Tips voor moeders die soms het overzicht verliezen: zo creëer je meer structuur in de week! 

Niemand kan je ooit voorbereiden op jouw taak als moeder. Het moederschap is prachtig, maar kan ook heel pittig zijn. Zeker in combinatie met een veeleisende baan en een druk sociaal leven. Niet alleen jouw sociale leven, maar ook die van je kinderen. Het leven met kinderen lijkt steeds drukker te worden. Zeker wanneer zij ook nog een afspraakjes krijgen. Bijvoorbeeld playdates, maar ook zwemlessen, danslessen, voetbaltrainingen… en jij die constant van hot naar her vliegt. Een gezin, een huishouden en werk combineren? Dat is eigenlijk al een bedrijf op zich. Het is dan ook niet gek als je soms het gevoel hebt het overzicht te verliezen. 

Maar wat kenmerkt een bedrijf? Hoe zorgt een bedrijf er voor dat het blijft functioneren? Dat er geen afspraken worden vergeten en iedereen weet wat het moet doen? Met een goede planning natuurlijk! Zonder structuur en planning zal ieder bedrijf in de soep lopen. Dat geldt ook voor jouw gezin. Dat betekent niet dat er nooit afgeweken mag worden van de planning. Er mag ook ruimte zijn voor spontaniteit. Dat moet zelfs. Maar een planning kan wel zorgen voor meer rust en overzicht. 

Dus, waar wacht je nog op? Pak je agenda en maak gebruik van de volgende tips om meer structuur in de week te krijgen! 

Maak een weekplanning met het hele gezin 


Wees je er allereerst van bewust dat je als moeder niet de enige binnen het gezin bent. Jij bent ook niet degene die alles moet regelen. Daarom is het goed om het hele gezin te betrekken. Zeker als je kinderen al wat ouder zijn. Neem iedere week even een momentje de tijd om de weekplanning te bespreken. Vraag wie er welke afspraken heeft en of er nog sportmomenten zijn die week. Schrijf dit allemaal op in een grote planner. 

Een familie agenda kopen is een goed idee. Hierbij is er meer ruimte om voor ieder gezinslid de nodige afspraken op te schrijven. Wanneer duidelijk is wie waar moet zijn deze week, kan er vervolgens ook gewerkt worden aan een planning zodat iedereen geholpen wordt en er ruimte genoeg overblijft voor brengen en halen. 

Maak regels 


Zeker in een groter gezin is het belangrijk dat er duidelijke regels zijn. Hoewel je natuurlijk graag ziet dat je kind alles kan ondernemen wat hij of zij wilt, kan dit natuurlijk niet altijd. Daarom moet er soms geholpen worden. Bijvoorbeeld bij het ophalen van broertjes en zusjes en is het soms van belang dat er even geen afspraken worden gemaakt. 

Wil je voorkomen dat je de hele week alleen maar in dienst staat van je werk of je gezin? Spreek dan af dat er in elk geval op zondag geen afspraken worden gemaakt. Op die manier is er in elk geval één rustdag om bij te komen. 

Vraag indien nodig hulp 


It takes a village to raise a child, een welbekende uitspraak en het klopt ook nog eens als een bus. Je kunt het niet altijd alleen doen. Je hebt geen superkrachten. Soms heb je de hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld oudere broers en zussen, familie of misschien zelfs de buren. Wanneer je merkt dat je met de planning echt niet lijkt uit te komen, moet je je schaamte opzij zetten en simpelweg om hulp vragen. De kans is groot dat zij graag even een handje helpen en op die manier komt er meer rust in je hoofd en de planning. 

En check dan ook nog even mijn artikel over mijn ochtendroutine en hoe je je productiviteit kunt verhogen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.