gekozen menu met in elk geval een groot stuk vlees haha! Daar is die innerlijke Carnivoor weer hoor! Het is hier een beetje een traditie aan het worden om met de Tweede Kerstdag vrienden over de vloer te krijgen (behalve dit jaar). Ik kan nu al niet wachten om lekker veel werk ervan te maken in de keuken en vervolgens uren te tafelen. (en blijde en voldane gezichten te zien).

sinterklaas of kerst Herinneringen aan Sinterklaas

Sinterklaas of kerst Geloof

(Bisschop van Myra of Kerstkind)

Dan wordt het toch het Kerstkind. Ik vind het Kerstfeest persoonlijk gewoon belangrijker. De Bisschop van Myra heeft zeker wel bestaan, maar daar wordt hier niets mee gedaan.

Sinterklaas of kerst op School

(surprises of kerstdiner)

Wij hebben met beide aspecten nog niets te maken omdat Leia nog niet naar school gaat, maar wat ik mij er vroeger van kan herinneren… Ik vond surprises ontzettend leuk om te maken, maar het optutten voor het kerstdiner vond ik ook helemaal geweldig. Jaar in jaar uit bleef ik mijn moeder om haar kop zeuren om die ene specifieke zwarte jurk.. Van haar.. Die ik zo graag wilde dragen maar steeds te groot was. Tot groep 3. Toen kon ik hem eindelijk aan en ging ik gehuld met kerstballen als oorbellen naar het diner. Ik voelde me een ware prinses. Deze geef ik een gelijke stand. Mag dat?

Sinterklaas of Kerstman

Ik hou echt van de magie van Kerst, heb ik al een paar keer benoemd nu volgens mij haha! Mijn persoonlijke voorkeur heeft dan ook absoluut de kerstman. Een warme man als je kijkt naar de kerstfilms.. Ja absoluut de Kerstman

echte kerstboom vs kunstkerstoom

Eindconclusie? Sinterklaas of Kerst?

Als ik de scores bij elkaar optel, kom ik uit op 2 punten voor Sinterklaas en 7 voor Kerst. Ik denk dat dit vooral met de leeftijd te maken heeft. Sinterklaas is namelijk gewoon een cadeautjes festijn voor de kinderen en Kerst is meer een volwassen dingetje denk ik. Meer magisch vind ik ook.

En Sinterklaas is ook echt voor kinderen, maar de traditie lijkt steeds meer dood te bloeden. Ik ben overigens niet de enige die dit idee heeft. Vorig jaar schreef Melanie hier ook over haar visie over de Sinterklaas en pietendiscussie. Ik twijfel daarom soms best wel eens om het gewoon niet te doen. Ook met oog op liegen tegen je kind. Want het voelt heel erg hypocriet. Ik leer haar dat liegen stout is, maar ondertussen doe ik dan mee aan één van de grootste leugens in haar leventje. Mijn moeder stond (en nog steeds) staat er ook op deze manier in. Niet heel gek dus dat ik op best jonge leeftijd wist hoe de vork in de steel zat, maar ik heb nooit de kinderen op school verteld over dit tafereel. Ik hoop dat wij Leia dit ook kunnen leren.

En ik wil ook meteen even aan jullie duidelijk maken, dat het mij niet uitmaakt hoe jullie erover denken, dus doen jullie wel groots aan Sinterklaas, lekker doen, is toch gezellig! Ik veroordeel niemand, maar deel hierin mijn persoonlijke visie. Het is dat mijn man er exact hetzelfde over denkt, anders had ik wellicht wel gezegd dat we Sinterklaas wel groots zouden doen. Maar we vieren het wel. Alleen heel klein, Kerst pakken we dan weer lekker groot uit! Heerlijk, kan nu al niet meer wachten om een boom uit te zoeken!

En wat kies jij: Sinterklaas of Kerst?

2 thoughts on “Sinterklaas of Kerst? Wat is jouw favoriet? | Ambitious Advent

  • Sandy van der Kolk says:

    Sinds de hele discussie zo naar is geworden gaat mijn voorkeur uit naar kerst. Vroeger was het altijd Sinterklaas maar ik ben er nu wel een beetje klaar mee.Vier het nog wel steeds maar ik merk dat het anders is..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.