Het wifi signaal verbeteren voor een betere thuiswerk ervaring

De scholen zijn weer begonnen en we kruipen weer vol goede moed achter ons bureau. Als medewerker bij een bedrijf, hoef je je op kantoor geen zorgen te maken of het internet en je wifi signaal fatsoenlijk werkt. Dat werkt gewoon. En zo niet, dan zijn daar IT mannetjes voor. Maar nu thuiswerken niet meer is weg te denken, ben je afhankelijk van je eigen internetverbinding. Een goede internetverbinding is noodzakelijk om je werkzaamheden en video calls te kunnen organiseren en daarnaast om contact te houden met collega’s. In deze blog vind je daarom dé tips voor het verbeteren van jouw wifi signaal.

Maak gebruik van een kabel en stap over op glasvezel

Oke, dit is wellicht een inkoppertje. Je kunt natuurlijk het wifi signaal verbeteren door gewoon de kabel in je laptop te steken. Met een kabel heb je altijd snellere en stabielere verbinding dan wanneer je wifi gebruikt. Maar wat je ook kunt doen is je abonnement eens goed onder de loep nemen. Heb je nog een klein DSL-abonnement? Dan kan het up-en downloaden wat langzaam gaan.

Mijn tip is om over te stappen naar een glasvezel-abonnement. Met glasvezel verzeker je jezelf met een stabielere en snellere internetverbinding. Daarnaast heb je met glasvezel ook een betere wifi verbinding. Handig wanneer je meerdere apparaten tegelijk gebruikt. Geen idee of jij glasvezel in je woning kunt laten aansluiten? Doe hier de check!

wifi signaal verbeteren

Verplaats de router

Waar heb je de router staan? Wist je dat er zo min mogelijk obstakels en afstand tussen het apparaat waar je mee werkt op wifi en de router moet zitten?! Nee? Dan weet je het nu! Probeer de router eens op een meer strategische plek in de woning te plaatsen zodat je het meeste wifi signaal behoudt.

Voor ons is dat erg lastig, we wonen in een nieuwbouw appartement waarbij de muren echt blokken beton zijn. Dikke muren zorgen voor minder bereik, kunnen we niets aan doen. De router hangt bij ons bij de ingang in de meterkast. Dit leverde in het begin nogal wat problemen op met het wifi signaal, maar nu we zijn overgestapt naar glasvezel en een andere provider is de verbinding enorm verbeterd. Gelukkig maar!

Verander het wifi-kanaal

De meeste routers kiezen automatisch het beste wifi-kanaal. Verouderde modellen staan vaak ingesteld op hetzelfde kanaal. Meestal is dit kanaal 1,6 of 11. Wanneer jouw buren links, rechts, boven of onder ook op de standaard instellingen op wifi zitten, kan het dus best zijn dat jullie allemaal op hetzelfde kanaal zitten. Dit zorgt voor een minder goede wifi ervaring. Dit kun je heel gemakkelijk checken door de app Wifi Analyzer te downloaden. Je ziet dan in één oog-opslag wie er allemaal op welk kanaal zitten. Wij hebben daarom ons wifi-kanaal gewijzigd. Hoe je de instellingen van je router aanpast kun je vinden op de website van jouw internetprovider.

Lees ook: 10 verborgen functies van jouw iPhone oordopjes

Routers aan elkaar koppelen

Als bovenstaande tips niet werken, kun je ook nog overwegen om een extra router te kopen en deze aan je huidige router te koppelen. De routers verbind je met elkaar via een kabel. Wanneer je dus geen liefhebber bent van kabels door je woning, is dit er wel eentje waar je goed over na moet denken. De kabels moet je namelijk wel doortrekken. Je kunt dan bijvoorbeeld een router in de woonkamer plaatsen, op zolder, of op een verdieping naar keuze.

Maar zoals gezegd in punt 1, is het belangrijk dat je internetabonnement toereikend genoeg is. Is je wifi desondanks niet helemaal zoals het hoort te zijn? Neem dan contact op met je internetprovider. Wellicht dat jouw router niet helemaal goed functioneert en je een nieuwe nodig hebt. In tussentijd kun je dan in elk geval een kabel in je laptop steken zodat je in elk geval nog je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.