Stijgende gas prijzen: 10 tips om gas te besparen

Heel Nederland is momenteel in rep en roer over de stijgende gas prijzen. Elke nieuwssite staat er vol mee en ik zie op social platformen veel boze mensen, mensen die in paniek zijn vanwege de extreem hoge stijging. Gelukkig is er onlangs door de Tweede Kamer besloten dat er 375 miljoen wordt uitgetrokken om de energiebelasting te verlagen. Maar of dit goed genoeg compenseert met de extreme gasprijs verhoging? Hoe kun jij jezelf indekken en besparen op deze kosten? Ik help je op weg met een aantal handige tips om gas te besparen.

Energiearmoede in Nederland

Als eerste lijkt mij persoonlijk veel verstandig om huishoudens in Nederland structureel te helpen met besparen door het isoleren van woningen goedkoper te maken of te subsidiëren. Nu heb ik begrepen dat het Kabinet 1,3 miljard euro zal uittrekken voor het verduurzamen van woningen en gebouwen. Hiervan is een half miljard berekend voor een nationaal isolatieprogramma. De vraag is alleen of dit wel bij de juiste personen terecht komt en het niet meer een snoepje is.

Gezinnen die leven in armoede, lage inkomens met slecht geïsoleerde huizen geven volgens Onderzoeksbureau TNO zo’n 13 tot 20 procent van het inkomen uit aan veel hoge energiekosten. Terwijl dit bij een gemiddeld huishouden maar 5% zou zijn. Deze mensen, ongeacht subsidie, hebben gewoonweg geen geld om hun woning te verduurzamen en worden naarmate de gasprijzen straks gaan stijgen alleen nog maar armer.

tips om gas te besparen

5 tips om gas te besparen

Ik hou mijn hart nu al vast voor de kinderen in dit soort gezinnen. Daarom deel ik 10 tips waarmee je gas kunt besparen en hopelijk je energierekening niet al te schrikbarend hoog wordt:

Kies voor spouwmuur isolatie en bespaar gemiddeld zo’n 210 euro per jaar.

Spouwmuurisolatie prijzen zijn lager dan veel mensen denken. En dat terwijl het rendement heel groot is. Door de spouw in je muren te isoleren kan er minder warmte uit je woning ontsnappen. Zo hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten om het aangenaam te krijgen in huis. Je kunt subsidie voor spouwmuurisolatie 2022 aanvragen voor zowel particulieren als Vve. Voor meer info verwijs ik je graag door naar een specialist of de Rijksoverheid.

Bespaar 50 tot 100 euro per jaar door het aanbrengen van radiatorfolie.

Omdat een radiator ook vanaf de achterzijde warmte afgeeft, trekt een deel van die warmte in de muur. Door het aanbrengen van radiatorfolie zorg je ervoor dat de warmte in de woning blijft. Je kunt ongeveer €7,- per vierkante meter besparen. Tel uit je winst.

Vervang je oude cv-ketel voor een moderne hr-ketel aan, besparing 175 euro per jaar

Hou ten eerste altijd de druk van je ketel op peil. Wanneer er te weinig waterdruk is, zal de verwarming minder efficiënt draaien waardoor je meer betaald. Daarnaast gebruiken cv-ketels van zo’n 15 jaar en ouder, onnodig veel gas. Door te investeren in een moderne hr-ketel bespaar je op jaarbasis ongeveer 15 tot 20 procent gas. Een percentage wat je snel terugverdient na investeren.

Bespaar 70 euro per jaar door je thermostaat een graad lager te zetten

Een uur voor wij naar bed gaan, zetten wij de thermostaat van onze vloerverwarming een graad lager. Meestal op zo’n 15 graden. Ook wanneer we weg gaan. In de zomer hebben we hem zelfs op 5 graden staat om verbruik zoveel mogelijk te beperken. Wist je dat je met iedere graad waarmee je de kamertemperatuur verlaagd, zo’n zeven procent bespaart op je gasgebruik? Nee? Nu wel!

5 Extra besparingen die je kunt uitvoeren

  • Breng vloerisolatie aan en bespaar gemiddeld zo’n 200 euro op jaarbasis
  • Bespaar bijna 300 euro per jaar door enkel glas te vervangen voor HR++ glas
  • Plaats tochttrips en bespaar hiermee ongeveer 60 euro op jaarbasis
  • Een andere tip om gas te besparen is je dak laten isoleren. De winst? Ongeveer 500 euro per jaar. WOW!
  • Vervang je douchekop voor een waterbesparende douchekop en bespaar hiermee ongeveer 45 euro per jaar.

Heb jij nog hele goede adviezen om gas te besparen? Laat het ons weten in de reacties zodat we samen andere gezinnen kunnen helpen met besparen.

2 thoughts on “Stijgende gas prijzen: 10 tips om gas te besparen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.