Als groeipijn geen groeipijn blijkt en steunzolen de oplossing zijn…

Schuldgevoel is iets wat aan je kan vreten zonder dat je er grip op krijgt. Zelfs als je eigenlijk totaal onschuldig bent. Onschuldig door onwetendheid. Maar hoe vergeef je jezelf dat je kind jaren pijn heeft gehad, terwijl de oplossing zo simpel was: steunzolen. Als ik de oplossing van te voren had geweten. Maar ja….achteraf weet je alles van tevoren. 

Groeipijn

Mei vorig jaar schreef ik een blog over de groeipijn van mijn dochter. Over de pijn die ze ‘s nachts had, de heftige pijn die we totaal niet konden negeren. Niet alleen wij, maar ook haar artsen, dachten dat het groeipijn was. Niet onlogisch toch? Ik bedoel…het paste bij haar leeftijd, haar groei, alles. Bovendien hadden meer kinderen in de familie er last van gehad, dus 1+1= 6.

Onderbuik

Toch begon ik steeds vaker een onderbuikgevoel te hebben. Ze had regelmatig pijn aan twee benen, wat officieel niet zou horen bij groeipijn. Verder had ze niet alleen pijn op de gebruikelijke plekken, zoals in bovenbenen en schenen, maar ook in haar enkels, knieën, heupen en bovenop haar voeten. Ook had ze echt een hekel aan lopen en kon zelfs gaan huilen als ze langere stukken moest lopen.  Daarom bespraken we onze bezorgdheid afgelopen herfst met haar fysiotherapeut (waar ze voor iets anders kwam),  die op haar beurt gelijk een consult regelde bij de orthopeed. Korte lijntjes! Ik houd er van. Natuurlijk hadden de fysio en ik wel onze vermoedens, maar de echte diagnose moest toch komen van een orthopeed.

Orthopeed

En dus zat ik samen met Roos op het orthopedisch-kinderspreekuur. De orthopeed en kinderfysiotherpeut van het ziekenhuis onderzochten haar grondig. De diagnose was vrij snel gesteld: hypermobiel! Helemaal geen groeipijn dus, maar de banden en pezen in, onder andere haar voeten en enkels, zijn te soepel waardoor ze tijdens het lopen constant moet corrigeren. Dat veroorzaakt overbelasting, vermoeidheid en pijn.

Niets nieuws hoor. Ik heb het ook en met ons vele mensen. Prima mee te leven als je het op tijd aanpakt, goed spieren traint én in Roos haar geval: steunzolen!

Orthopedisch schoenmaker

Next stop: het revalidatiecentrum bij ons in de stad. Voor Roos geen onbekend terrein. Ze komt er wel vaker met mij. Dit keer was ze alleen zelf aan de beurt. De orthopedisch schoenmaker maakte een mooie afdruk van haar voetjes, nam wat maten, boog, wiebelde en probeerde wat dingen uit. Twee weken later konden we de zooltjes ophalen.

Steunzolen

Waar ik nog panisch was, iets in de trant van ‘dat gaat ze echt nooit dragen/die heeft dagen spierpijn/wil straks haar schoenen niet aan of andere hakken in het zand (doorhalen wat niet van toepassing is), was Roos vanaf minuut één verkocht. Ze was opgelucht! Geen spierpijn, geen vermoeide benen, geen hakken in het zand. Alleen maar een kind wat enorm blij was met haar zooltjes…

En de groeipijn? Die verdween als sneeuw voor de zon dankzij de steunzolen. Tot op heden (en we hebben het nu over een maand of 4) heeft ze geen één keer meer ‘groeipijn’ gehad. De steunzolen heeft ze nog steeds. Volgens de orthopeed zal ze er zeker nog een jaar of drie op moeten lopen. Maar dankzij de steunzolen én de oefeningen van de fysiotherapeut, hebben we straks een meisje met supersterke benen!

 

Heeft jouw kindje wel eens pijn gehad wat achteraf een hele andere oorzaak had?

afbeelding groeipijn via shutterstock

15 thoughts on “Als groeipijn geen groeipijn blijkt en steunzolen de oplossing zijn…

 • Lukt het wat met het vinden van leuke schoenen met een los en uitneembaar voetbed? Daar hebben we hier nogal last van. Dochter heeft ook steunzooltjes van de orthopeed maar dan vanwege kinderplatvoetjes. Wat voor zooltjes hebben jullie gekregen, die lange tot onder de tenen of die 3/4-tjes tot onder de voorvoeten. Afdrukken maken in een schuimbakje met roze oase/foam/fondant? Hier moest het de eerste keren d.m.v. gipsafdrukjes. Jij zelf ook steunzooltjes? Ik ook hoor. Is hier zo moeder zo dochter.

 • Bezuinigen op schoenen doen we hier ook nooit. Kan ook niet vanwege de steunzooltjes. Dan heb je altijd een los en uitneembaar voetbed nodigen ook een dichte hiel. Zomerschoentjes zijn hier ook altijd wel een beetje problematisch hoor. Dochter heeft altijd iets anders voor ogen dan dat gewenst is. Bij jullie aanmeten via gips en schuimbakje/-doosje (staan in van dat roze/oranje oase/foam/fondant), zal wel noodzakelijk zijn qua voetmodel en stand. Hoe vond jou dochter dat aanmeten en afdrukken maken, zeker wel leuk. Hadden jullie zelf ook de keuze van de 3/4-tjes? Zijn overigens wel de makkelijkste om te plaatsen in de schoenen. Waar laten jullie ze op-/aanmeten? Bij de orthopedisch-instrumentenmaker, verbonden aan de orthopeed in het ziekenhuis? Jij zelf ook zooltjes, ik trouwens ook hoor !!

 • aanmeten vond ze niet bijzonder. In ieder geval weinig respons?. Ze zijn aangemeten door een ortopedisch-instrumentenmaker in een revalidatiecentrum. Dat kende ze allemaal al want daar kom ik ook. Dat haalde de spanning er wel af! De orthopeed is in ieder geval heel tevreden dus we gaan zo lekker door.

  • Hier worden ze dan gelijktijdig in het ziekenhuis op-/aangemeten direct na het bezoek aan de orthopeed. Ze kan dan direct op de blote voeten en benen door naar het naastgelegen “gipskamertjes”. Daar heeft dan het meisje van de orthopedisch-instrumentenmaker zitting welke dan de voeten gaat opmeten en de afdrukken gaat maken. Lekker makkelijk “one stop shopping”. Hier is het of staan in een schuimbakje met roze oase of gipsafdrukken. Hangt af wat voor soort steunzolen je moet hebben en de stand en model van de voeten. Dochter moet meestal even met de voetjes in het gips. Niet dat ze er zelf zo heel veel mee op heeft, maar ze accepteert het gelukkig wel (het is helaas ook niet anders). Even zitten, benen strekken, voeten slap laten bungelen en dan witte voetjes. Heeft ook wel wat en dan is ze ook wel weer trots. Waar haan jullie eigenlijk heen, ook Penders? Maar jullie gips en oase-afdruk?

   • Penders? Nee dat zegt me niets. Zit denk ik niet hier in de buurt. Wel ideaal dat alles zo bij elkaar is. Wij gaan naar een groot revalidatiecentrum voor de aanmeting (dus alles gips/oase/zolen/controle). Ben ik erg tevreden over. indien nodig maken ze daar ook schoenen op maat (die heb ik dan weer )

 • Penders is een (landelijke) keten net als OIM en bijvoorbeeld Livit. Die ketens houden overal zitting en hier dus ook in het ziekenhuis bij Orthopedie en de Orthopeed. Zal ook wel een prijs hebben, het gemak van “one stop shopping”, maar je hoeft niet de gehele stad door en overal afspraken te maken.Tijd is bij mij ook wel geld en parkeergeld hoor. Wij hebben hier altijd z’n meisje bij de aanmeting, jullie waarschijnlijk ook. Wel zo leuk voor mijn dochter. Krijgen jullie bij het afpassen en ophalen van de steunzolen ook de gemaakte gipsmodellen mee naar huis? Ben zelf ook wel aanhanger van de gipsvoetjes en wat minder van de oase. In de oase zakken we hier zo vreselijk in-, door- en uit, daar er geen enkele steun of correctie aan zit. Met als gevolg brede afdrukken, dat in tegenstelling tot onze (zeer) smalle voeten. In welke plaats gaan jullie dan eigenlijk?

  • Livit ken ik wel. Dat zit hier ook in de stad (Enschede). Maar de overige twee heb ik even opgezocht. Die komen zitten niet in dit deel van het land. Vandaar dat ik ze niet ken.

 • Even raden, ben je bij Roessingh geweest zeker? Toen ik nog in Hengelo woonde, als kind ook altijd bij Roessingh geweest voor steunzolen (waren toen aan het ziekenhuis verbonden).
  Echte kunstenaars, met kwaliteitsproducten en vriendelijke medewerk(st)ers. Ze hebben toen mijn witte Durea bruidsschoenen (met kleine blokhak) super aangepast voor de grote dag. Anders had ik dat niet volgehouden op die hakken. Jij orthopedische schoenen zo te lezen of laat je Gabor’s en Durea’s door hen aanpassen?

 • Ik heb zelf van nature ook niet de beste en geweldigste voeten. Vanaf kinds af aan steunzolen. Je koopt zelf goede schoenen die Roessingh dan voor je aanpast? Heb zelf veel merken als Durea, Gabor, Verhulst, Hassia, Foornotes en Thinks. Bij Durea komen mijn steunzolen het beste toch hun recht. Zij zijn ook het beste aan te passen op de steunzolen. Jij in je kindertijd zeker ook wel steunzooltjes gehad of later pas?

  • Nee Roessingh maakt de schoenen voor mij! Ik kan zelf geen schoenen kopen. Dus volledig op maat en naar wens gemaakt. Confectieschoenen zijn niet aan te passen in mijn geval.

 • Oh, zo te lezen je hebt dus volledige Orthopedische schoenen. Heftig zeg. Heb je dus wel iets meer als knik-platvoeten o.i.d.
  Dus je moet dan telkens bij het opnieuw aanmeten vanaf je voeten tot halverwege je knieën in het gips?

 • Met name bij kinderen is het soms lastig om vast te stellen waar pijn vandaan komt. Je hebt als ouder de beste intenties, maar kan het natuurlijk fout hebben. Fijn dat een orthopeed snel kon zien wat er aan de hand was. Steunzolen zijn tegenwoordig een oplossing voor velen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.