Verschillende soorten glas uitgelegd

Ramen en glazen, onderwerpen waar je hoogstwaarschijnlijk niet dagelijks bij stilstaat. Dit is natuurlijk totaal niet erg (en vrij logisch zelfs). Toch is het zonde, met veel soorten ramen kun je verschillende doelen bereiken. In deze blog lees je welke soorten ramen er zijn, wat ze inhouden en wat de voordelen ervan zijn. 

Enkel glas

Enkel glas ramen zijn gemaakt met één laag glas. Ze zijn er in verschillende stijlen en materialen, sommige hebben een extra verwijderbare ruit, een zogeheten “stormraam”. Omdat er geen extra ruiten zijn, bieden enkele ruiten niet zoveel isolatie aan het huis als dubbele of driedubbele ruiten en zijn ze niet zo goed in het buiten houden van geluid.

Ramen met dubbele beglazing hebben twee ruiten, vaak met isolerend argongas tussen de ruiten. De extra laag materiaal, plus de isolerende spleet ertussen, is wat hen onderscheidt. Twee of drie ruiten betekent meer lagen van bescherming tussen de kou of warmte en je huis. Tevens houdt het rumoer buitenshuis ook daadwerkelijk buiten, zo kun je nét even wat lekkerder slapen. Veel fabrikanten bieden ook ramen met driedubbele ruiten in bepaalde productlijnen voor extra energie-efficiëntie. 

Voorzetramen

Voorzetramen zijn binnen- of buitenramen die in hetzelfde kozijn worden geplaatst als je huidige ramen. Ze zijn vooral populair in gebieden met zware stormen en kustgebieden die gevoelig zijn voor orkanen, maar worden nu ook in rustigere landen gebruikt als tool in het gevecht tegen torenhoge energierekeningen.

Voorzetramen zorgen voor een extra laag die tocht en warmteverlies tegen houden, perfect voor als het koud weer wordt. Ze zijn ook perfect voor gebieden waar het vaak guur weer is. De kosten van deze voorzetramen variëren door de grootte, of je ze binnen of buiten installeert en of je het  zelf installeert of niet. Deze ramen kunnen namelijk door huiseigenaren zelf aan de binnen- of buitenzijde van het raam worden geïnstalleerd en zijn veel betaalbaarder om te vervangen.

Inbraakproof glas

Wist je dat de meeste inbraken via de ramen gebeuren? In typische overzichten van anti-inbraak maatregelen wordt inbraakwerend glas echter bijna nooit vermeld. Een alarmsysteem meldt alleen een inbraak, maar kan deze niet voorkomen en dieven zijn als reactie daarop zeer snel geworden met plunderen. Alleen inbraakwerend hang- en sluitwerk is onvoldoende, want de dief gooit gewoon een steen door je vensterglas, of slaat met een hamer of koevoet en komt zo gemakkelijk je eigendom binnen.

Het is dus altijd een combinatie van maatregelen, waaronder inbraakwerend glas, die optimale inbraakwerende maatregelen mogelijk maakt. Inbraakwerend glas bestaat uit verschillende soorten en combinaties van twee of meer glasplaten die zijn samengevoegd met één of meer folielagen. Bij breuk blijven de glasscherven vastzitten aan de elastische PVB-folie, die bijna niet te doorboren is. Dit soort glas wordt vaak gelaagd glas, gehard glas of inbraakproof glas genoemd.

Je kunt het overal in je huis plaatsen, maar mocht je een krap budget hebben (het is vrij duur glas) kun je er beter voor kiezen om het te (laten) installeren op de begane grond. Je voordeur, de ramen in de keuken en in de woonkamer zijn het gevoeligste voor inbraak. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.