Andrea | Veranderen, vooral niet doen!

ALS IK DIT ZOU KUNNEN, DAT ZOU DOEN, DAT ENE ZOU HEBBEN DAN………Je moet veranderen! Spiegel jezelf eens! Heb jij dit weleens te horen gekregen? Ikke wel!    n. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij niet tegen jezelf; als ik maar 5 kg lichter zou zijn dan….of als ik eindelijk een partner zou vinden dan……! Ja, wat dan? Ben je dan echt oprecht gelukkig?                                                                                                       

Je moet veranderen, spiegel jezelf eens

Dat stemmetje in mijn hoofd dat heeft mij al veel opgeleverd hoor! Slaapgebrek, stress en het zelfvertrouwen van een haas. Een angsthaas welteverstaan!!!  Kijk, soms moet je eens goed in de spiegel kijken. Ben ik nog op de goede weg? Doe ik wat ik graag zou willen? Zou ik het juist helemaal anders willen. Die momentjes kunnen het begin zijn van een andere kijk op jouw leven. Van verandering.  

In de loop van mijn leven ben ik zeker veranderd. Soms ten goede. Maar ik verloor ook een stukje spontaniteit, enthousiasme en ook mijn naïviteit. Ben ik daar blij mee? Nee joh, een stukje minder naïef is weliswaar soms wel heel handig. Maar ergens bracht het me soms ook op dingen of plekken die ik nooit zomaar gedaan of gedurfd zou hebben. Maar is veranderen wel het juiste woord? Ben jij niet gewoon al dat mooie mens zoals je bedoeld bent? Ik ben van mening van wel! Ieder mens is al mooi zoals hij/haar is. Degene die hier commentaar op hebben zitten zelf vaak niet lekker in hun vel of hopen dat jij door hun opmerking dit ook even niet meer zitten. MENS, je bent mooi! WEL kan je ervoor kiezen om dingen anders aan te pakken.

Oude gewoontes uit je systeem verbannen, oefff

Hier startte ik ook mee en dat ging niet zomaar van een leien dakje. Oef wat zijn “oude gewoontes” moeilijk uit je systeem te bannen. Want ergens bleef mijn “stemmetje” ook zeggen; ja maar Andrea, als…..als……dan…….! Een wijze dame vertelde mij dat het leven in het NU eigenlijk altijd goed is. Waar wij ons druk om maken heeft altijd met het verleden of met de toekomst te  maken.

Voor je verder leest vraag ik je om deze laatste zin nog een keer te lezen en even te overdenken. Het is een zin die ik me steeds meer eigen gemaakt heb op moeilijke momenten. Momenten waarop ik alles weer wil veranderen, vooral mijzelf wil veranderen. Want, als ik nu eens beter zou nadenken voor ik iets zou doen……, en als ik nu eens niet bij voorbaat al leeuwen en beren op de weg zou zien? En mijn stemmetje ging nog verder, buiten mijzelf om naar mijn dochter. Wat als mijn lieve, prikkelgevoelige meisje nu eens niet zo prikkelgevoelig was! Zou ze het dan niet makkelijker hebben?

Nee ik verander mijzelf niet

Ik besloot niet mijzelf te veranderen maar mijn kijk op de dingen. Want oké, dan zou ik meer nadenken voor ik zou handelen en de kalmte zelf zijn. Of in andere situaties juist een “gewoon gaan met die banaan” en die leeuwen en beren vermorzelen. En mijn lieve meisje, zij zou misschien minder snel afgeleid zijn, zich beter kunnen concentreren en wat meer rust in haar nu nog “achtbaan-hoofdje” hebben. Ik leerde tegen mijzelf te zeggen; ja, wat dan? Zou ik dan prompt gelukkiger zijn? Zou alles dan perfect zijn? Zou mijn meiske dan een leuker, verbeterde versie van zichzelf zijn en op en top gelukkig?

Gelukkig zijn begint vanuit jezelf

Het antwoord op deze vraag kwam al snel. Niet vanuit dat bijdehante stemmetje uit mijn hoofd, maar vanuit mijn hart. NEE! Want weet je, gelukkig zijn begint uiteindelijk bij jezelf. Hoe sta jij in het leven, wat beteken jij voor anderen? Vind jij jezelf de moeite waard? En echt, ik kan je melden dat je leven dan echt veel relaxter wordt.     

Onze dochter is een geweldig kind, een prachtig mens! Echt, ze is enorm enthousiast, levendig en er valt dus ook altijd iets met haar te beleven. Zoekend naar prikkels heb ik ook al veel leuke momenten meegemaakt. Zo was ik hoogzwanger van haar broertje. Samen met een groep meiden waren we bij een speelparadijs. De meeste kids bleven netjes in de peuterzone. Maar nee, die van mij vloog er vandoor. Ik op mijn sokken en met mijn dikke buik erachteraan. Je snapt dat dat er vast grappig maar niet charmant uit zag. We belanden in de keuken van het speelparadijs. Normaal een no-go area maar ik heb het letterlijk een kijkje in de keuken mogen nemen! 

En wat als ik overal eens goed over na zou gaan denken? Gezellig al die leeuwen en beren afknallen om weken later dan eindelijk een besluit te nemen. Nou, dan zou ik echt mijzelf te kort doen. Door het enthousiasme (dat er natuurlijk nog wel is, zij het iets meer gedoseerd) heb ik dingen gedaan die ik doorgaans nooit gedaan zou hebben. Ken je dat? Dan heb je ja gezegd en denk je later……HOEZOOOO! Wat bezielde me, maar was het uiteindelijk toch supergaaf. En wanneer ik dan toch nadacht en wel die leeuwen uit hun jachtveld had getrokken en de beren uit hun winterslaap wakker trommelde bleek dat achteraf wel juist. Dat was mijn onderbuikgevoel (je hart dat spreekt).

Je bent al prachtig

Oké, misschien ben je me nu kwijt. Niets aan de hand, zolang jij JEZELF maar niet kwijt bent of raakt. Blijf wie jij van origine bent! Je bent mooi en de perfecte versie van jezelf. Zijn er dingen waaraan je wilt werken….DOEN! Wil je meer tijd met je kids? Probeer het voor elkaar te krijgen. Een andere baan, solliciteer gewoon. Een leuke partner? Ga ervoor en volg je hart. Maar laat de basis van jouw zijn blijven zoals deze is. Jij hoeft niet te veranderen, je bent al prachtig!

Afbeelding: Shutterstock

One thought on “Andrea | Veranderen, vooral niet doen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.