Wat voor hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?

Je bent het zat om te huren en helemaal klaar om een woning te kopen. Maar nu speelt bij jou de vraag ‘Wat voor hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?’ Lees dit stuk en kom erachter!

Kan ik een huis kopen met mijn salaris?

Je bent begonnen met je zoektocht op Funda en hebt daar een pareltje van een woning gevonden. Nu ben je uiteraard reuze benieuwd wat je maximaal kunt lenen en of deze woning zich in jouw prijs-range bevindt. Überhaupt is het fijn om te weten wat je maximaal kunt lenen, want zo kun je je zoektocht op Funda ook een stukje bijschaven. Op NIBC Direct vind je een handige rekentool waarmee jij jouw maximale hypotheek kunt berekenen.

loan to income

Om je maximale hypotheek te kunnen berekenen, wordt er gekeken naar het bruto jaarinkomen. Het salaris wat je ontvangt wordt gebruikt om in verhouding te zetten tot jouw hypotheek. Dit wordt loan to income genoemd.

Wist je bijvoorbeeld dat je hypotheek maximaal 4,5 keer jouw inkomen mag zijn? Dus wanneer jij 40k bruto op jaarbasis verdient, krijg je maximaal ongeveer 4,5 x 40.000 = €180.000 om te lenen. Daarnaast is de manier van verdienen van jouw salaris een belangrijk punt. Zit je in vaste loondienst of ben je bijvoorbeeld een zelfstandig ondernemer?

Hypotheek met een vast contract

Jij hebt een vast contract? Top! Dan wordt je volledige inkomen meegeteld voor de maximale hypotheek. Ik hoop alleen wel dat je door je proeftijd bent? Verder is het handig om ook met de volgende zaken rekening te houden:

  • Krijg je binnen nu en 6 maanden loonsverhoging? Kun je nu al meenemen in je hypotheek!
  • Structureel bonussen, IKB of onregelmatigheidstoeslagen? Ook mee te nemen in de hypotheek
  • Je hebt een borgcontract en daarom ontvang je PGB? Onder bepaalde voorwaarden kun je dit meenemen in je hypotheek.

Zijn er ook zaken die nadelig kunnen werken voor de aanvraag van jouw hypotheek? Zeker! Het opnemen van ouderschapsverlof kan een negatieve invloed hebben.

maximale hypotheek berekenen hypotheek oversluiten

Hypotheek zonder vast contract

Laat je niet gek maken: ook zonder vast contract kun je een hypotheek afsluiten. Heb jij een tijdelijk contract? Vraag je baas om een intentieverklaring. Ben jij een flexwerker? Dan kun je met een perspectiefverklaring een hypotheek krijgen.

Hypotheek als zelfstandig ondernemer

Ben je net als ik een zzp-er? Dan werkt het net even anders dan wanneer je in loondienst werkt. Als zzp-er is de winst van mijn bedrijf mijn inkomen. Banken gebruiken hier verschillende termen voor: fiscale winst, winst vóór belastingen of bedrijfsresultaten. Alle drie de termen betekenen het zelfde. Met de winst van de afgelopen drie jaar kun jij de maximale hypotheek als zzp-er berekenen. Ook voor startende ondernemers bestaan mogelijkheden, laat je dus niet zomaar de moed in de schoenen zakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.