Tips voor een leven buiten je comfortzone

Regelmatig uit je comfortzone stappen – uit je dagelijkse leven en gewoonten – is een manier om jezelf intellectueel en persoonlijk te laten groeien, maar misschien is dit nog wel een belangrijker voordeel van het proactief opzoeken van verandering: door je af en toe kortstondig te begeven in het discomfort van het onbekende, controleer je in feite of je jouw leven nog wel wilt blijven leiden, zoals je dat tot nu toe deed. Het is best moeilijk om te peilen of we eigenlijk wel gelukkig zijn binnen de gewoonten die we in ons leven hebben ontwikkeld, vooral als we er nooit eens vanaf wijken.

Je merkt het pas als je eruit bent…

Niet voor niets maken veel mensen op vakantie de beslissing om ander, minder stressvol werk te gaan doen, of minder vaak bezig te zijn met social media – thuis lijkt het onrustige, gejaagde gevoel ‘normaal’ en daarmee accepteer je het als een gegeven in je leven, iets wat nu eenmaal zo is. Maar na een paar weken aan het strand merk je dat je je ook anders kunt voelen, en dat je dat eigenlijk een veel prettigere manier van leven vindt. Kijk maar naar de beslissing die wij bijvoorbeeld maakten om toch ineens ons huis te koop te zetten en bij mijn schoonouders in te trekken. Het leven daar werkte niet meer voor ons, we wilden daar al jaren weg, maar durfden op de een of andere manier niet de stap te maken. Nu hebben we een uitweg weten te vinden, de verandering was doodeng, maar het uiteindelijk wel waard.

Veel mensen zullen wellicht ook wel denken; bij je (schoon)ouders gaan wonen mét kind, dat is een stap achteruit… Voor ons is het wellicht een stap achteruit qua ruimte en het is wellicht gek om te zeggen dat je bij je (schoon)ouders woont, maar het is voor ons ook weer een aantal stappen vooruit:

  • dicht bij familie;
  • dichtbij onze vrienden;
  • dochter meteen op de juiste school en niet meer hoeven switchen;
  • weg uit een geïsoleerd leven;
  • meer vrijheid (want oppas, dus vaker een datenight bijvoorbeeld, makkelijker naar verjaardag van vrienden, makkelijker samenwerken met anderen en groter netwerk)

Door deze vrijheid en meer je familie om je heen te hebben, kun je nieuwe stappen zetten. Stappen die ten goede komen van jezelf, je gezin en zakelijk. En hoewel ik mij regelmatig ‘vol’ voel de laatste tijd – in mijn gedachten – krijg ik ook vaak een energie shot en meer creatieve ideeën.

Tips voor een leven buiten je comfortzone quotes mamablog momambition.nl creatief intelligentie

Buiten je comfortzone leven begint met de eerste stap: mijn tips:

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik wat tips verzameld die mij hebben geholpen de afgelopen tijden. Ik ben er nog steeds niet, maar het begint met de eerste stap toch? En juist die eerste stap om buiten je comfortzone te gaan leven is belangrijk om te zetten, ook voor jou! Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen of te gaan parachute springen, als je nu al hondsberoerd wordt van het idee. Het is uiteindelijk namelijk niet de mate van discomfort die zou moeten bepalen of je wel of niet iets doet; het zijn je kernwaarden. Diepe overtuigingen die jij hebt over wie je bent, en dan met name over wie je wilt zijn.

oefening baart kunst

Oefen jezelf in het omgaan met angsten en spanning door regelmatig iets te doen waar je je ongemakkelijk bij voelt. Het hoeft echt niet meteen heel erg eng te zijn, je kunt beginnen met kleine dingen. Denk bijvoorbeeld aan in je eentje naar een restaurant gaan, een café of bioscoop, vooral wanneer je gewend bent om dit te doen met een ander. Geloof me, in je eentje naar een restaurant gaan is heerlijk. Ik deed het, nam een boek mee en heb ontzettend genoten. Natuurlijk vond ik het bij binnenkomst heel erg gek om een tafel voor één te vragen, alsof ik sneu ben als ik in m’n eentje eet. Lekker Remy. Maar uiteindelijk was het mijn eigen hoofd die het me zo moeilijk maakte, niemand keek namelijk op of om.

Probeer eens een onbekende sport, complimenteer een vreemde of zeg eens ‘nee’ tegen die collega of buurtbewoner die je vraagt je ergens bij te helpen, terwijl je geen tijd hebt. Als people pleaser heb ik bijvoorbeeld ontzettend veel moeite met ‘nee’ zeggen en nu ik dit steeds vaker wel doe en dus buiten mijn comfortzone stap, merk ik dat ik bijvoorbeeld meer interne rust vind.

Stel een lijst samen van mogelijke ‘buiten de comfortzone’-activiteiten, en neem jezelf voor om eens per week of per maand, zo’n activiteit uit te gaan voeren. Wanneer je regelmatig bewust gecalculeerde risico’s gaat nemen, ontwikkel je een open houding naar nieuwe ervaringen. Dat is één van de ‘big 5’ karaktereigenschappen, die psychologen koppelen aan succesvolle en creatieve mensen.

Onderzoek je kernwaarden en stel prioriteiten

Twijfel je of je iets zult doen wat je spannend of eng vindt? Stel jezelf dan de vraag; past dit bij mijn kernwaarden? Geef je als antwoord ‘ja’, dan kun je besluiten om er ondanks je angsten, voor te gaan. Wanneer je ‘nee’ antwoord kun je besluiten om ervan af te zien, of je gaat onderzoeken waarom je het misschien toch wel zou willen doen. Iets niet doen omdat je niet durft is echt geen schande hoor, meer een kwestie van prioriteiten stellen.

Levensdoelen stellen

Het is belangrijk om regelmatig levensdoelen op te stellen waarbij je nadenkt  over waar je over één, vijf of tien jaar wilt staan. Stel jezelf vervolgens de vragen: is het realistisch om te denken dat je daar komt, als alles zou blijven zoals het nu is? Waarin zou je meer kunnen groeien en leren, om dochterbij je doelen te komen? Wat heb je nodig om deze doelen te behalen? Hoe pak je dat aan?

Een beetje spanning is onvermijdelijk

Onbekende paden betreden is dan misschien wel niet makkelijk of leuk, maar steeds blijven hangen in dat wat ons bekend is, is ook niet echt aan te raden. Stap eens buiten je comfortzone en stel jezelf eens voor dat je in je leven nog nooit iets had gedaan, hoe zou dat leven er nu dan uitzien? Vette kans dat je niet naar school was gegaan, want ja die eerste schooldag tussen vreemde klasgenoten is voor de meeste kinderen zenuwslopend, was het voor mij ook (en dat x een stuk of 15 ivm het vele verhuizen in mijn jeugd).

Je was waarschijnlijk ook niet op komen dagen voor het sollicitatiegesprek die je naar een leerzame (bij)baan leidde. Of die eerste zoen met je eerste liefde, die had je vast niet gedaan, want; scheidingen had je niet door durven zetten. Sommige dingen bereik je alleen door simpelweg moedig te zijn. En moed betekend niet dat je geen angsten mag hebben, je mag bang zijn en vervolgens besluiten dat iets anders belangrijker is. Vergeet namelijk niet dat je creativiteit en intelligentie stagneren als je altijd blijft doen wat je al deed.

Je kunt intelligentie zien als een soort spier die je moet blijven trainen. Hoe meer je je hersens gaat gebruiken, hoe beter je zult worden in het aanleren van nieuwe dingen. Ik hou van routines, maar door te veel routineus te leven, train je die vaardigheden niet. Het vergt namelijk bijna niets van mijn intellectuele capaciteiten. Oftewel; ik leef mijn leven in automatische piloot. In niet-routineuze situaties word ik echt uitgedaagd, en juist daar liggen de kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen én om te ontdekken dat ik veel meer in mijn mars heb dan ik eigenlijk dacht. Meteen een fijne boost voor je zelfvertrouwen!

En zo geldt er voor je creativiteit een vergelijkbaar iets: dat kun je alleen versterken en onderhouden als je je regelmatig in uitzonderlijke situaties begeeft. Zo krijg je namelijk te maken met onbekende problemen en vragen, en daarvoor moeten je hersens aan de slag met nieuwe verbindingen en oplossingen.

Het maakt in feite niet uit wat je doet, als het maar iets anders is dan je normaal zou doen, en daarmee een klein beetje ongemakkelijk. Of heel erg ongemakkelijk. Veel succes en plezier met het vinden van nieuwe inzichten en ervaringen, ga ervoor! Liefs Cassandra

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.