Tuinfeest organiseren | Tips voor een geslaagd tuinfeest

Ook al maakt de zomer bijna haar uitrede en mogen we over een aantal dagen de herfst verwelkomen, een tuinfeest is altijd een groot succes. Daarnaast is het weer nog steeds heerlijk, dus heb je nog een reden voor een feestj?! Dan heb je wellicht wat aan mijn tips:

Een tuinfeest organiseren

Vanaf mijn 18de tot mijn 21ste hield ik mijn verjaardag in een bepaald thema. Met mijn 18de verjaardag was dit een Hawaii/Beachparty en je raadt het al, mijn gasten liepen allemaal in bloemen broekjes, hawaii shirts en met bloemkransen om hun nek. Vandaag geef ik je mijn tips en tricks voor het organiseren van een geslaagd tuinfeest.

Gasten

Mensen maken het feest, of in dit geval het tuinfeest. Je kan nog zoveel werk in je organisatie hebben gehad maar zonde de juiste mensen ben je nergens. Wie dan die juiste mensen zijn bepaal je natuurlijk zelf.

Locatie

De grootste voordelen van een tuin als feestlocatie is toch wel dat het je eigen tuin is en dus ook goedkoop is. Het is verder dichtbij huis en je mag alles zelf bepalen. De troep heb je na afloop niet in huis, maar lekker in de tuin. Een minpuntje hiervan is dat je rekening moet houden met de buren, tenzij je leuke buren hebt natuurlijk. Dan nodig je ze gewoon uit

tuinfeest organiseren, tuinverlichting

Inrichting

Koop in elk geval niet te veel spullen die je alleen voor dat feestje zou gebruiken. Dat is gewoon hartstikke zonde. Koop iets waar je het hele jaar in elk geval van kan genieten, zoals bijvoorbeeld een mooie  loungeset (Klik hier voor acties) of een mooie set waar je gezellig aan kunt eten. Bang voor regen? Een partytent is dan zeker geen slecht idee. Paar terraswarmers en leuke verlichting erbij en je bent klaar.

Hapjes

Geen tuinfeest zonder barbecue. Of nou ja. Die van mij was destijds wel zonder barbecue, maar mét hapjes. Maar wil jij wel de barbecue gebruiken dan kun je het beste ongeveer 300/400 gram per persoon rekenen. Daarnaast moet je nadenken of je kiest voor vlees of vis. Of een mix van allebei. Kies dan voor 2/3 vlees en 1/3 vis aangezien de meeste mensen toch wel meer vlees eten dan vis.

Zorg er verder voor dat er genoeg brood is en qua sausjes zit je altijd wel goed met satesaus, whiskey-cocktailsaus, barbecuesaus en knoflooksaus. Lekker stinken haha! Qua salades kun je het beste rekening houden met ongeveer 150 gram per persoon. Wil je overigens minder voedsel serveren ivm de kosten? Laat het feest dan na 20.00 uur beginnen en haal een ruime hoeveelheid zoutjes zoals chips, worst en kaas in huis. Ook handig voor wanneer je toch te weinig vlees hebt gehaald.

tuinfeest organiseren, wijn

Drankjes

Met drankjes is het belangrijk om te weten wie je gasten zijn, of er een dag later nog gewoon gewerkt moet worden, of ze nog moeten rijden en wat de temperatuur ongeveer is op de dag. Zijn er kinderen bij? Hoelang duurt het feest? Over het algemeen drinken mensen ongeveer 2 drankjes per uur.

Omdat je van te voren nooit helemaal precies kunt inschatten hoeveel er wordt gedronken is het verstandig om liever te veel in huis te halen. Het is beter om te veel te hebben, dan te weinig. Alcohol bederft niet snel en gaat altijd wel een keer op. Biedt hierin variatie maar koop niet al te veel extreme smaken.

Bier en Whiskey doen het altijd goed bij de heren en voor dames is wijn altijd een goed idee. (tip: wijn online bestellen). Wil je een keer afwisseling of iets speciaals, kies dan voor een lekkere cocktail. Een gin-tonic of een mojito.

Muziek

Muziek mag absoluut niet ontbreken op een tuinfeest, maar zet het zeker niet te hard. Het moet namelijk niet het feest overheersen en je wilt ook je buren niet irriteren. Speel in elk geval je eigen DJ en maak een playlist van te voren op bijvoorbeeld Spotify.

Wat is volgens jou onmisbaar op een tuinfeest?

2 thoughts on “Tuinfeest organiseren | Tips voor een geslaagd tuinfeest

  • bij mijn tuinfeesten moet ook iets te doen zijn … dat kan variëren van zwemmen tot balletje trappen en van tennisten tot stoepkrijten en van kleuren/verven tot waterballonnen gooien enz enz . maar alleen stil zitten en drinken is niet mijn ding … en natuurlijk gezellig de vuurkorf aan vuur mag zeker niet ontbreken geeft en licht en warmte of de afkoelende avonden … en buren tjah gelukkig heb ik die niet …

  • Marie de Jonge says:

    Bedankt voor het delen van jouw ervaringen met het geven van tuinfeesten. Het is inderdaad zonde om artikelen te kopen die je alleen voor je feest gaat gebruiken. De meeste spullen ga ik denk ik huren bij een bedrijf bij mij in de buurt. Ik kijk ernaar uit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.