Veilig fietsen met een mamafiets
Veel vrouwen stappen over van een normale fiets naar een mamafiets wanneer ze met hun kindje een rondje gaan fietsen. Waarom kiezen vrouwen voor een mamafiets, ook wel moederfiets genoemd? En wat is het verschil tussen een normale damesfiets en een moederfiets? Wij leggen graag uit wat het verschil is en waarom je met een mamafiets veilig met je kindje op pad kunt gaan.
Wat is een mamafiets?
Een mamafiets oftewel moederfiets is een fiets die veel moeders, maar ook vaders of grootouders gebruiken. Je hebt de keuze uit een regulier model of een elektrische mamafiets. Een mamafiets is namelijk zo ontworpen om jouw kindje veilig en comfortabel te vervoeren. Het is vaak een steviger model met een goede standaard die meer gewicht kan dragen dan een normale fiets. Daarnaast kan je in principe op elke
iedere fiets een zitje plaatsen, maar fietst het vaak minder comfortabel. Het stuur kan sneller omklappen of je hebt erg weinig ruimte om comfortabel te kunnen fietsen. Hierdoor fiets je niet prettig, daarnaast kan ook nog eens zorgen voor onveilige situaties. Bij een mamafiets is er meer ruimte tussen het stuur en zadel om veilig een kinderzitje aan het stuur te monteren.
Verschillen tussen normale damesfiets en een mamafiets
Allereerst wil je weten wat nu de verschillen zijn een normale fiets en een mamafiets. We gaven aan daarnet al aan dat er meer ruimte is tussen het zadel en het stuur. Zo kun je gemakkelijk een kinderzitje aan het stuur monteren én hou je genoeg ruimte over om makkelijk af en op te stappen. Ook zorgt de grotere ruimte ervoor dat het fietszitje niet het trappen op de fiets belemmerd.
Een ander verschil is dat deze fiets een verlaagd frame heeft. Hierdoor kun je gemakkelijk op-en-afstappen. Ook heeft een moederfiets vaak stuurblokkering. Dit houdt in dat je je stuur vast kan zetten waardoor het niet omzwaait als je een beweging maakt. Dit is erg handig als je je kindje in het stoeltje wilt plaatsen. Als laatste heeft een moederfiets een dubbele standaard. Het grote voordeel van een dubbelpoot standaard is dat je de fiets stevig en stabiel kan parkeren. Dit komt bijvoorbeeld erg goed uit wanneer je de kinderen wilt plaatsen in het kinderzitje of als je ook nog boodschappen achterop je fiets hebt staan.
Comfortabel fietsen met kinderen
Als je graag gaat fietsen met je kindje is een elektrische fiets ideaal. Je hoeft minder hard te trappen en kan langere afstanden afleggen. Ook als je zowel een kindje voor- als achterop hebt zitten is een elektrische fiets handig. Het kost je heel wat minder kracht en energie om vooruit te komen. Last van tegenwind? Dan zet je de accu gewoon een standje harder. Heb je ook nog een ouder kindje dat zelf al fietst? Met een elektrische fiets kan jij met gemak jouw kindje een duwtje in de rug geven terwijl je zelf niet heel hard hoef te trappen. Een elektrische mamafiets is dan een uitkomst.