10 Twentse uitspraken, even kennis maken!

Twentse uitspraken, een keer wat anders om jullie over te vertellen. Ik, Madelon kom zelf uit Twente en deel daarom graag een stukje van mijn roots met jullie!

Wat heb ik met Twente?

Twente is een streek in het oosten van Nederland, Twente ligt in het oostelijke deel van de provincie Overijssel. De bewoners heten Twentenaren of Tukkers. Ik kom van oorsprong uit Almelo en woon nu in Wierden. Een geboren en getogen Twentenaar dus. Mijn opa en oma woonden op een boerderij in Hertme, daar werd bijna geen Nederlands gepraat maar gewoon lekker plat proat’n. Twents dus. Ik praat zelf een aardig woordje Twents al zeg ik het zelf. De spreektaal dan, schrijven begin ik niet aan. Het verstaan daarin tegen gaat prima hoor.

Twents praten en Twentse uitspraken, dat verstaat niet iedereen.

Af en toe moet ik er rekening mee houden dat een woord wat voor mij ‘normaal’ is, een Twents woord is. Meestal komt dat doordat ik het woord gewoon door het Nederlands heen gebruik. Echt Twents praten wij thuis namelijk niet. Maar toch gebruik ik wel Twentse woorden tussen de Nederlandse woorden door. Een niet-Twents persoon kan me dan ook ontzetten vaag aankijken met een vragende blik want die heeft geen idee waar ik het dan over heb.

Een voorbeeld hiervan is ‘onmeunig’ Ik zeg bijvoorbeeld: Ik ben onmeunig moe of dat is onmeunig lekker! Eigenlijk betekend dat dan: Ik ben ontzettend moe of dat is enorm lekker!

Ik heb hier 10 Twentse uitspraken :

 1. Hij is erg moe. Hee hef de knol’n op.
 2. Je wordt bedonderd. Ze driet oe in de klomp’n.
 3. We gaan weg. Wie trap em an.
 4. Zoek je ruzie, schijterd? Wo’j houw’n joh, drietbuul?
 5. Je ben niet goed snik. Ie bint nie wies.
 6. Nu heb je het verpest. Noe hej’t ja kats verdrett’n.
 7. Die heeft een goed gevulde bh. Den hef ne beste bos hoolt veur de deur.
 8. Hij is in een slechte bui. Hee hef ’n kop verkeerd stoan.
 9. Hij is buiten aan het zoenen. Hee is brommers kiek’n
 10. Heb je de verkering uit? He-j ’t nus oonder’n boom lign

ABN of dialect?

Ik zelf vind het altijd wel erg leuk om te horen dat iemand ergens ‘anders’ vandaan komt. Ik vind het wel een soort van charme hebben. Oke, helemaal in dialect spreken daar ben ik niet zo van. Ik vind het wel erg prettig om iemand te kunnen verstaan. Maar als ik bijvoorbeeld in Amsterdam kom kan ik ontzettend genieten van het Amsterdamse taaltje.

Zo denk ik dat ieder stukje Nederland zijn eigen speciale streektaaltje heeft waar de meeste mensen wel gecharmeerd van zijn.

twentse uitspraken twente

 

Kennen jullie nog leuke uitspraken? Twents of een ander dialect?

One thought on “10 Twentse uitspraken, even kennis maken!

 • Een “skutjoekel” is in Helmond zo’n (nep)hondje wat je wel eens achterin de auto op de hoedenplank ziet waarvan het kopje schudt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.