Thuiswerken met een oppas, zo doe je dat!

Thuiswerken is soms ideaal, zeker als je wat meer tijd met je kinderen wilt doorbrengen dan wanneer je van 9 tot 5 op een kantoor zit. Voor je kleintje kan dit echter verwarrend zijn. Je bent er wel, maar hij of zij krijgt niet de aandacht die hij/zij gewend is. Misschien werk je al wel met een oppas aan huis of je zit eraan te denken om er een aan te nemen. Maar hoe vind je de beste balans tussen je werk, je kind en het samenwerken met een oppas?

Voor ouders die veel thuiswerken is een oppas aan huis een uitkomst tussen het productief werken en het zorgen dat de kinderen wel genoeg aandacht krijgen. Soms is het vinden van een balans tussen aanwezig zijn bij de kinderen en de kinderen met de oppas alleen laten best lastig. Deze tips kunnen je op de goede weg helpen.

Mama-werkt-thuis-dag

Het kan lastig zijn voor kinderen op jonge leeftijd als een moeder en de oppas beide thuis zijn. Kinderen zijn gewend om eerst naar de moeder te gaan als ze aandacht willen of er iets aan de hand is. Daardoor is het moeilijk als ze worden doorgestuurd naar de oppas, want jij bent er toch? Geef daarom jouw thuiswerkdagen een speciale naam en leg uit wat dit inhoudt. Vertel dat je dan aan de telefoon bent of achter de computer zit, maar dat de oppas alle tijd heeft. Dit kan voor je kleintje best moeilijk zijn om aan te wennen. Vraag dan aan de oppas om leuke dingen te doen, zoals naar de speeltuin gaan of de kinderboerderij. Zo heeft je kindje iets om naar uit te kijken!

Voor jezelf kan het ook best een opgave zijn om de zorg voor je kleintje en je werk te scheiden. Probeer toch wat afstand te creëren. Spreek met de oppas af dat ze niet voor elk klein dingetjes naar je toekomt om hulp te vragen. Andersom ook. Jij hoeft niet voor elk wissewasje naar hen toe te rennen. De oppas mag best even zoeken naar wat knutselspullen of een stukje fruit. Hierdoor zal je kindje na een tijdje begrijpen bij wie hij of zij op dat moment terecht kan.

Creëer je eigen plek

Voor je kleintje is het dus lastig te begrijpen dat zijn of haar moeder even niet alle tijd heeft voor zorg en liefde. Het is fijn als je je dan kan afzonderen met een deur die dicht kan. Hierdoor is de grens duidelijker tussen het werken en het spelen. Het maakt het moeilijker als je kind je wel kan zien, maar je niet kan benaderen.

Een tijd van komen en gaan

Afscheid nemen is nooit fijn, en al helemaal niet meerdere keren op een dag. Probeer het niet moeilijker te maken voor je kleintje door elke keer binnen te lopen en weer weg te gaan. Het zien en gaan van een moeder kan bij een kind veel stress bezorgen. Je kan de oppas vragen om rond een bepaald tijdstip even een wandeling buiten de deur te maken. Zo heb jij even de tijd om vrij door het huis te lopen.

Jullie speciale momentje

Spreek met je kindje af dat jullie gedurende de dag een momentje samen hebben. Ga bijvoorbeeld samen een broodje eten. Zo hebben jullie beide iets om naar uit te kijken en hebben jullie een fijn moment samen. Doe dit elke keer als je thuiswerkt. Dit zorgt voor structuur bij je kleintje. Zo zullen je thuiswerkdagen steeds iets makkelijker gaan.

Al met al, het zal voor jou én voor je kindje even wennen zijn. Zorg dat je goed blijft communiceren met je oppas om de beste structuur te bieden voor je kleintje. Het kost wat tijd en moeite voordat het allemaal lekker loopt. Boven alles, geniet van de kostbare tijd met je familie!

 

Thuiswerken met een oppas aan huis, zo doe je dat, ondernemen momambition.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.