Tips bij verkouden baby’s en kinderen

Help mijn kind is alweer verkouden! Weten bacillen jouw kind ook altijd te vinden? Ik vind het altijd zo zielig als Leia weer helemaal verstopt en vol snot zit en dan ook nog eens zo benauwd is. Ik word er altijd een beetje droevig van en probeer zo veel mogelijk te knuffelen, want moederliefde is vaak het beste medicijn toch? Daarnaast heb ik een aantal handige tips en trucjes bij verkouden kinderen voor jullie op een rijtje gezet.

Alert op RS-virus

Als baby’s verkouden zijn, worden ze snel benauwd, want zij ademen alleen nog door de neus. Drinken wordt dan erg moeilijk. In de winter is bij de helft van deze baby’s het beruchte RS-virus de boosdoener. RS-Virus staat voor Respiratoir Syncytieel virus en kan vooral bij pasgeborenen en risico kindjes zoals prematuren en dysmaturen dodelijk zijn.

2 keer per week vette vis eten helpt tegen verkoudheid dankzij omega 3

Wel of geen paracetamol?

Is je kindje verkouden, dan kan hij koortsig worden. Koorts is een normale reactie van je lichaam om ziekteverwekkers in je lichaam tegen te gaan. Eigenlijk is het niet goed om deze reactie te onderdrukken, maar wanneer bij kinderen tot 5 jaar de koorts oploopt tot boven de 38,5 graden, is paracetamol wel aan te raden. Met paracetamol kun je dan koortsstuipen voorkomen. Vooral bij kleintjes kan dit ontzettend hard gaan.

Van knuffelen kun je ziek worden

Besmetting gebeurt door verspreide druppels van andermans hoest of nies, op speelgoed en door lichaamscontact. En ja, dus ook door knuffelen. Maar goed, knuffelen is fijn en iedere ouder weet dat knuffelen een kind meer goed dan kwaad doet. Bovendien komt het knuffelhormoon vrij en dat is goed voor de hechting. Lekker blijven doen dus!

Kou is de boosdoener!

Dit is dus één grote fabel kinderen worden niet door kou verkouden, maar door een verlaagde weerstand. Wel zijn ze gevoeliger voor temperatuurwisselingen.

Vitamine C verkort de duur van verkoudheid

Voorkomen kan niet, dus dan maar genezen en dan het liefst zo snel mogelijk. Met vitamine C lijkt het erop dat je kindje wat korter verkouden is. Slikken heeft dus absoluut zin. Net als het toedienen van vitamine D, iets waar wij nog wel eens in verzaken. Verder zijn dingen als een half ui naast het bed leggen en stomen voor iedereen wel bekend en natuurlijk is het belangrijk om snottebellen zo snel mogelijk weg te poetsen. Hygiëne is altijd belangrijk, maar wanneer je mini zich zo ellendig voelt natuurlijk extra belangrijk!

Moederliefde is een krachtig medicijn! 

Wanneer naar de huisarts?

Is je kind jonger dan 3 maanden en heeft hij koorts? Bel dan je huisarts. Heeft je kindje last van onderstaande klachten, dan is het ook verstandig om contact op te nemen met de huisarts:

  • Kortademigheid of benauwd
  • Ademhaling is piepend
  • bij baby’s: Sufheid
  • Slecht drinken: Wanneer baby’s minder dan de helft drinken
  • Koorts: Wanneer de temperatuur boven de 38 graden is en langer duurt dan 3 dagen
  • Koorts die na een koortsvrije periode terug komt
  • Hoesten dat langer aanhoudt dan 2 weken of wanneer er bloed of veel slijm bij los komt
  • Keelpijn die langer dan een week aanhoudt of die snel verergert.

 

Tips & Trics van andere moeders:

Charlotte : “Op dit moment ligt “oei ik groei” onder haar bed zodat het een beetje schuin staat. Komt dat boek ook nog een keer van pas!”

Tamara: “Wij zijn hier in huis heel erg fan van Luuf verkoudheidsbalsem. De balsem voor baby’s is wel pas vanaf 6 maanden, maar het helpt echt supergoed! Als je kindje heel erg aan het hoesten is, moet je eens proberen het onder de voetjes te smeren en daarna lekkere warme sokken aan te doen. Ik heb geen idee hoe het komt. Maar hier helpt het heel erg goed tegen die ellendige kriebelhoest!”

Liselotte: “Ik ben fan van de Snotzuiger van Otrivin! Ook van ademvrij doekjes van Zwitsal trouwens.”

Kelly: “Ik zet vaak een schaal heet water met zo’n mentholballetje in haar kamer. Niet te dicht bij het bedje. Moet je trouwens niet doen bij kleine baby’s”

Eline: “Broccoli-knoflook soep! Dat is een echte booster voor het immuunsysteem. 1 broccoli, 5 teentjes knoflook (of meer!), net genoeg water om de broccoli te koken en een bouillonblokje. Vaak doe ik er ook nog een aardappel voor de stevigheid en een beetje creme fraiche doorheen. Koken, staafmixer erdoor, klaar!”

Heb jij nog leuke & handige aanvullende tips?

Weten bacillen jouw kind ook altijd te vinden?

2 thoughts on “Tips bij verkouden baby’s en kinderen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.