Vlees dat op de barbecue hoort
De barbecue is een populair gebruiksvoorwerp voor het bereiden van eten. Vooral in de zomermaanden wordt in Nederland volop gebruik gemaakt van de barbecue. En dat is uiteraard niet zonder reden. Een barbecue wordt namelijk geassocieerd met gezelligheid en lekker eten. Het zijn vooral de diverse vleessoorten die veelvuldig op de barbecue worden bereid. Van hamburgers en worstjes tot verschillende soorten ribben. Het zijn allemaal vleessoorten die vaak op de barbecue klaargemaakt worden.
Varkensribben: populair barbecuevlees
Wil je op jouw barbecue graag een echt goed stuk vlees bereiden? En neem je hier graag de tijd voor? Kies dan voor spareribs, ook wel varkensribben genoemd. Varkensribben worden gezien als de ultieme vleessoort voor op de barbecue. Waar men vroeger de ribben nog als restvlees zag, is dat tegenwoordig wel anders.
Het bot van de varkensribben zorgt juist voor veel smaak. Daarnaast zorgt het bot ervoor dat het vlees heel gelijkmatig gegaard kan worden. Deze vleessoort is dus dé uitkomst als je mals vlees met veel smaak op tafel wilt zetten. Het is dan ook niet voor niets dat varkensribben gezien worden als het ultieme barbecuegerecht.
Lees ook: barbecue menu voor een dreumes samenstellen
Ribben van een rund
Niet alleen varkensribben zijn populair voor op de barbecue. Ook short ribs worden steeds vaker op de barbecue gelegd. Deze runderribben zijn in het Amerikaanse Texas al niet meer weg te denken uit de keuken. De ribben worden daar als essentieel stuk vlees gezien bij elke barbecuegelegenheid. En ook in Europa wordt dit vlees nu steeds meer gewaardeerd. En dat is logisch. Runderribben bevatten namelijk relatief veel vlees en vet. Dit zorgt er samen met het bot voor dat het vlees mooi kan garen. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk onwijs mals vlees dat zo van het bot afglijdt. Varkensribben en runderribben kunnen dus eigenlijk niet ontbreken op jouw barbecue.
Hoe moeten de ribben worden bereid?
De basis voor een geslaagde barbecue wordt gevormd door kwalitatief goed vlees. Kies je voor varkensribben en runderribben? Dan zit deze basis wel goed. Deze ribben zijn immers het ultieme barbecuevlees. Maar de smaak hangt niet alleen af van de kwaliteit van het vlees. Ook de bereidingswijze speelt een groot aandeel in het uiteindelijke resultaat.
Ribben zijn een vleessoort die zich goed lenen voor het low and slow garen. Bij dit kookproces laat je het vlees urenlang langzaam garen. De ribben zullen door een combinatie van het bot en het vet gemakkelijk gelijkmatig gaar worden. Dus heb je de tijd en wil je mals en smaakvol vlees bereiden? Kies dan voor varkensribben en runderribben op de barbecue.