Wat te doen tegen brandharen processierups

Heb je klachten van de eikenprocessierups? In de zomer kunnen deze rupsen in eikenbomen zitten. De brandharen van de rups kan jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken. Ben je buiten geweest en merk je dat je veel last hebt van je huid of je ogen? Dan kan je het volgende doen.

Waarom klachten door de processierups?

De eikenprocessierups nestelt zich in eikenbomen. De nesten bestaan uit rupsen, uitwerpselen en brandharen. Iedere rups is met zo’n 700.000 brandharen bedekt. Deze kleine brandharen, van 0,2 tot 0,3 millimeter lang, zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Processierups bestrijding is dan ook erg belangrijk. Bij een bedreiging schiet de rups de haartjes af. Deze komen in de lucht terecht, waar ze verspreid worden door de wind. De brandharen kunnen in je ogen, op je huid en in de luchtwegen terecht komen. Hier veroorzaken ze vervelende klachten. De stoffen op de pijlvormige brandharen zorgen voor een allergische reactie. 

Brandharen verwijderen

Spel je huid en ogen goed af met lauw water. Het is belangrijk om niet te krabben of te wrijven, want dan komen de brandharen alleen maar dieper in je huid te zitten. Een goede manier om brandharen van je huid te verwijderen, is met een plakbandje. De minuscule haartjes blijven hieraan plakken. Als het goed is gaan je klachten binnen twee weken vanzelf over. Als dit niet het geval is of bij oogklachten die na het spoelen niet verbeteren, neem je contact op met je huisarts. 

Huisarts bellen

Bij een aantal klachten is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts. Ben je benauwd? Of worden je lippen, tong of oogleden steeds dikker? Twijfel dan niet om direct de huisarts te bellen. Het kan zijn dat er sprake is van een allergische reactie. 

Overlast van processierups voorkomen

Door aanraking met de brandharen te voorkomen, krijg je ook geen klachten. Voorkom contact met de rupsen en hun nest door niet op de grond te gaan zitten in een gebied met eikenbomen. Wees bedacht waar de rups kan voorkomen en zorg ervoor dat je lichaam bedekt is. Ben je toch in een gebied met eikenbomen geweest? Was dan je kleding, want er kunnen vele brandhaartjes in zitten. Hang je was niet buiten te drogen als er veel eikenbomen in de omgeving staan en hou je ramen en deuren gesloten. 

De eikenprocessierups preventief bestrijden zorgt ervoor dat de overlast tot een minimum beperkt blijft. Dit doe je door de biodiversiteit te bevorderen. Zolang er natuurlijke vijanden aanwezig zijn, blijft de natuur in balans en wordt een plaag voorkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.