Vochtproblemen na stormschade verhelpen

Ik kan het me nog heel goed herinneren. Het was donderdag 18 januari 2018 toen ik mijn eigen straat in liep en me de pleuris schrok van de ravage. Door een hevige storm was het dak van onze overburen eraf gewaaid en tegen onze gevel aangeknalt. Een aantal auto’s waren total loss. Door een aantal gaten in ons platte dak en de regenval moesten we snel handelen om vochtproblemen te voorkomen. We woonden toen nog in een oude woning (jaren 30 woning) en het laatste wat ik wilde was vochtplekken in huis waardoor er vieze schimmels zouden ontstaan.

We konden ons huis niet in omdat zowel de voordeur als de achterdeur gebarricadeerd waren door het puin. Godzijdank hadden we het rolluik naar beneden, die de grootste klap had opgevangen waardoor de ramen niet stuk zijn gegaan. Maar goed, hebben we vocht schade door de regenval? En hoe snel kan ons dak gerepareerd worden? Wat doe je in een dergelijke situatie?

Ga niet zelf lopen klooien

Ga never nooit niet zelf lopen klooien als je geen bouw technische achtergrond hebt. Je kunt meer kapot maken dan je lief is en dan zal het je nóg meer kosten.

Vraag altijd eerst advies aan bij een vochtbestrijding specialist!

Met spoed is er iemand van de verzekering langskomen om een rapport op te maken. Ondertussen heb ik mij eerst goed laten informeren en vochtbestrijding advies gevraagd. Ik kreeg handige lijst met daarop de meest voorkomende vochtproblemen en hoe dit zou kunnen worden opgelost. Bij de ene vochtschade klus is impregneren bijvoorbeeld al een goede oplossing. Heel erg overzichtelijk dit stuk! Mijn advies luid dus echt: Laat altijd een specialist op locatie komen om de juiste diagnose te stellen en om hogere kosten te voorkomen.

vochtproblemen bestrijden

Vochtproblemen herkennen

Je kunt vochtproblemen in huis herkennen wanneer je last krijgt van een hogere energie rekening om je huis op te warmen. Maar ook wanneer behang of stucwerk begint los te laten, je was minder snel droogt en er condens te vinden is op de ramen.

Daarnaast kun je vochtproblemen in huis herkennen aan een muffe bedompte geur in huis, en wanneer je vochtige schimmel plekken vind. Kijk ook uit wanneer je algen, zilvervisjes en/of pissebedden tegenkomt. Dit kan ook duiden op vochtproblemen in huis.

Vochtproblemen oplossen

Wanneer je vochtproblemen in huis wilt oplossen heb ik wel een aantal handige tips voor je.

  • Ventileer en lucht je woning regelmatig, en extra wanneer je bezoek hebt gehad.
  • In de winter raad ik je aan om de thermostaat niet onder de 15 graden te zetten
  • Trek de douche droog wanneer je klaar bent met douchen
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan.
  • Hang je was buiten op om de vochtproductie in huis te verminderen.
  • Laat je woning isoleren.

Isolatie is echt een must. Dat was in onze oude woning dus ook het geval. Onze muren waren bijvoorbeeld nog niet geïsoleerd en dit koste ons best veel stookkosten. De muren waren ook altijd ijskoud.

Wat is voor ons oplossing geweest?

Uiteindelijk is er een mannetje op het dak geweest en hij heeft alles geïnspecteerd en eerst provisorisch afgedekt. Op deze manier zouden we geen verdere lekkage en/of schade krijgen. Vervolgens werd ons dak een paar dagen later echt gerepareerd en zijn de vocht plekken ons bespaard gebleven. Godzijdank. Datzelfde jaar zijn we terug verhuist naar het mooie Noorden, waar we uiteindelijk in een nieuwbouw appartement terecht zijn gekomen, die juist weer héél erg goed geïsoleerd is haha. Maar altijd fijn om je goed te laten informeren.

Heb jij wel eens te maken gehad met vochtplekken? En hoe heb je dit opgelost?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.