Je hebt te veel ambitie? Dat is lastige feedback…

Wat doe je als een bedrijf je afwijst met de reden dat je te veel ambitie zou hebben?

Je hebt te veel ambitie

Ik zit nu ongeveer een maandje thuis. Er zijn heel wat sollicitaties de deur uitgevlogen en ik ben inmiddels al driemaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Helaas ben ik alle keren afgewezen ondanks dat het stuk voor stuk hele leuke en prettige gesprekken waren. Bij allen kreeg ik zo’n beetje steeds dezelfde soort afwijzing. “Je hebt te veel ambitie” of  “je bent te goed voor de functie”. Hoezo te ambitieus? Sinds wanneer is ambitieus een negatief ding? En hoezo te goed voor een functie?

Begrijp mij niet verkeerd, enigszins is het uiteraard een compliment. Die kan ik in mijn zak steken. Maar hoe moet je werken aan iets wat in je karakter zit? Dat ambitieuze dan in dit geval. Moet ik dan als een zoutzak op gesprek gaan? Moet ik geen doelen voor ogen hebben? Misschien kwijlen?

En dan dat te goed voor een functie? Ik vind het jammer dat een ander dit voor mij bepaald. Kijk ik snap het wel, een klein beetje dan.. Wanneer een functie niet veel uitdaging geeft ben je geneigd sneller de benen te nemen. Tenminste, er zijn mensen die dit doen. Maar dat was mijn doel niet. Mijn doel was om een leuke baan te vinden waarbij ik balans houdt tussen werk en privé. Waarbij ik rustig door kon blijven gaan met het blog en niet zo gestresst en overwerkt zoals bij mijn voorgaande werkgever.

Wanneer ambitie je tegenwerkt..

Maar goed. Vooral bij het laatste bedrijf waar ik op gesprek ging baalde ik enorm. Dat waren prima uren, leuke werkzaamheden en ook nog eens dicht bij huis. Het was in eerste instantie een tijdelijke functie van drie maanden en op het gesprek bleek dat dit wellicht uitgebreid zou worden naar langere termijn. Iets met een fusie en dus meer groei.

Ik werd daar alleen maar enthousiaster van en zag daarin doorgroei mogelijkheden. Misschien verkeerd gedacht van mij? Ik heb in elk geval gemeld dat ik het juist prettig vond dat er een kans was op een baan voor langere termijn. Ik moet natuurlijk ook een hypotheek betalen en de boodschappen doen. Met alleen het loon van mijn man komen we er gewoon niet. Maar, ik was dus “te goed voor de functie” en ze zouden aan mij denken als er een meer passendere functie vrij zou komen. Ze vonden mij namelijk wel een super leuke meid.

Heel lief. Ook de feedback. Maar kom op. Ik solliciteer gericht op functies die echt bij mij passen. Geef dan aan in het gesprek dat je dat idee hebt, of juist de angst hebt dat je bang bent dat de werknemer de benen neemt. Maak er afspraken over, desnoods zelfs in het contract. Of ben ik nu een beetje gek?

Te veel ambitie? Dat is knap lastige feedback.

Ik vind het lastige feedback. Knap lastig. Want ambitie is iets wat in mijn karakter zit en ik dus niet 1,2,3, kan veranderen. En heel erg stiekem wil ik dit ook niet veranderen. Maar wat is te veel ambitie dan? Hoe uit zich dat? Ik vraag mij dat serieus af, want als ik terug kijk naar de gesprekken kan ik het er niet echt uithalen. Alleen dat ik erg enthousiast ben, open en naar mijn idee spontaan. Hoe werk je aan zoiets? Als je de gouden tip hebt… Dan hoor ik hem heel erg graag.

Ik hou van mensen met ambitie

Ik bekijk het zo.. Als ik mijn eigen onderneming zou hebben.. Dan zou ik een moord doen voor ambitieuze werknemers. Dat zijn in mijn ogen echt harde werkers. Ze willen zichzelf laten zien, uitblinken en verder groeien. Want verder kijken is wat ze doen. Tenminste, de mensen die ik ken met ambitie zitten wel zo in elkaar. En ik zelf ook. Nu wil ik niet zeggen dat ik geweldig ben. Maar ik weet wel dat ik hard werk, niet zeik over overuren en graag een extra stapje zet voor mijn werkgever. Dat zit in mij en het past bij mijn vak. Ik hou ervan om te blijven leren, mezelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen als persoon, maar ook als professional.

Voor nu gaan we gewoon lekker door met solliciteren en stiekem ben ik al met iets ontzettend leuks bezig, maar daar vertel ik jullie later meer over. Eerst wat meer zekerheid voor er uitspraken worden gedaan.

Heb jij al eens als feedback ontvangen dat je te veel ambitie zou bezitten? Hoe ben je hier mee omgegaan in vervolg gesprekken?

uitgelichte afbeelding van vrouw kijkend in sleutelgat via shutterstock

8 thoughts on “Je hebt te veel ambitie? Dat is lastige feedback…

    • Ja gek is dat he. Het laatste bedrijf vond ik ook een hele uitdaging, ik bedoel met een fusie en dergelijke erbij.. Dat zijn toch wel heel spannende dingen.. Niets saais aan.. Ach ja, gekke mensen op de wereld haha

  • Vind het ook maar raar. Ze zien aan je cv welke opleiding hebt gehad en je vorige werkgevers. Dan kan je vooraf een inschatting maken, toch? En te weinig ambitie lijkt me eerder een gegronde reden om iemand af te wijzen. Jammer! Hoop dat je straks iets vindt dat leuker was dan deze drie banen bij elkaar. Succes ?

  • Heel.herkenbaar. Ik heb net een afwijzing gekregen om precies dezelfde reden. Waarbij ik de opmerking kreeg dat ik een kei van een kandidaat was, maar deze functie zou een versmalling en beperking in mijn ontwikkeling zijn. Terwijl ik juist op zoek was naar een versmalling zodat ik een betere combi tussen werk en privé krijg. Wat moet je toch met dergelijke feedback?
    Dumb it down☹

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.