10 x Water besparen in en rondom het toilet

Water besparen doe je niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. In dit artikel vind je een aantal handige tips om het waterverbruik in en rondom de badkamer en het toilet te verminderen.

Overweeg een toiletpot die kan helpen met water besparen

Wist je dat je met een waterbesparende toiletpot, maandelijks kunt besparen op je waterrekening? Ik ook niet hoor, research vertelde me dit:

Met een standaard toilet spoel je gemiddeld meer dan 9 liter water door per spoelbeurt. Wanneer je overstapt op een waterbesparend toilet, kun je dit verminderen naar 3 tot 6 liter per spoeling. Dit betekent dat je 50% meer water bespaart. Geen geld om een nieuwe toiletpot te kopen? Op de website van Greenpeace las ik een andere oplossing:

“Leg stenen of zand op de bodem van een grote fles en vul die daarna met water. Plaats de fles in de waterbak van je toilet, zonder het spoelmechanisme te hinderen. Dankzij deze opstelling kun je bij elke spoelbeurt bijna anderhalve liter water besparen zonder dat je toilet minder goed werkt! Als je waterbak vrij groot is, kun je er zelfs twee flessen in kwijt.”

Greenpeace

Andere oplossingen om meer water te besparen in de toiletruimte zijn:

  • Het plaatsen van een spoel onderbreker
  • Een wc-douche installeren
  • De vlotter lager afstellen
  • Een waterstop plaatsen: dit is een gewichtje die je aan het spoelmechanisme hangt. Zodra je dan de spoelknop loslaat, stopt het toilet met spoelen.
  • ‘s Nachts niet spoelen als je alleen maar hebt geplast. (Persoonlijk vind ik dit nogal ranzig, maar hey whatever floats your boat!)
Water besparen

Water besparen in de badkamer

In de badkamer kun je ook veel winst halen qua waterverbruik. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparende kraan bij de wasbak en het bad en voor een waterbesparende douchekop in de douche.

Jullie kennen allemaal vast het gerenommeerde badkamermerk Grohe wel. Zij vertellen het volgende over een waterbesparende douchekop:

“Ten opzichte van een niet-waterbesparende douchekop die 14,5 liter per minuut (bij 3 bar) verbruikt, bespaar je met de GROHE EcoJoy™ technologie tot 60% water, zonder in te leveren op je douchecomfort!”

Grohe

Ik weet niet hoor, maar 60% is echt veel!!

Andere water besparende oplossingen voor de badkamer:

  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Je verspilt namelijk al gauw zo’n 40 liter water in die twee minuten dat je aan het poetsen bent.
  • Gebruik je bad wat minder. Zie het echt als een luxe momentje eens in de zoveel tijd.
  • Ga korter douchen. Een minuut of 7 is echt zat om je haren en lijf te wassen. Joh zelfs scheren lukt mij nog in dit tijdsbestek.

Heb jij nog handige tips waarmee ik meer water besparen kan? Laat het me weten in de reacties, want een lagere waterrekening willen we allemaal wel toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.