Vis moet zwemmen | sliptong recept

Door Petra – Er zijn altijd wel mensen die geen vis lusten. Maar over het algemeen eet iedereen het wel. Of het nu kibbeling is, visfriet, haring of een kipper dat maakt niet uit. Vandaag wil ik een recept plaatsen van gekookte sliptong. Overheerlijk en erg simpel om te maken. Met gekookte aardappel, wortel en een “mosterd doopje” om het af te maken.

Aangezien ik in het mooiste vissersdorp woon van Nederland (Katwijk :-P) kunnen wij op veel plekken in het dorp vis kopen. Wij halen het bij een mannetje die de vis iedere week vers binnen krijgt. En zoals elke vrijdag ruikt het naar gebakken vis door heel Katwijk. Wat ook erg leuk is om te doen in Katwijk is een cursus vis fileren. Je stinkt een paar dagen lang naar de vis (zelfs na 6 keer douchen!) Maar het is de moeite waard. Zelf heb ik vorig jaar een cursus gedaan, en geleerd om kabeljauw, wijting en dorade te fileren. Is wel makkelijk voor als je regelmatig vis eet en je kan het zelf schoonmaken.

vis moet zwemmen sliptong

Benodigdheden voor de sliptong:

1 kg sliptong ( schoongemaakt ), wortels, aardappels,  1 ui, mosterd (Kuhne), maïzena of allesbinder en roomboter.

Werkwijze:
  • Eerst pak je een grote pan waar een boterhambordje in past. Het is de bedoeling dat er op de bodem van de pan een bordje word gelegd met de bovenkant naar beneden en daaronder leg je een lepel waardoor het bordje niet helemaal plat komt te liggen. Daardoor kan het water nog blijven bubbelen.
  • Als de lepel en het bordje in de pan liggen, gaat de vis erop en vul je de pan met koud water.
  • Dan snij je de ui in ringen en doe je dat bij de vis.
  • Zet de pan op het vuur en zorg ervoor dat het wel zachtjes blijft bubbelen, dus het vuur niet te laag. Maar te hard koken mag ook niet anders gaat de vis kapot. Als het water kookt duurt het ongeveer 20 min voordat de vis gaar is.
  • Ondertussen kook je ook de wortelen en aardappels, dat hoef ik niet uit te leggen hoe dat werkt neem ik aan….
  • Als alles bijna klaar is, ga je beginnen met het mosterd doopje.  Doe de helft van het potje mosterd in een pannetje en doe er een beetje kookvocht bij van de vispan. Dan een beetje allesbinder en blijven roeren met een garde, tot het een beetje ingedikt is.
  • Na ongeveer 20 min is alles wel klaar en kun je lekker gaan eten.
  • Weet wel dat je te maken heb met graten, en dat je die moet verwijderen voor je een hap neemt. Gebruik daarvoor een vork om de kambeentjes weg te halen (dat zijn dus de zijkanten van de vis).

Eetsmakelijk!!!!!

 

3 thoughts on “Vis moet zwemmen | sliptong recept

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.