Eigen onderneming starten? Deze 13 tips helpen je op weg

Schuilt er een heuse mompreneur in jou en heb jij de ambitie om een eigen onderneming op te starten? Met deze 13 tips gaat het je lukken om je eigen onderneming te beginnen.

In samenwerking

13 tips voor je eigen onderneming

 1. Dé succestip: Start je eigen onderneming vanuit passie en niet vanuit winstbejag. Het is belangrijk dat je iedere dag met een goed gevoel kunt afsluiten.
 2. Wil je de Chinese markt op gaan, maar voel je je belemmert door de taal? Geef het uit handen en kies voor een Chinees vertaalbureau om je te begeleiden met bijvoorbeeld teksten voor op je website. Of wanneer je vanuit China juist klanten binnenhaalt om teksten voor je te vertalen. Denk in oplossingen ipv problemen, overal is wel een creatieve oplossing voor te vinden.
 3. Zorg ervoor dat je geregistreerd staat bij KvK. De inschrijving is een super feestelijk moment, want vanaf dat moment bestaat je onderneming officieel! Ik vierde het met taart haha!
 4. Wees creatief en denk niet altijd volgens het boekje.
 5. Ga op zoek naar een goed boekhoudprogramma. Uitbesteden is echt niet nodig. Tegenwoordig bestaan er zoveel programma’s op gebied van boekhouden dat je hier ook makkelijk zelf mee aan de slag kunt, wees wel slim en vergelijk boekhoudsoftware op basis van prijs, kwaliteit, makkelijkheid etc. Ik gebruik zelf Jortt, heerlijk programma! Simpel, niet duur en mega overzichtelijk
 6. Naast een goed boekhoudprogramma is het belangrijk om na te denken over de-te-laat-betalende klanten. Helaas zitten die er ook tussen. Verdiep je eens in een incassotraject en ga op zoek naar een goed incassoburea. Mijn tip: Huyer
 7. Zorg dat je altijd humble bent naar de personen met wie je samenwerkt. Investeer in vriendschappen want zo creëer je vanzelf een constructieve, open samenwerking voor de lange termijn.
 8. Het leven zit vol verrassingen, zeker als je een eigen onderneming hebt. Het is daarom belangrijk om flexibel en dynamisch te zijn. Pas je aan naar de situatie, mensen en beschikbare middelen.
 9. Volg altijd, echt altijd je gevoel. Neem nooit een beslissing wanneer je teveel twijfelt. Dus als er ergens een stemmetje in je hoofd zegt; doe het niet, doe het dan ook niet! Dat is namelijk je innerlijke kracht die spreekt, je hoofd weet namelijk allang wat je lichaam nog moet ondervinden.
 10. Creëer genietmomentjes, want anders ga je het vergeten. Je bent stiekem natuurlijk alweer bezig met de volgende stappen maar sta af en toe even bewust stil bij wat je hebt bereikt, hoe je je droom hebt verwezenlijkt.
 11. Maar creëer ook die genietmomentjes thuis met de kids en je man. Ondernemers zijn workaholics, vergeet jezelf en je gezin hierin niet. Onderneem samen leuke dingen, ze kunnen je ook weer inspireren tot het maken van nieuwe projecten.
 12. Haal alles eruit wat je kunt, zodat je aan het einde van de dag trots kunt zijn op jezelf, zelfs als het op een mislukking uitloopt. Dus ja stap eens uit je comfortzone. Is eng, ik weet het, maar zorgt voor frisse nieuwe inzichten!
 13. Blijf altijd in jezelf geloven en je dromen verwezenlijken. Vooral in Nederland heeft iedereen altijd wel zijn mening klaar, en die is helaas niet altijd even positief of opbeurend. Hier moet je wel tegen kunnen. Verzamel zoveel mogelijk mensen om je heen waar je lekker mee kunt sparren, maar houd vast aan je eigen koers en positionering. ❤

Hopelijk geef ik je hiermee een laatste zetje of overtuig ik je ervan dat het heerlijk is om een eigen onderneming te hebben. Free as a bird

One thought on “Eigen onderneming starten? Deze 13 tips helpen je op weg

 • Francis van Mamazetkoers says:

  Hello – Super goede tips. Zit met mijn blog nog te twijfelen of ik me bij de KvK in ga schrijven of niet. Heb je daar misschien een artikel over? Wat de kosten zijn en hoe je dit doet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.